Колумни

Ефектите на цртаните филмови и стимулирањето насилство кај децата!

на 3. 02. 2016 | | sq
Само во една епизода на „Том и Џери“ има по десетина сцени со насилство. Фото: Скриншот  

Само една епизода од „Том и Џери“, која трае околу шест минути, во себе содржи од 30 до 60 акти на насилство. Дури и кога ги броев овие акти, неколкупати имав тешкотии во броењето на актите на насилство, бидејќи имаше случаи кога два или три акти се случуваа истовремено, на пример, додека мачката

Изјава која ја истресе Македонија: ЕУ препорака – назад во едноумието!

на 3. 02. 2016 | | sq
  Југословенската комунистичка пропаганда: До ова дереџе ли стигнавме? Фото: архивска фотографија  

Како минуваат деновите по онаа необјаснива изјава на комесарот Хан дека не е битно кој учествува на изборите туку дали се тие регуларни, демократски(!?) и слободни, не можам да се оттргнам од сеќавањата на едни други времиња за кои мислевме дека нема да се повторат.

  Пишува: Александар Шољаковски   Еврокомесарот Јоханес Хан, со својата изјава за

Македонија е жена – дефинитивно!

на 29. 01. 2016 | | sq
Скопје, 5 мај 2015. Фото: автор непознат  

Доста веќе овие ВКВ „мажи“ (како што ги нарекуваше еден писател и академик), ја присилуваа и сексуално ја злоупотребуваа Македонија. Кутрата таа, со сите тие државници, војводи, пастири, лидери на опозицијата и на позицијата, „сељаци“ и „дечки“… Да не правиме муабет дека тоа ѝ го правеа уште додека беше малолетна…

  Пишува: Зоран Бојаровски   Бесмислено е да опишувате или да пишувате

Почитувањето на медиумите е европска вредност

на 27. 01. 2016 | | sq
  Доколку слободата на изразување и слободата на медиумите се главните детерминанти на демократијата во една земја, Македонија веќе долго време не би требало да се смета за демократска земја. Затвoрањето на медиумите, прогонот на новинарите за пишаниот збор, економскиот притисок врз медиумите и нивната зависност од владините реклами и разните притисоци за медиумските сопственици и работници, придонеле Македонија да забележи запрепастувачки пад во сите рангирања на странските организации. Најголемиот

Kадрите во новинарството – меѓу квалитетот и квантитетот

на 27. 01. 2016 | | sq
Веста за отварањето на (нов) скопски универзитет, кој, според најавите, ќе овозможи студии и на албански јазик, предизвика различни реакции во јавноста. Како јавноста, така и медиумите беа поделени и известуваа на различни начини во врска со основањето на новиот универзитет. Додека еден дел од медиумите ја возвишуваа одлуката како едно неспоредливо достигнување, другите пренесуваа загриженост за уште еден предизборен политички трик. Неколку медиуми известуваа за мислењата на многу интелектуалци,

Џелатите на слободниот говор и медиумската регулација пред изборите

на 20. 01. 2016 | | sq
 

Сега, за жал, сме доведени во ситуација кога новинарите, кои, во принцип, треба да бараат дерегулација во сферите што ја дефинираат слободата на говорот, мораат да признаат дека на Македонија итно ѝ се потребни нови правила за нормализација на медиумскиот простор. Но, ако се прават напори да се нормализира државата, сигурно е дека медиумите не можат да бидат издвоени од тој процес.

 

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Како виц

Белешки за популизмот: ДА (НЕ) СЕ БИДЕ МУРТИНО

на 19. 01. 2016 | | sq
Непријатно! Фото: strumicacity.com (преземено со дозвола) и ТВ-скриншот. Колаж: СПФМ  

Кому ова – владеење без дебата за владеењето – не му се допаѓа, нема опција за бунење или за спротивставување, бидејќи и самата таа дебата е акт на предавство, за што следуваат последици, меѓу кои постојаните вознемирувања и шиканирања се најблаги во арсеналот на деспотијата.

  Пишува: Сашо Орданоски   Пред некој ден повторно, по стоти пат во последните

Недостиг од „ток-шоуа“ и покани за пријателство со публиката

на 18. 01. 2016 | | sq
Ако се направи еден преглед врз албанската медиумска панорама во Македонија, може да се каже дека имаме работа со една релативно сиромашна атмосфера, како од инвестициски аспект, така и од аспект на телевизиски реализации. До пред три-четири месеци, со исклучок на локалните медиуми, броењето на албанските телевизии завршуваше со бројот два, и тоа „Македонската радио-телевизија“, односно програмата на албански јазик, и националната телевизија „Алсат-М“. За наша среќа, некој се сети

Пропагандата наспроти новинарството – „Канал 5“: Самоубиство во деветтата минута!

на 13. 01. 2016 | | sq
И ова го видовме: опозициски лидер на „Канал 5“ – по којзнае колку години. Фото: скриншот  

Којзнае зошто, индиспонираната главна уредничка на „Канал 5“, Лидија Богатинова, среде интервјуто со расположениот Зоран Заев реши да се откаже од разговорот и да се посвети на она што се обидува најдобро да го прави: пропаганда во корист на фамилијата. Потфатот заврши со карневалско финале.

  Пишува: Сашо Орданоски   Во вторникот вечерта во Македонија

Медиумите во 2015 – уште една година на тешки искушенија

на 9. 01. 2016 | | sq
Пишува: Бенјамин Арифи 2015 година  не беше лесна година за медиумите во земјава. Пишаниот збор се соочи со вообичаените проблеми во последниве години, тешкотии од различни природи: економски, политички и професионални. Сепак, и покрај тешкотиите, за медиумите на албански јазик, ќе биде една година за паметење. Во Македонија почнаа со работа уште две нови телевизии, „ТВ 21“ и ТВ „Шења“, додека регионалната телевизија „Арт“ од Тетово доби национална кабелска лиценца.