verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Истражувања

 

Ставовите и мислењата на јавноста за состојбите и професионалноста на медиумите

 

Во мај 2016 гoдина и во јануари 2017 година, Фондацијата „Метаморфозис“ за потребите на Сервисот за проверка на факти во медиумите oд Агенцијата за истражување нај авното мислење ИПСОС Македонија, нарача две истражувања на јавното мислење со цел да ги осознае ставовите на јавноста за работата, довербата, популарноста на медиумите, програмите и слично.

 

1.Овде можете да ја погледнете и преземете презентацијата со наслов „Истражување за ставовите на граѓаните за медиумите“, која ги содржи основните наоди од двете истражувања

Power Point (PPT) формат:

Истражување за ставовите на граѓаните за медиумите 

 

2. Овде можете да ја преземете публикацијата со наслов „Истражување за употребата на медиумите: Медиумската писменост и саморегулацијата како услови за постигнување повисоки професионални стандарди и демократичност на медиумите,“ која содржи избор на резултати од истражувањата, како и нивна сеопфатна анализа.

PDF формат:

Публикација 1: (јуни 2016)
Istrazuvanje za upotreba na mediumite korica (8)

Istrazuvanje za upotreba na mediumite MK za proverka 02 Istrazuvanje za upotreba na mediumite MK

 

3. Овде можете да ги преземете комплетните истражувања, кои вклучуваат прашања, одговори со табели и графикони од двете истражувања на јавното мислење за подетално информирање.

PDF формат:

Истражувања: (мај 2016 и јануари 2017)

Sostojba na mediumite – prv i vtor bran 2016 i 2017

 

4. Овде можете да ги преземете сировите табелите (во склад со нашите политики за отворени податоци) од двете истражувања на јавното мислење од мај 2016 и јануари 2017 година, кои можете да ги искористите за сопствени истражувања и корелации.

Ексел формат:

Истражување 1 – Metamorphosis Media 1 wave 2016: (мај 2016)

Истражување 2 – Metamorphosis Media 2 wave 2017 : (јануари 2017)

 

 

Претплатете се за најнови вести