Колумни

Јазикот на другиот и медиумите во Македонија – огледала на нашата паралелна реалност

на 12. 07. 2016 | |
Непознавање на јазикот, проблем во известувањето. Фото: pexels    

Дали се во право тие што тврдат дека за македонските медиуми вест за насилната смрт на едно албанско дете не е вест? И која е причината што некои од најголемите информативни портали непрофесионално се поставија кон овој случај, а го истретираа дури кога тој произведе пошироки општествени последици (еднонационални протести и зголемување на меѓуетничките тензии)? Има ли, конечно, во Македонија,

Добиената битка за слободата се претвора во изгубена војна за пари

на 11. 07. 2016 | | sq
Фото: Гугл. Интервенција: СПФМ  

Кој сака да ги „протурка“ интернет-порталите на мала врата и да ги инаугурира како медиуми? Ова прашање, со сета силина и контроверзност, исплива на површина овие денови со иницијативата на Владата да донесе закон за информативни и за рекламни кампањи на јавните институции

  Пишува: Зоран Бојаровски   Острите противречности што произлегуваат од иницијативата за донесување закон за информативни и рекламни кампањи на јавните институции,

Медиумите го легитимираа „Студентски пленум“!

на 11. 07. 2016 | | sq
Претставниците на пленумот знаат со медиумите. Фото: скриншот   Пишува: Адриан Керими Од организирањето на првите пленуми, тајните состаноци, под закани и уценувања и сè до моментот кога студентите под логото на пленумот се слушнаа повеќе од кога било, медиумите имаа резерви за оваа иницијатива. Сепак, нивните активности ги следеа, независно од уредничката политика, а дури имало и медиуми што ги тргнаа нивните идентификациски логоа бидејќи така ќе се знаеше

Медиумски престројувања: Зошто Сорос толку ѝ пречи на власта?

на 19. 06. 2016 | | en
Џорџ Сорос учествува во панел-дискусијата на фондацијата „Хајнрих Бол“ во Берлин. Фото: Heinrich-Böll-Stiftung, 2014  

Секоја власт која своето битисување го користи за материјално себезбогатување на сметка на сопствениот народ е деформирана од почеток. Затоа ѝ пречи сè она доаѓа како критика и ограничување на остварување на нивната ненаситна желба за моќ и за пари. Сегашнава воопшто не се разликува.

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   Не чув сè уште дека новиот министер

Mизерна дискредитација на новинари и на јавни личности во корист на пропагандата

на 8. 06. 2016 | |
 

Свесен сум дека во оваа земја сите чуда траат три дена, но сѐ уште не сме заборавиле како изгледаат вистински суми што се плаќаат од народни, а не од пари на некој светски милијардер, за обезбедување владеење на мала група поединци

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Со цел памет, пред некоја недела зедов да прочитам еден од серијата координирани текстови, објавени во медиумите кои редовно ги бранат владините политики, а кои се

Партијата – Нејзиниот крај

на 2. 06. 2016 | |
Од партиската колекција на ВМРО-ДПМНЕ во подготовка. Фото: НоваТВ   Пишува: Зоран Бојаровски   Во Македонија, како и во повеќе земји во Европа, „окупирај“ и „обоените“ револуции се одговор на немањето волја и на ароганцијата на лидерите на политичките партии на власт, да го прифатат компромисот како единствен функционален резултат во репрезентативните, парлементарните демократии, кои се соочуваат со крајот на нивната ера. Крајот на ерата која компромисот го претвори во

Од шампиони по хуманост до бранители на Европа

на 2. 06. 2016 | |
Бегалче од Сирија на македонско-грчката граница. Фото: Vadim Ghirda/flickr, 7 март 2016  

Пропагандното клише секогаш става акцент на она „нај“, дури и ако констатациите на стратезите за односи со јавноста како повод за китење со ловорови венци се контрадикторни. Така, едно време бевме за углед како тоа ние се справуваме со бегалците, а потоа станавме супермени во однос на тоа како ја чуваме Европа од истата таа бегалска толпа.

Медиумски хајки – Форсирање на надворешниот (а богами и на внатрешниот) непријател

на 25. 05. 2016 | | en
Жолти комбиња и измислени непријатели во калта. Фото: flickr  

Откако почна политичката криза со „бомбите“, се засилија конструкциите за тоа дека се работи за план направен однадвор, дека во прашање се тајни служби со уште потајновити сценарија и со јасна цел – да се урнe режимот на Груевски. Сè тоа режимскиот печат мошне упорно го форсира

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   На почетокот беше она жолто комби и техичката помош

Нема украинско, туку балканско сценарио пишувано од корумпирани лидери

на 19. 05. 2016 | | en
  Украина – Западен Балкан: Балканска корупција – балканско „сценарио“. Фото: flickr/mirror  

Нема многу западни лидери кои имаат можност долго да останат на власт, лесно да крадат гласови, да немаат средени избирачки списоци… Секако, и во развиените демократски општества има корупција, ама таа се бележи и се казнува. Кај нас и во уште неколку земји околу нас медиумите многу лесно посегнуваат по украинското сценарио како извор на неволји за

Заробените и контролирани медиуми се погубни за тоталитарниот режим

на 5. 05. 2016 | |
Во менгеме. Фото: pixabay  

Ако продолжи репресијата во однос на слободата на изразувањето и на медиумите, ќе продолжи притисокот од улицата. Ненасилно, имплозија на системот изграден врз медиумска магла

  Пишува: Зоран Бојаровски   Денот на слободата на изразувањето, 3 мај, освен со чесните исклучоци на Здружението на новинарите на Македонија и на Самостојниот синдикат на новинарите и на медиумските работници, оваа година речиси воопшто не беше одбележан. И како