Анализи

Етичко известување за кафкијанска лустрација

на 13. 06. 2013 | |
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права „Новинарското известување не смее да биде начин за општествено казнување на осомничените и нивно ставање на столбот на срамот.“ (Прирачник за етиката во новинарството)

(Не)етичко известување за лустрацијата: Проверка на проверувачите

на 7. 06. 2013 | |
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права „Новинарот треба: Да ги пронајде учесниците во настаните за кои се пишува за да им даде можност да одговорат на евентуални напади за наводно незаконско однесување“. (Новинарски кодекс)

Написи „без автор“: Го заситуваат читателот со празна лажица, ги оставаат медиумите гладни

на 5. 06. 2013 | | sq
Пишува: Аурора Карамети, доктор на информациски науки Текстот е достапен и на албански јазик: Artikujt “pa autor”: Ngopin lexuesin me lugë zbrazur, lënë të uritur median Готови вести, без посветеност, без континуитет, но со некоја намера, се сервираат често и со леснотија од медиумите. Вести каде што не се проблематизира настанот или појавата, каде што не се покренуваат прашања и не се бара отчетност, каде не се изразува загриженост во име на јавноста… Тие го зголемуваат бројот на вести, но повеќе личат на „известувања“ за стоки и услуги, а помалку на „новинарски вести“.

Новинарите, законите и можноста за поставување вистински прашања (2)

на 3. 06. 2013 | |
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Прв дел од анализата

Поставен камен-темелник на црквата „Свети Ѓорѓи“ во Вевчани

Во медиумите се појави информација дека: Премиерот Никола Груевски во понеделник присуствуваше на поставувањето камен-темелник за возобновување на црквата „Свети великомаченик Ѓорѓи” во Вевчани. На сликите е покажано и активно учество на премиерот во поставувањето на каменот темелник на новиот верски објект. И во ниту еден медиум не се постави прашањето за соодветноста на една ваква активност на премиерот.

Како етички да се известува за „регистарот за педофили“?

на 28. 05. 2013 | | sq
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Si të raportohet në mënyrë etike për ‘regjistrin për pedofilë’? Новинар(к)ите треба да бидат многу внимателни кога известуваат за сексуално насилство врз деца. Во минатата анализа, укажавме дека од новинар(к)ите се очекува „да ги истражуваат случаите на сексуално насилство и сексуално искористување на децата, но и да ги почитуваат стандардите на етичкото новинарство“.

Новинарите, законите и можноста за поставување вистински прашања

на 27. 05. 2013 | | sq
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Gazetarët, ligjet dhe mundësia për të parashtruar pyetje të mirëfillta Една од клучните предности на новинарите е тоа дека тие им се потребни на политичарите и посебно на претставниците на власта. Преку нив политичарите/претставниците на власта ги промовираат своите идеи и програми, им соопштуваат на граѓаните што направиле, известуваат за преземени активности и се промовираат себеси како градители на демократијата и почитувачи на правото.

Неетичко новинарство: Сензационалистичка употреба на „педофил“ и „педофилија“

на 22. 05. 2013 | | sq
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Gazetaria joetike: Përdorimi senzacionalist i termeve ‘pedofil’ dhe ‘pedofili’ Несомнено, заштитата на децата од сексуално насилство претставува тема од посебен јавен интерес. Од новинар(к)ите се очекува да се придружат во борбата за правата на децата, да ги истражуваат случаите на сексуално насилство и сексуално искористување на децата, но и да ги почитуваат стандардите на етичкото новинарство.

Зошто медиумите ги игнорираат проблемите на лицата со попреченост? (2)

на 14. 05. 2013 | | sq, en
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права (Прв дел од анализата)
„Овозможете да се чуе гласот на безгласните…“ (Новинарски кодекс)

Неетичко новинарство: copy/paste на непроверени информации

на 7. 05. 2013 | | sq, en
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Gazetaria joetike: copy/paste i informatave të paverifikuara „Новинарот треба: да ја проверува точноста на информациите од секој извор и да биде крајно претпазлив за да не прави грешки од невнимание“. (Новинарски кодекс) На денот на трудот повеќе новинар(к)и не се потрудија да ја проверат точноста на информациите што ги објавија. Како да подзаборавија дека „проверката на податоците и точноста се морални императиви на новинарството“ (Прирачник за етиката во новинарството).

Зошто медиумите ги игнорираат проблемите на лицата со попреченост? (1)

на 24. 04. 2013 | | sq, en
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Pse mediat i injorojnë problemet e personave me pengesa? (1) „Зборовите се важни! Новинарот треба да знае со кој термин означува една заедница. Најдобар тест за тоа е прашањето дали таа заедница сака така да биде означена? Доколку терминот е навредлив, тој не смее да се користи независно од аргументите кои вам ви се чинат валидни или вообичаени“. (Прирачник за етиката во новинарството) Почитувањето на човековото достоинство и на човековите права на сите луѓе, вклучително и на припадниците на маргинализираните групи, е обврска на новинар(к)ите. Новинар(к)ите треба да бидат особено внимателни при употребата на термините за означување на дискриминираните заедници и групи, затоа што eдна од