Рецензии

Рецензија: Политичар што згрешил си оди, не се извинува

на 11. 11. 2013 | |
Авторите со овој текст направиле неуспешен обид на читателот да му понудат тема за моралниот лик на политичарот, кој се извинува за одредени свои грешки, бидејќи уште во насловот сугерираат дека тој што се извинува мора и да си оди, а во текстот мнозинството политичари во Македонија непотребно се прикажани во негативно светло. Само еден не е, актуелниот премиер, за кого е потенцирано дека досега не се извинил за ниту една своја постапка (што треба да значи дека е безгрешен и треба да остане на позицијата), па, оттаму, лесно се препознава обидот преку оцрнување на другите политичари, да се фаворизира еден. Во текстот се манипулира со изјави на соговорници кои се користат како поткрепа на тезите со кои и почнува

Рецензија: Гробари и Делии набавуваат ножеви, секири, куки и огнено оружје – Се подготвуваат за крвава пресметка

на 11. 11. 2013 | |

Напомена: Рецензијата е направена по барање на читател. И Вие можете да побарате да се направи рецензија на било која вест преку формуларот на нашиот сајт, кој можете да го пополните овде.

„Новинарот нема свесно да создава ниту преработува информации што ги загрозуваат човековите права или слободи, нема да говори со јазикот на омразата и нема да поттикнува на насилство и дискриминација по која било основа (национална, верска, расна, полова, социјална, јазична, сексуална ориентација, политичка…).“ се вели во члeн 10 од Кодексот на новинарите. Одговорното новинарство не е паушално пренесување на информациите под плаштот дека некој друг медиум веќе објавил некоја содржина, па останатите имаат право  безусловно да го цитираат без да преземат одговорност, туку е и уредничка и новинарска

Рецензија: На Гинекологија се родиле четири бебиња со неодреден пол

на 11. 11. 2013 | |
Овој новинарски текст ја заслужи оваа рецензија од повеќе причини: изборот на темата говори за креативноста на авторката во изборот и во генерирањето идеи за новинарски стории, бидејќи темата има интересен агол, таа е несекојдневна и интересна, и е обработена сеопфатно со интересни детали. Линк до оригиналниот напис: На Гинекологија се родиле четири бебиња со неодреден пол Датум и време на објавување: 07. 11. 2013 – 13:55 Датум на рецензирање: 09. 11. 2013 Рецензент: Зоран Бојаровски Вистинитост: Начинот на кој е изработена оваа новинарска мини истражувачка сторија не остава простор да се сомневаме во нејзината вистинитост. Извори на информации: Инспирирачкиот момент на оваа сторија е веста објавена во истиот медиум на 1 ноември оваа година под наслов: „Нема веќе или

Рецензија: Братска или фијаско-вечера на албанскиот премиер во Скопје

на 11. 11. 2013 | | sq
„Албанскиот премиер во Скопје им беше домаќин на Ахмети и Тачи. Јавноста не може да се сети кога последен пат двајцата лидери на најголемите партии на Албанците седнале на иста маса, а тоа да не е со посредништво. На Рама вторпат му успеа на едно место да ги состане двајцата политичари. Лани тој, во улога на опозициски лидер, ги собра Ахмети и Тачи во Домот на културата на Тетово по повод 100-годишнината од независноста на Албанија. Но и тогаш, како и сега, барем според висок функционер на ДПА, средбата доживеала целосен крах“. Ова е единствениот текст во изданијата на македонски јазик за „дострелот“ на т.н. братска вечера меѓу Рама, гостинот од Албанија и шефовите на двете најголеми албански партии кај

Рецензија: Кежаровски е осуден според Законот за заштита на сведоци предложен и изгласан од СДСМ

на 11. 11. 2013 | |
Модерна форма на „новинарско истражување“ каде што се прави класична манипулација со фактите и замена на тези, при што, авторот од лисјата што се обидува да ни ги открие, не успеал да ја види шумата. Или не сакал! Текстот, поткрепен со извод за гласање од Собранието на Република Македонија од 2005 година, кога се носел Законот за заштитени сведоци,  треба да не убеди дека не е важно дали осудениот новинар бил виновен или не, дали правилно се водела постапката, дали се утврдиле фактите, зошто толку долго траел притворот, туку најважно е дека е осуден според закон кој бил донесен во времето кога СДСМ бил на власт. За споредба, во американските медиуми нема да најдете обвинување против тие кои го донеле

