Рецензии

Рецензија: Никој не бега од часовите по сексуално образование

на 13. 10. 2013 | | sq
Кратка и површна информација за пилот проект со кој во Србија во средните училишта е воведено сексуално образование. Медиумот со блага иронија зборува дека од овие часови не се бега и нема препишување, а предавачите  и учениците имаат другарски однос и слободно разговараат на оваа тема. Во текстот нема подлабоко навлегување во причините за воведување на овој предмет. Во написот се вели дека  доколку проектот успее, ќе се применува во цела Србија. Линк до оригиналниот напис: СРБИЈА: Никој не бега од часовите по сексуално образование Датум и време на објавување:  6.10.2013 17:29 Датум на рецензирање: 10.10.2013 Рецензент: Александар Писарев Вистинитост: Точно е дека во Србија како пилот проект е воведено сексуално образование, тоа го знаеме и од другите медиуми. Но,

Рецензија: Што се подразбира под „медиумска култура“?

на 12. 10. 2013 | |
Според Даглас Келнер (“Media Culture”, Douglas Kellner, Routledge, 2003), „медиумската култура користи слики, звуци и претстави, кои ги формираат содржините на секојдневниот живот, доминираат со слободното време, ги оформуваат политичките гледишта, општественото однесување. Содржини што го обликуваат идентитетот на луѓето. Овие содржини преку филмот, радиото, телевизијата (електронските медиуми, м. з.) создаваат модели кои одредуваат како треба да изгледаат мажите, како жените, што е успех, а што неуспех. Со содржините на медиумската култура се формираат сфаќања за класите, етничката припадност, националност, сексуланост. Медумската култура ги формира општествените вредности, доминантните ставови – што е добро, а што е лошо, што е морално, а што неморално, позитивно или не. Сликите во медиумите се симболи или митови што ја прават општата културна клима. Со

Рецензија: Ова се најопасните антибиотици кои се продаваат во аптеките

на 10. 10. 2013 | | sq
„Ако го слушнете името ципрофлоксацин, гемифлоксацин, левофлоксацин, моксифлоксацин, норфлоксацин, офлоксацин бегајте! Тоа се шест антибиотици кои можат да предизвикаат трајни оштетувања на нервите, што потврдила и американската Агенција за храна и лекови (ФДА)“. Во последно време зачестија текстовите со кои се изразува скепса кон антибиотиците. Еден од нив, со сензационален наслов и содржина, го провлекува вниманието. Се работи за широка палета на лекови што ги употребуваат многу лица во овој миг и кај кои веста секако предизвикува шок. Но, од тоа произлегува и обврската со ваквите вести да не се биде „скржав“, туку да се дадат повеќе образложенија и да се види како кон неа се однесуваат нашите здравствени власти (Бирото за лекови, на пример). Но, затоа веста се презема

Рецензија: Македонските компании одговараат на предизвикот за заштита од загадување

на 10. 10. 2013 | |
Веќе самиот наслов на текстот и на телевизискиот прилог се доволни за да се постави дилемата од каде е извлечен еден таков заклучок за еколошките состојби во Република Македонија, кога медиумите, но и социјалните мрежи континуирано се полни со вести за неконтролирано загадување, кое потекнува токму од некои од најголемите индустриски капацитети во земјава. Тврдењето дека „Македонија е чиста земја“ и дека „фабричкото производство е на високо еколошко ниво„ е поткрепено со изјава од само еден соговорник, претставен како „експерт за заштита од загадување“. Експертот тврди дека големите компании со индустриско производство континуирано вложувале во системи кои го превенирале загадувањето и сериозно инвестирале во механизација и еколошка опрема, наведувајќи го како карактеристичен позитивен пример кавадаречки ФЕНИ. Меѓутоа, не само што

Рецензија: СДСМ конечно го кажа ставот за името

на 10. 10. 2013 | |
Текстот е „школски“ пример како не треба да се прави вест во новинарството. На почеток, таа има проблем со вистинитоста, а потоа се промашени и други професионални стандарди. Спинот и коментирањето се сеприсутни, а поради отсуството на факти овој текст е лош, дури и ако бил наменет за пропагандистички цели. Линк до оригиналниот напис: СДСМ конечно го кажа ставот за името Датум и време на објавување: 07.10.2013 (16:45) Датум на рецензирање: 09.10.2013 Рецензент: Теофил Блажевски Вистинитост: Веста е мешавина на еден факт со многу други тврдења, чија вистинитост или не може да се утврди или се неточни. Точно е само дека посоченото лице во веста го кажало тоа што го кажало. Сѐ останато, што всушност е главната содржина на веста,

