verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

ЗА

АЛАРМАНТНО: ХИВ и Сида рапидно се шират меѓу хомосексуалците во Македонија

Росана
Сензационалистичкото известување за местото на живеење, возраста, сексуалната ориентација и сл., не само што може да доведе до откривање на нечиј идентитет, туку и сериозно да ги обесхрабри граѓаните да се тестираат за ХИВ, а оние кои веќе се тестирале и се ХИВ-позитивни, ги одвраќа од тоа да побараат медицинска грижа и да пристапат кон лекување. Со оглед на тоа што ХИВ не претставува директно пренослива инфекција и невозможно е да се пренесе преку вообичаени социјални контакти, не смее да се третира како карантинска болест и да се нарекува “зараза”.


30 - 11 - 2016


СТРАНА 1 of 25812345...102030...ПОСЛЕДНА »

Претплатете се за најнови вести