Анализи

Светлина ли е она што обично се јавува на крајот од тунелот!?

на 1. 11. 2016 | |
И „Црниот понеделник“ е сега веќе осветлен со редица камери. Фото: Ванчо Џамбаски/Фосим/Flickr   „… Во секој случај, имаше само еден тунел, мрачен и осамен: нашиот.“ – Ернесто Сабато, „Тунел“   Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Досега во многу пригоди го нагласував општопознатиот и добро прифатен став, а кој е во линија на размислување со ставовите на поголемиот број теоретичари,

Известување за партиските собири: Глорификација на ВМРО-ДПМНЕ, минимизација на СДСМ!

на 28. 10. 2016 | |
Развлекување на вистината – 15.000 луѓе во сала со 8.000 седишта и 7.000 луѓе на марш со автобуси од цела Македонија. Фото: скриншот/Википедија    

Известувањето за јавните собири од секаков карактер мора да биде сеопфатна слика за реалноста на терен, но истовремено новинарот мора да се труди да ги утврди главните пораки од говорниците, пренесувајќи ги јасно, концизно и илустративно, и да изнесе најкоректна проценка за присутност, колку што

Како се справува светот со сексизмот и со навредите

на 25. 10. 2016 | |
Доналд Трамп и Били Буш. Едниот е уште претседателски кандидат, но Буш ја изгуби работата. Фото: Википедија/imdb    

Случајот со фалбите од вклучените микрофони во разговорот меѓу Доналд Трамп и Били Буш и последиците што произлегоа од тој муабет покажуваат колку непочитувањето, сексизмот, а за криминалот и да не говориме, се третираат поинаку во САД и кај нас

  Пишува: Владимир Петрески   Во 2005 година, актуелниот републикански претседателски

Пропаганда не е исто со информирање – за пропагандни пораки се плаќа

на 21. 10. 2016 | | sq, en
За пропаганда се плаќа – барем така треба да биде. Фото: пиксабеј    

Информирањето подразбира дека се поставуваат прашања, се анализира, се става во контекст, се следи одредена развојна линија, се преиспитува, се бараат дополнителни информации…

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Според членот 2 од Законот за медиуми, Медиуми се средства за јавно информирање, односно каков било вид комуникација како весници, магазини, програми

Вотергејт-новинарство и правото – Македонија и Република Српска

на 7. 10. 2016 | |
Бања Лука – многу истражувачко новинарство, малку правни разврски. Фото: „Википедија“

Како истражувачкото новинарство известува за корупцијата и какви се ефектите од тие истражувања? Оваа анализа говори за тоа каква е состојбата во Република Српска, каде има развиено истражувачко новинарство, кое истражува појави на корупција на највисоки нивоа, но судските постапки преземени врз основа на информациите во истражувачките стории речиси и да ги нема. Слично како и во Македонија

Пишува: 

Репликација наместо плуралитет

на 4. 10. 2016 | |
Бесмисленоста на пренесување истоветен текст во повеќе медиуми. Фото: strumicadenes.mk    

Самото постоење на поголем број регистрирани медиуми, со различни имиња, уредувачки одбори и новинари, не го прави информирањето на граѓаните побогато и поразновидно и не нуди поголем број информации врз основа на кои граѓаните ќе можат да стекнат што е можно пореална слика за одреден настан, односно да изградат сопствен став за одредена појава или ситуација

  Пишува: 

Анализа на случајот „Јанева на Јутјуб“: НЕКА НИ Е НА АРНО!

на 27. 09. 2016 | |
Нешто е за срамота, ама што! Фото: скриншот
 

Во своето познато дело „Медиуми за отворено општество“, Томас Бауер запиша дека доколку сакаме отворено, слободно, демократско општество, кое самото себеси ќе се одредува, тогаш повеќе од одговорни сме за неговата реализација, преку унапредување на културата на комуникација која ја развиваме во медиумите и со нив, т.е. преку новинарството и неговиот главен морален субјект – новинарот. Тоа е можно само тогаш

За старата рана која никој не треба да ја лекува

на 23. 09. 2016 | |
Типичен спин. Фото: колаж СПФМ    

Во социјалната и духовната сфера, кон кои е свртена новинарската страст за сознание, информација и комуникација, се вкрстуваат настани и тенденции со етичко значење, низ кои вријат моралните дилеми. Ангажираното поставување кон нив и доблесното справување со нив од страна на едно развиено, одговорно и морално новинарство, ја крепи стварноста со еден голем импулс кон прогрес, каков што ни е потребен, сега, повеќе

Медиумски земјотреси при известување за земјотреси

на 22. 09. 2016 | | sq

 

Како што треба да се почитува начелото дека потребата за брзина никогаш не смее да ја загрози професионалноста, вистинитоста и веродостојноста на трудот, во продолжение вреди да се почитува и начелото дека обидот за сензација (кој подразбира кликови, читаност и прегледност), не смее да ја занемари употребата на фактите

Пишува: Фатлуме Дервиши
Низа „земјотреси“ во медиумите следуваа по последователните тресења од минатата недела во Скопје и во околината. Станува

За диктаторската држава и дебатите, за диктаторската држава и критиките

на 19. 09. 2016 | |
Современите диктатури и критиката. Фото: Flickr/Google
  Може ли во диктатура да има јавни дебати? Не, не може! Затоа и ги немаше! Може ли во диктатура да има јавни критики? Да, може! Затоа и ги има!   Пишува: Владимир Петрески   „Во диктаторска држава не постои дебата“, рече министерот за финансии Кирил Миновски, во текот на дебатата на ТВ „Нова“ со повторнo новоименуваниот дополнителен заменик-министер за финансии, Кире Наумов. Така