Анализи

Десоросоизација, деѓуленизација и слични форми на егзорцизам

на 20. 01. 2017 | |
Државен егзорцизам против невладиниот сектор. Фото: Jacob Davis, 2004
Поборници на егзорцизмот против невладиниот сектор. Фото: Jacob Davis, 2004  

Начинот на кој ги ПЕРЦИПИРАМЕ („гледаме“ и осмислуваме) нештата, во голема мера го одредува нашето однесување. Медиумите контролираат што ќе гледа јавноста со димензионирање на јачината на дразбата, односно, го фокусираат вниманието на еден дел од она за што се информира, со што го ограничуваат и обемот и квалитетот на перцепцијата. Доколку во информацијата се предимензионира еден дел од

Мултикултурализмот и медиумите

на 16. 01. 2017 | | sq
Етнизација наместо мултикултурализам - која е улогата на медиумите. Фото: pixabay
Етнизација наместо мултикултурализам – која е улогата на медиумите. Фото: pixabay  

Медиумите треба да го прифатат мултикултурализмот во Македонија како состојба на нештата. Плашењето на јавноста и кревањето тензии со напумпани етнички теми и прашања, кои потоа прават и другата страна да се почувствува несигурно или загрозено не му се потребни никому. Особено не во ситуација на кревка постизборна атмосфера, во период на неразрешена политичка криза и во период

Ќе одумре ли новинарот како дејствен субјект!?

на 6. 01. 2017 | |
Етиката над политиката: новинарско прашање. Фото: Википедија, 2010
Етиката над политиката: новинарско прашање. Фото: Википедија, 2010  

Кризата на современото новинарство е окарактеризирана по сите параметри како криза на етиката во новинарството, која, пред сè, е криза на субјектот – новинарот како морален дејственик. Сходно на ставот дека во постмодерната субјектот исчезнува како таков, а со него и почитувањето на достоинството на човековата личност, признавањето и третирањето на истиот како највисока цел, повеќе нема субјект, нема новинарско прашање,

Ловот на вештерки почнува со првата

на 22. 12. 2016 | |
Атакот на државата врз граѓанскиот сектор не смее да се симнува од насловните страници на медиумите

Фото: Скриншот Wikimedia Commons
  Атакот на државата врз граѓанскиот сектор не смее да се симнува од насловните страници на медиумите
Фото:  Wikimedia Commons

 

Паѓа в очи фактот дека за ниту еден од медиумите што ја поддржуваат политиката на актуелната власт, влегувањето на УЈП во поголем број здруженија на граѓани одеднаш воопшто не претставува вест. Дури и оние мал број медиуми што ја информираат јавноста за активностите на УЈП, не се впуштија во

Oдделение за постизборна трауматологија

на 19. 12. 2016 | |
Што се не видовме - закани со крстови, закани со Ќосето. Фото: скриншот
Што сè не видовме – закани со крстови, закани со Ќосето. Фото: скриншот  

„Ниските поени го „поткрепуваат песимизмот на медиумската заедница и очекувањата да се избегне од тенденциите кон поголема државна контрола, политизација и економска деградација на медиумите“, се вели во Извештајот на Прибе. „Наспроти оваа заднина, важно е да се нагласи дека медиумите се клучен играч во демократија, не само како јавен заштитник, туку и како соработник на

Федерализација – најголемиот предизборен спин здушно прифатен од редица медиуми

на 15. 12. 2016 | |
untitled
Федерализацијата како шлагворт за атак на опозицискиот лидер
Фото: скриншот    

Не малку медиуми некритички и без аналитички пристап едноставно го презедоа наративот и реториката околу темата за употреба на јазиците на малцинствата во Македонија и тоа до таа мера што тој доминираше во безмалку целиот предизборен период. И политичка, но и медиумска кулминација тој доживеа за време на изборната кампања, надграден и проширен со напади и со обвинувања

Камшикувана „демократска“ јавност!?

на 8. 12. 2016 | |
Новинарството подразбира професионални стандарди, но претставува и прв нацрт на историјата. Фото: Гугл/pixabay
Новинарството подразбира професионални стандарди, но претставува и прв нацрт на историјата. Фото: Гугл/pixabay  

„За вистинска слобода на изразување медиумите мора да бидат целосно слободни. Покривањето на изборите не подразбира само известување за изборната кампања и собири. Преку покривање на изборите новинарот станува гласник за сите мислења, вклучувајќи ги и оние кои промовираат демократија, до оние кои се нејзини непријатели. Затоа, покривањето на изборите е битен дел од слободата на

Влијанието на двојазичноста врз преселбата на Македонците на Марс

на 7. 12. 2016 | |
Графичкиот приказ со сите карактеристики на воено освојување. Фото: скриншот
Од двојазичност до графички приказ со сите карактеристики на воено освојување. Фото: скриншот  

Слободата на информирање не подразбира слобода на дезинформирање, на измислување и на мамење. Слободата на информирање особено не значи слобода на ширење омраза, поттикнување насилство и ограничување на правото на луѓето на слободен избор со заканување и со заплашување

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Медиумите ги пренесуваат фактите, прават анализи,

Медиумското претставување на изборната реторика и фолклор

на 6. 12. 2016 | |
медиуми и партии - кој кого искористува во изборната кампања? Фото: Ванчо Џамбаски и партиски сајтови, 2016
Медиуми и партии – кој кого искористува во изборната кампања. Фото: Ванчо Џамбаски и партиски сајтови, 2016
 

Непроценливата важност на медиумите во демократските системи, особено за време изборите, во светски рамки е апсолвирана уште од 19 век, а многу повеќе во 20 век, кога, пред сè, политичката и судската практика во САД ја проширува слободата на јавниот говор, а со тоа и во печатените медиуми, давајќи им на истите

„Киднапирани“ медиуми за „нашминкана“ демократија

на 22. 11. 2016 | |
Се грижат ли медиумите за обичните граѓани фатени во мрежата на прислушување? Фото: flickr
Посветија ли медиумите доволно внимание на обичните граѓани фатени во мрежата на прислушувањето? Фото: flickr

Како што постои индивидуална одговорност за дејствување во медиумите, така постои и институционално-организациска одговорност, т.е. етос на медиумските институции, кој ја претставува одговорноста на медиумските организации за општата и за конкретната морална ориентираност на севкупноста на нивната активност – придржување кон општите начела, вистинито известување, точност на информациите, почитување на човековото достоинство, почитување на личноста,

СТРАНА 1 of 3212345...102030...ПОСЛЕДНА »