Рецензии

Од манипулативен наслов до спин

на 4. 02. 2020 | |

Техничката влада во Северна Македонија и рамковните измени предвидени за нејзино функционирање не се одлука на актуелниот премиер Зоран Заев, туку тие беа предвидени во Пржинскиот Договор во 2015 година. Оттука, ако ДУИ во Техничката влада не управува со актуелните министерства, не станува збор за тоа дека Заев го отстранил од Владата лидерот на ДУИ, Али Ахмети, како што се наведува во написот што го разгледуваме

Линк до оригиналниот напис:

„Пазарот на ужасот“ е во Индонезија, не во Вухан

на 3. 02. 2020 | |
[Рецензија: (Видео) Пазарот на ужасот од кој почна коронавирусот] Во време кога во светот главна преокупација е коронавирусот, медиумите мора да бидат особено претпазливи со пренесувањето на вестите кои се однесуваат на овој вирус. Линк до оригиналниот напис: (Видео) Пазарот на ужасот од кој почна коронавирусот Датум и време на објавување: 30.01.2020 Датум на рецензирање: 03.02.2020 Рецензент: Ана Анастасовска Во нашиот обид да ги ловиме лажните вести и дезинформации кои

Еден наслов, дезинформации рој – Америка не го забрани безготовинското плаќање!

на 3. 02. 2020 | |
[Америка воведе забрана за безготовинско плаќање и го враќа кешот во оптек] Насловот на текстот што го рецензираме претставува целосна дезинформација  (всушност, во него има три дезинформации) и не е усогласен со веста дадена во содржинскиот дел на текстот. Фактички, самиот наслов многу малку го претставува текстот  – а основната функција на еден наслов е да биде своевидна „најава“ за тоа што може да се прочита внатре во написот. Дополнително,

Немало пожар во гимназијата „Јосип Броз-Тито“

на 31. 01. 2020 | |
[Рецензија:ВИДЕО: Пожар во средното училиште „Јосип Броз Тито“] Насловот на текстот што го рецензираме дезинформира и исто време шири паника за наводен пожар во гимназијата „Јосип Броз-Тито“. Не станува збор за никаков пожар туку вежба, како да се постапи и како да се евакуира персоналот во случај на пожар. Линк до оригиналниот напис: ВИДЕО: Пожар во средното училиште „Јосип Броз Тито“ Датум и време на објавување: 30.1.2020 Датум на рецензија:

Допрва ќе се испитува дали во Македонија се гори опасен отпад

на 31. 01. 2020 | |
[Рецензија: СЕПАК СЕ ГОРИ ОПАСЕН ОТПАД: Примероците од италијанскиот отпад најден во Македонија ќе се испитуваат во Естонија!] Написот што го рецензираме не соодветствува со насловот. Линк до оригиналниот напис: СЕПАК СЕ ГОРИ ОПАСЕН ОТПАД: Примероците од италијанскиот отпад најден во Македонија ќе се испитуваат во Естонија! Датум и време на објавување: 29.01.2020 Датум на рецензирање: 30.01.2020 Рецензент: Ана Анастасовска Текстот што е предмет на оваа рецензија, не е спорен

Коментарите на социјалните мрежи најчесто не се вест

на 31. 01. 2020 | |
Јавните дебати меѓу политичките функционери, особено во предизборниот период, се користат во различни форми од страна на медиумите. Неодамна одекна судирот меѓу вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи и пратеникот на СДСМ Мухамед Зекири. Веста што ја разгледувавме е резултат на вревата околу овој судир, при што се констатира искривеност во информирањето Линк до оригиналниот напис:
„Голема кавга во СДСМ меѓу советникот на господинот Заев, Али Јусуфи и Муки“  Plas

Наместо новинарство, пропаганда против пратеникот Кахрeмани

на 29. 01. 2020 | |

Новинарскиот напис треба да ги разјасни дилемите околу насловот, а не да ги додаде. Ако се додадат дилемите во написот и се однесуваат на државни службеници, политичари и пратеници, тогаш немаме објективно известување, туку пропаганда против апострофирани лица. И во написот што го разгледуваме, спроведена е пропаганда против пратеникот Неџбедин Кахремани

ТетоваСот:„Неџбедин Кахремани ја бојкотира Алтернатива во Тетово, дали ќе го врати пратеничкиот мандат во Движењето Беса?„
Линк до оригиналниот

Сензационалистичко ширење паника за коронавирусот

на 29. 01. 2020 | |
[Рецензија: Медицинска сестра од Вухан: Не излегувајте, не одете по забави, не јадете надвор, со коронавирусот се заразени 90.000, а не 2.700] Во битката за што поголема читаност, што, за жал, е сѐ уште примарниот, ако не и единствениот фактор што донесува пари од реклами за онлајн-медиумите, една од најприсутните појави е сензационалистичкото пишување, без разлика дали станува збор за целиот текст или само за насловот. Уште понепрофесионално и пострашно

Шекеринска не се подготвува да замине во САД како амбасадор

на 29. 01. 2020 | |
[Рецензија: Дали и Шекеринска го напушта бродот што тоне: Се спрема за амбасадор во САД?] Текстот што го рецензираме е едностран и тенденциозен. Тој има за цел политички да поентира. Линк до оригиналниот напис: Дали и Шекеринска го напушта бродот што тоне: Се спрема за амбасадор во САД? Датум и време на објавување: 23.01.2020 Датум на рецензирање: 27.01.2020 Рецензент: Ана Анастасовска Текстот што е предмет на оваа рецензија се повикува

Известувањето не смее да биде „пи-ар“ на политиката

на 29. 01. 2020 | |

Се приближуваат изборите, се палат пропагандните мотори и обично новинарската објективност знае да попушти. Текстовите што треба да бидат новинарски *се повеќе заличуваат на партиски соопштенија наместо да понудат информација. Во вакви случаи авторите користат промотивни термини и помпезност слични на информација типична за секторите за односи со јавноста. Политичките партии ги гледаат медиумите повеќе како механизам да ја убедат целната група да освојат што е можно повеќе гласови и