Колумни

Се потпираме на „Дедо Мраз“ за подобро решение

на 8. 01. 2016 | | sq
  „Тајноста – најдоброто засолниште на неспособните – треба да биде на најниското ниво во едно демократско општество, бидејќи една јавност информирана за сé претставува основа на самовладеењето. Тие што се избрани или одредени на високи владини позиции, треба да прифатат дека владата во една демократска земја не може да е помудра од народот.“   Внатрешниот комитет за владините активности (САД) Извештај од 1960 година Пишува: Фатлуме Дервиши За крајно

Гласниот марш на партиските медиумски предатори

на 21. 12. 2015 | | sq
Фото: скриншот. Фото ефект: funphotobox  

Според природната физичка конституција и умната човечка промисла, кај претставниците на ова „новинарство“, наместо систем за разум, мерка и достоинство, имплантирани се рецептори кои примаат наредби за дискредитација. Дури и волуменот за гласност и за бесрамност се управуваат со далечински управувач.

  Пишува: Зоран Бојаровски   Колку повеќе се зборува за состојбите во медиумите, колку поблиску сме до отворањето на прашањата од кои треба

Лажните лични карти и лажните медиуми на власта

на 20. 12. 2015 | |
Уште една работилница за изработка на лажни лични карти. Кога ќе следат апсења, па ослободувања на приведените за тие да можат да си го планираат времето. Фото: screenshot  

„Копи – пејст“, „копи- пејст“, „копи – пејст“ и така цел викенд. На ова се сведува работата на провладините медиуми во претпоследниот викенд од 2015 година, додека здушно се обидуваа на јавноста да ѝ продадат уште едно црвливо јаболко, кое овојпат

Весниците како фабриканти на политичката манипулација

на 14. 12. 2015 | |
  Умберто Еко и неговиот најнов роман „Numero Zero“. Фото: Википедија  

Медиумите, според писателот Умберто Еко, сè помалку го пренесуваат тоа што се случило или што се случува сега, туку се впуштени во креирање на измислената стварност, убедувајќи ја дури и јавноста дека има погрешни или расипани сопствени перцептори за своите желби и очекувања. Затоа неговата редакција на измислениот весник „Утре“ се занимава со креирање на настаните што допрва

Пиромани во куќата од слама

на 12. 12. 2015 | | sq
Илустрација: Фото: СПФМ  

Што им останува на реалните личности, од крв и од месо, со ум и со разум, кои се претворени во сламени кукли, кон кои се канализира гневот на неуките и на наивните од страна на политичките и експертските силеџии? Освен што физички им е укинато правото и шансата да се искажат, тие со оваа медиумска магија, практично, и не постојат.

  Пишува: Зоран Бојаровски   Доколку

Непрофесионалноста – главен проблем на истрошената пропаганда

на 11. 12. 2015 | |
   

Како можеа главните уредници на повиканите медиуми да излезат на јавна сцена и да се пожалат дека Зоран Заев ги посочил како непријатели? Иако и јас мислам дека изјавата на Заев е несоодветна, сепак, ставот на овие медиуми покажува дека немаат „ни срам ни перде“.

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Изјавата на лидерот на СДСМ, Зоран Заев, со која дел од медиумите се прогласија за најголеми непријатели на

Дојавувачот од 1971 година: Приказната за Серпико

на 3. 12. 2015 | |
  Ал Пачино во филмот „Серпико“ од 1973 година. Фото: филмски плакат  

Јунакот во борбата против корупцијата, Френк Серпико, речиси половина век се бори за својот опстанок, а медиумот кој направи тираж од неговата сторија, прв го заборави.

  Пишува: Љубомир Костовски   Како дел од корпусот акти што треба да се усвојат во фазата на стабилизација на земјава по Договорот од Пржино, е и предлог-законот за заштита на

Медиумите и стравот на листата на диктаторот

на 26. 11. 2015 | |
Фото: Photopin. Интервенција: СПФМ  

За диктаторите е многу полесно и покорисно, пред сѐ, да создаваат илузија на заедништво врз основа на омраза, отколку на љубов и на пријателство. Во создавањето на таа илузија пресудна улога имаат медиумите.

Пишува: Зоран Бојаровски

  Во својата книга „Од диктатура до демократија“, Џин Шарп вели дека ослободувањето од стравот, како и од навиката за потчинување, се првите чекори за да се

Медиумите и политиката во спиралата на молкот

на 15. 11. 2015 | | sq
  Tirani di Social Media dan Spiral Kebisuan by Hilman Fajrian  

Според теорија на спиралата на молкот, малцинството што застапува одреден став кој не е општоприфатен од општеството, не зборува за тоа заради страв од изолација, репресија или други последици. Интензитетот на спиралата на молкот е условен дирекно од степенот на демократија и од економскиот развој на една земја.

  Пишува: Зоран Бојаровски   Новинарските текстови, освен што ја

Во системот на „1984“

на 12. 11. 2015 | | sq
Варијација на тема: 1984 (две минути омраза). Фото: David Blackwell  

Ако мислевме дека Орвеловиот роман „1984“ се случува во некој фиктивен, неможен, алегориски свет, сфаќаме дека се работи за систем кој мошне успешно се развива и се негува во Република Македонија. Преуредувањето на медиумите треба да биде направено за конечно да не ни се повторува минатото

  Пишува: Александар Шољаковски   Кога се говори за медиумите, Македонија, практично, никогаш и не