Рецензии

Рецензија: Фото: Вака се протестира во Русија

на 21. 10. 2013 | |
Непотребна и сосема погрешна аналогија е направена со констатацијата додадена на информација пренесена од други медиуми. Главната вест е објективно, но не и целосно пренесена во написот. Не е јасно што го инспирирало авторот да направи споредба со протестите, коишто цели две години беа организирани во македонскиот главен град, по повод убиството на Мартин Нешковски, а случајот беше затворен со судска завршница. Линк до оригиналниот напис: Фото: Вака се протестира во Русија Датум и време на објавување: 15.10.2013 Датум на рецензирање: 19.10.2013 Рецензент: Тони Димков Вистинитост: Фактите пренесени во главната вест се точни и нивната веродостојност може лесно да се провери, бидејќи информациите за протестите се пренесени во голем број светски медиуми. Извори на информации: Авторот на текстот не наведува

Рецензија: Жерновски не сака барок – ЕЛЕМ, ЕВН и ГТЦ сакаат нова фасада

на 21. 10. 2013 | |
Овој текст се обидува да информира за одлуката на Советот на општина Центар за неизгласување на ДУП-овите со што се спречува промената на изгледот на ГТЦ и зградата на ЕВН, како и што таквиот чекор, според мнозинството во општината, би требало да значи за архитектурата на постземјотресно Скопје. Но, тој излегува надвор од главната цел – да информира – и добива лик на производ кој ја турка позицијата на другата страна: по секоја цена и овие два објекта да добијат нов, барок имиџ. Во текстот се забележуваат низа извори на кои наводно им пречела таквата одлука на општинскиот совет без тие јасно и доволно да се прецизираат. Истовремено, се наведуваат причини, како аргументи, иако дел необјективни, зошто треба да се

Рецензија: Борис Кондарко, претседателот на ДИК најверојатно ќе си поднесе оставка

на 21. 10. 2013 | |
Навестувањето на евентуалната одлука на претседателот на ДИК, Борис Кондарко, да си поднесе оставка, која доколу се реализира би имала сериозна рефлексија врз текот на одредени битни општествени случувања како што е (не)одржувањето на избори, е во фокусот на овој прилог. Текстот има тенденција да обработи една важна тема од политичкиот живот на земјава, но тоа го прави на безмалку ноншалантен и површен начин ако се земат предвид базичните стандарди на новинарското работење. Станува збор за вест во која не е контактиран ниту еден извор на информации, вклучувајќи ги и оние на кои најдиректно се однесува, а изјавите врз кои се базира веста се преземени од друг медиум, во конкретниов случај 24vesti.mk и тоа пренесени или искоментирани вон оригиналниот контекст

Рецензија: Младоженецот се спасил во последен момент – нови детали за сообраќајката кај Рампа

на 21. 10. 2013 | | sq
Оваа рецензија има за цел да укаже на тоа како една умерена и одмерена новинарска сторија со наслов „Кобниот пат од Капиштец до Кисела Вода“ во еден наш печатен медиум (објавена и на електронското издание на медиумот), се претвора во сензационалистички во друг онлајн медиум и, соодветно да потсети на погубноста од феноменот копи-пејст новинарство кое го преплави македонскиот интернет простор, како и на уште една – можеби и поважна работа – дополнителната траума на жртвите и на најблиските на жртвите од новинските написи кога се известува за трагични настани. Линк до оригиналниот напис: Младоженецот се спасил во последен момент – нови детали за сообраќајката кај Рампа Датум и време на објавување: 15.10.2013 Датум на рецензирање: 17.10.2013 Рецензент: Зоран Бојаровски

Рецензија: Австријанците се против прием на Турција и балкански држави во ЕУ

на 20. 10. 2013 | | sq
Основата на текстот е дека според анкетата на Австриското друштво за европска политика, Австријците се уморни  од ширењето на Европската унија, а со тоа и од прием на новите членки од Балканот. Три четвртини од испитаниците сметаат дека ширењето на ЕУ е „малку“ или „целосно“ неважно. Тие се против прием на Турција, БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија и Македонија. Дадени се и проценти кои произлегуваат од анкетата. (Напомена: според правописот на македонскиот литературен јазик, жителите на Австрија се нарекуваат Австријци, а не Австријанци, термин кој што се користи во текстот што се рецензира и во неговиот наслов, кој се користи интегрално и како дел од насловот на рецензијата.)  Линк до оригиналниот напис: Австријанците се против прием на Турција и балкански