Рецензија: Мијалков веќе го ажурираше имотниот лист, Шекеринска молчи

на 8. 11. 2013 | |
Веста со наслов „Мијалков веќе го ажурираше имотниот лист, Шекеринска молчи“, прозвучува како заменик претседателката на СДСМ да крие нешто од јавноста во врска со нејзиот имотен лист. Иако таа, уште кога ВМРО-ДПМНЕ ја обвини дека има куќа во Маврово што не ја пријавила,  на прес-конференција соопшти дека „викендичката не е нејзина сопственост, ниту пак, на нејзиниот сопруг, и дека  во анкетниот лист е прикажан целиот имот со кој располага“.  Прилогот се потпира на  изјавата на претседателот на државната Комисија за спречување на корупција, Ѓорги Сламков, која не е целосно пренесена и произволно се толкува. Па во главата на веста (а тоа стои и во поднасловот), се посочува:  „Антикорупциската комисија потврди дека ќе го испитува потеклото

Рецензија: Куќите во Центар ќе останат само на семејните фотографии

на 8. 11. 2013 | |
 Текстот помалку или повеќе ни го кажува она што го знаеме, дека полека ги губиме од сеќавање убавите стари градски квартови и маала. Во Дебар маало, Кисела Вода и Карпош старата градска архитектура исчезнува, а на нивни места никнуваат нови деловно станбени објекти, шопинг центри и мега проекти на надежните архитекти и инвеститори. Интересно е што текстот открива дека со нивното рушење и со маркичките за нови згради за колективно живеење на тие места, градежното земјиште на овие локации достига астрономски цени.
Тоа е само еден аспект со кој се занимава авторот. Темата која што се отвора има и сериозни архитектонско урбани и социолошки проблеми, кои не се опфатени и поради тоа ја рецензираме. Линк до оригиналниот напис: Куќите во

Рецензија: СДСМ во неколку наврати го користеше слоганот ДОСТА Е

на 8. 11. 2013 | |

Напомена: Рецензијата е направена по барање на читател. И Вие можете да побарате да се направи рецензија на било која вест преку формуларот на нашиот сајт, кој можете да го пополните овде.

Кој, каде, како и зошто, во изминатите 12 години, ја употребувал формулацијата „Доста е“? – Тоа е „leitmotif “ на ова т.н. новинарско истражување, чија цел е некако, ако може, да ги поврзе сите манифестации и настани од 2001-та наваму и да ги стави под една „опозициска капа“. Заедничкиот содржател треба да биде токму паролата „Доста е“ со што би се потврдила главната теза на производот дека сѐ што содржи „Доста е“ значи е филм правен за потребите на политичките противници. Сижето е поставено, тенденцијата е очигледна, намерата

Рецензија: Внимавајте: BOSCH i SIEMENS машините за садови предизвикуваат пожари

на 7. 11. 2013 | | sq
Оваа вест го има оној потенцијал да докаже дека спаѓа во онаа категорија новинарски содржини што ја демонстрираат моќта да предупредат, да информираат и да им помогнат на граѓаните да се соочат и да решат ситуации кои на некој начин ја загрозуваат нивната безбедност. За жал, овој потенцијал е упропастен зашто не се испочитувани елементарните правила за една вест. Линк до оригиналниот напис: Внимавајте: BOSCH i SIEMENS машините за садови предизвикуваат пожари Датум и време на објавување: 06.11.2013, 14:47 Датум на рецензирање: 07.11.2013 Рецензент: Зоран Бојаровски Вистинитост: Веста е одложено вистинита. Нашата проверка на фактите кај овластениот дистрибутер и овластениот сервисер на домашните апарати од брендовите спомнати во текстот покажа дека на 1 септември имало официјално известување за корисниците на

Рецензија: Која е таа Дуња Мијатовиќ?

на 7. 11. 2013 | | sq, en
Текстот “Која е таа Дуња Мијатовиќ?”, пред сѐ, почнува со навредлив наслов со кој овој текст се обидува да ја претстави претставничката на ОБСЕ за медиуми, Дуња Мијатовиќ, како неважна личност која се меша во внатрешните работи во Македонија и без никаква потреба ја коментира слободата на медиуми. Според текстот, Мијатовиќ е непозната личност во Велика Британија и покрај тоа што во оваа земја се воспоставува ново регулаторно тело за печатените медиуми, кое е закана за медиумската слобода.  “Двата звучни британски весника воопшто не слушнале, ниту се заинтересирани за изјавите и функцијата на претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите” На почетокот мора да се каже дека во Македонија слободата на печатот не може воопшто да се доближи до