Рецензија: ГАЛЕРИЈА Николина Пишек предизвика хаос во Загреб

на 9. 10. 2013 | |
Текст без поента и значење. Веста ја опишува во неколку зборови прошетката на хрватската водителка Николина Пишек низ Загреб со опис на нејзината облека. Кога ја отворате веста, насловена со “Галерија”, се надевате барем дека ќе видите повеќе фотографии на водителката. Но, таа надеж е изјаловена, бидејќи може да се види само една фотографија која не открива ништо друго освен облеката на Пишек. Целиот текст има вкупно четири реченици! Линк до оригиналниот напис: ГАЛЕРИЈА Николина Пишек предизвика хаос во Загреб Датум и време на објавување: 06.10.2013 во 10.37 Датум на рецензирање: 07.10.2013 Рецензент: Светлана Јовановска Вистинитост: Текстот се базира врз фактите на објавената фотографија и ја опишува гардеробата на водителката, мини здолништето, чорапите, очилата…. и тоа дека водителката, омажена пред

Рецензија: Албанците не се за балканска унија, но главен град да биде Тирана

на 9. 10. 2013 | | sq
„ Албанскиот премиер Еди Рама во вторникот попладне ја одржа својата прва онлајн-конференција, на која одговори на многу прашања поставени од граѓаните. Најголемо внимание во албанските медиуми предизвикаа одговорите на прашањата за формирањето на балканската унија, составена од Македонија, Србија, Албанија, Kосово, Црна Гора и Босна и Херцеговина, која според албанската јавност е ризичен проект за оживување на Југославија и проект што ги провоцира Албанците. Премиерот на Албанија истакна дека проектот за нова Југославија не постои и ја негира вмешаноста на Сали Бериша во ова прашање, кој според црногорското МНР дал согласност за ова при една тајна посета на Црна Гора. ’Нема ваков проект. Претходната влада има многу вини, но не и оваа’ – рече Рама.“ Уште еден напис на

Рецензија: Тесла бил против ГМО: патентирал природен начин да ја нахрани планетата

на 8. 10. 2013 | |
Се работи за уште еден текст кој е целосно пренесен од еден од српските портали, без притоа да се наведе од кој извор е пренесен, ниту, пак, е наведено дека станува збор за целосна, преведена копија. Текстот се занимава со дел од откритијата на американскиот научник од српско потекло, Никола Тесла, поточно за неговите размислувања околу решавањето на некои од најгорливите проблеми на човештвото, меѓу кои е производството на здрава храна. Како дел од целината што се преведува, оставен е и насловот на оригиналниот текст, иако за генетски модификуваната храна, фактички во текстот воопшто не станува збор. Мотивот за такво нешто, иако може само да се претпостави, би бил тоа што темите за ГМО храна во последно време добиваат на

Рецензија: Сомнително: Затвораат филијали на Балканот, откупуваат злато кај нас

на 8. 10. 2013 | |
Текстот почнува со сензационална констатација дека Балканот го тресе златната треска и дека поради тоа  во Босна и Херцеговина, Србија и Mакедонија се отворени стотици филијали на неколку компании што се бават со откуп на злато. Но, текстот се занимава само со една компанија „Голд ексчејнџ“ и со проблемот околу затворањето на нејзините канцеларии во БиХ и Србија, каде наводно вработените останале без плата, а од Србија наводно се изнесени околу 50 килограми злато проценето на 5 милиони евра. Нема објаснување  за причините зошто се отворени толку откупни центри и зошто се затворени. Нема одговор што е тука сомнително и што е балканско, бидејќи се работи за само три бивши југословенски републики.  Линк до оригиналниот напис: СОМНИТЕЛНО: Затвораат филијали на

Рецензија: ХОЛАНДИЈА: Педофилите бараат легализација на секс со деца од 12 години

на 8. 10. 2013 | | sq
Холанѓаните се држава во која педофилијата ќе биде дозволена! Ова е заклучок кој неупатен читател ќе го извлече од текстот на порталот „Телеграф“, чиј што наслов тврди дека во Холандија постои партија која се залага за легализирање на сексуални односи со деца од 12 години, како и можноста тие да користат лесни и тешки дроги. “Во Холандија групата „Мартјин“, која во периодот од 2006 до 2010 година дејствувала и како регистрирана политичка партија, се борела за легализирање на сексуалниот однос со деца, како и да можат да користат лесни и тешки дроги.» Овој поднаслов е шокантен со цел да ја прикаже во негативно светло Холандија, земјата каде употребата на лесните дроги како марихуаната се легализира.  Здружението “Мартејн”, иако навистина се