Рецензија: Студент со бизнис-план доби 5.300 евра

на 19. 10. 2013 | | sq
„Може да имате милион идеи, но сите се безвредни доколку не преземете нешто да ги реализирате. Можеби сакате да основате свој бизнис, да креирате нешто ново, и секогаш си велите дека не е вистинското време. Вистински момент не постои, треба сами да го создадете.“ Ова е цитат на еден од поударните текстови за студентите-претприемачи, што го рецензираме овде. Пишувањето за студентски теми и згора за вистинско, издашно помагање на креативноста на нашите високошколци е толку ретко, така што темата за наградените претприемачи навистина делува освежително. И тоа со суми од кои обичниот човек го боли главата. Но, ако случајно побарате да ги видите тие наградени млади луѓе, немате шанса. Во ниту еден медиум нема фотографија на која ќе видите кој

Рецензија: Од тендерите од Струмица се полнело контото на СДСМ

на 18. 10. 2013 | | sq
Текстот се обидува да направи случај на злоупотреба и криминал со парите од граѓаните од страна на Зоран Заев, претседател на СДСМ и градоначалник на Струмица, но му недостасуваат клучни докази. Некои имиња на лица блиски до Заев, кои добивале тендери во општина Струмица, стојат и на листата на донатори на СДСМ и написот шпекулира со можноста на тој начин да било извршено прелевање на пари од Општината во партијата. Написот никаде не појаснува дека тендерите биле добиени преку легална процедура, која не била оспорена од останатите учесници на тендерот, ниту, пак, дека донациите се легални и податоците за нив достапни до јавноста. Но, во обид да креира случај, авторот направил грешка или превид, па зборува за „донации што ги

Рецензија: Горан Пандев уапсен на аеродромот во Рим по потерница од ФФМ

на 18. 10. 2013 | | sq
Класичен пример за манипулација каде е преземена една сатирична информација од сајт со таков профил и содржина и потоа таа е спакувана како вест! „Веста“ со сензационалистички  наслов го доведува во заблуда читателот дека  на римскиот аеродром навистина се случил таков „настан“. На социјалните мрежи има коментари  во кои се протестира поради „апсењето“ на капитенот на македонската фудбалска репрезенатција. Во написот нема ниту една ограда. Никаде не е наведено дека се работи за преземена вест од  портал за сатира и измислени вести, туку дури на крајот од страницата, долу кај таговите, како извор е посочен овој сајт. Линк до оригиналниот напис: Горан Пандев уапсен на аеродромот во Рим по потерница од ФФМ
Датум и време на објавување: 17.10.2013 – 11:23

Рецензија: Драчевци ја спасуваат Македонија од клетите Шиптари

на 17. 10. 2013 | | sq
Текстот изобилува со некритичко пренесување на информации од непознат и некредибилен извор и претставува директно сувопарно пресликување на содржина од леток, без притоа авторот да се дистанцира и да се обиде да го ублажи навредливиот речник. Напротив, при уредувањето на текстот, овозможена е двојна виктимизација на жртвите на говорот на омраза, поради тоа што нивните прекари не се прикриени. Политички некоректниот јазик се забележува уште во насловот. Текстуалната содржина на веста потфрла во намерата да информира, бидејќи не содржи факти, па следствено нема ниту нивна проверка. Изворите не може да се лоцираат, па веста не претставува ништо повеќе од репродукција на кафеанско озборување. Не е испочитувана смислата на новинарската професија, која лежи во напорите да се биде на страната на

Рецензија: Во Основниот суд само 10,5% Албанци

на 17. 10. 2013 | | sq
Пример за дневно информирање кое целосно е ставено во служба на политиката на одредена политичка опција или заедница, каде што авторот си „игра“ со бројките така како што му одговара. Не е прецизен ниту насловот, кој говори за 10,5 проценти на вработени во Основниот суд, а во текстот се објаснува дека станува збор за процент кој е во сите основни судови на ниво на целата територија на Република Македонија. Авторот не прави дистинкција дали поединечната вработеност на Албанците во судовите и обвинителствата одговара или не одговара со бројот на вработени во местата каде што одредена етничка заедница е доминантна. Па така, во текстот нема податоци за застапеноста на Албанците во Тетово, Гостивар, Дебар, Кичево или Струга, но затоа се извлекува