Колумни

Жедни сме за дебата!

на 5. 12. 2016 | | sq
  Дали некогаш ќе дојде денот кога политичките партии ќе чекаат на ред за да се претстават на екранот на кој било медиум? Дали некогаш ќе се случи партиите да ги молат новинарите, а не новинарите да ги молат партиите?   Пишува: Ферикан ИЛЈАЗИ АРИФИ Дебата ваму, дебата таму, сегде кај има граѓани – политичка дебата. Политика во училиште, на работа, па дури и во градинка. Но, таму каде што

Фушерска држава

на 12. 09. 2016 | |
Распадната куќа. Фото: Christine Matthews   Фуш насекаде околу нас. Од медиуми, преку „Скопје 2014“ и фушерска политичка криза, до објаснување земјотреси    Пишува: Зоран Бојаровски   Не знам дали е збор од некој туѓ, немакедонски жаргон, но бидејќи и кај нас е одомаќен, тоа е зборот, дијагнозата, кој(а) најдобро ги отсликува структурите на нашата држава. И тоа оние најважните, највидливите. Фуш е крпеница, нестручност, аматеризам, крпарење, непрофесионалност, почетништво, брљотина, површност,

Пропагандистите исплашени од можните промени во медиумскиот простор

на 8. 09. 2016 | | sq
   

Пропагандата е ставена пред тешки дилеми, да ги почитува професионалните стандарди, но во исто време да прекине да ги бомбардира граѓаните со лаги и со манипулации со што ќе се доведе во прашање рејтингот на владејачката структура

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   На 2 септември почна најавуваниот надзор на електронските медиуми од страна на Агенцијата за медиуми и новото ад хок тело за следење на програмата mirziamov.ru. Она што

Институции: Сè е исто, а и тој е тука

на 8. 09. 2016 | | sq
„Рекламократија“ на Пол и Корнблут. Антиутопија во книга и уште една во реалноста? Фото: на издавачот

Македонија наместо демократија доби рекламократија. Сѐ е базирано на тоа народот да се држи во заложништво преку сервирањето шарени пропагандни лаги – сè со намера да не се остави простор да размисли за стварноста и за перспективите

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   Поминаа осум месеци откако Груевски не е на чело на Владата. И? Нема

Медиумите доцна му ги избришаа солзите на ДУТ

на 26. 08. 2016 | | sq

Новинарите во овој случај не известија дека токму образованието се политизира и се „економизира“, туку дека Скопје ќе има уште еден универзитет и дека ДУТ ќе биде во втор план. Колку за дополнителна информација, вреди да се спомене фактот дека идејата за основање нов универзитет се роди по потфрлувањето на обидите за реформирање на ДУТ, кој е задушен од партиските кадри

  Пишува: Адриан Керими

Кога веќе сè заврши и

Е–ГЕНЕРАЦИЈА: Генерацијата што одбива да умре во тунелот на транзицијата

на 12. 08. 2016 | | sq, en
Е-генерација. Фото: Ванчо Џамбаски  

Ниту една генерација не го донела и нема да го донесе совршениот систем, но, секако, секогаш донесува подобар од претходниот. Тој циклус не смее да запре. Време е да се соочиме и да ѝдадеме право на е-генерацијата

  Пишува: Зоран Бојаровски   Разбиените илузии за војната во Виетнам, аферата „Вотергејт“, оставката на Никсон, тогаш најмоќниот човек на светот…, беа настаните што ја одредија рамката

Информирањето за несреќите на МРТВ нè прави вечно млади

на 12. 08. 2016 | |
Шут од поплавите и медиумски шут – и двата прилично видливи. Фото: СПФМ  

Актуелниот комесарски начин на користење на медиумите нè враќа во едно време од барем 60-тина години назад. Токму кога во доцните 80-ти тој систем почна да се демократизира и да наликува на оној во развиените земји, ние на овој план направивме несреќен „камбек“!

  Пишува: Љубомир КОСТОВСКИ   За сите недемократски системи вонредните ситуации не се

Трансформација на медиумите: За изместените вредности

на 10. 08. 2016 | | en
  Новинарство – од регулатор на јавните политики до играчка на политичарите. Фото: pixabay  

Ад хок телото за контрола на медиумите ќе биде уште една причина за политички кавги. А, тоа ќе биде така затоа што кај нас, едноставно, новинарските критериуми, оние едноставни, здрави, ноторни во светот на демократијата, се целосно измесетни

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   Претстои средување, безмалку трансформација на медиумската сфера! Така, барем, по којзнае кој пат,

Терористите се апсат на рати и со фанфари

на 15. 07. 2016 | | sq
„Ќелија 2“ – борба против тероризмот или пропаганда. Фото: МВР скриншот  

Како и во август минатата година при акцијата „Ќелија“ така и сега, при нејзиниот наводен втор дел, за голем дел од бараните лица воини на ИД, полицијата на Чавков нема точни оперативни сознанија. Оттаму и сомненијата дека за неговиот тим во МВР оваа битка има само пропаганден карактер

  Пишува: Љубомир Костовски   Во релативно ретките вести на

Регулирање на медиумите за фер избори – фарса или реална можност

на 14. 07. 2016 | |
 

Во преговорите се предлагаше создавање на посебно тело кое ќе ги следи сите медиуми, и тоа тело треба да биде коректор на медиумската слика пред избори rusbank. Медиумите треба да се казнуваат доколку отстапат од професионалното и објективно информирање. Но, тука се доаѓа до следната можна фарса. Дел од медиумите се веќе толку моќни што ќе прифатат да ги платат и евентуалните казни доколку им бидат изречени. Се разбира,