verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Жарко Трајаноски

Орвел во Македонија: Одлуката на Уставниот суд и нејзиното (не)спроведување

на 24. 07. 2015 | |
Никој не ги „фермал“ одлуките на Уставниот суд. Фотографии: Уставен суд/МВР, колаж: СПФМ  

За жал, бројните меѓународни и домашни прилози за „орвеловско надгледување“ во 2015 година, пропуштија да потсетат на одлуките на Уставниот суд од 2010 година и на нивните последици

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права   Во претходната анализа го поставивме прашањето Дали „скандалот со прислушувањето“ обелоденет во 2015 година беше предвиден уште во 2010?,

Орвел во Македонија: Дали скандалот со прислушувањето беше предвиден уште во 2010?

на 14. 07. 2015 | |
Професионална опрема за прислушување на различни видови мобилен сообраќај и негова обработка  

Предупредувањата за можни масовни злоупотреби од власта или од Министерството за внатрешни работи беа бројни во 2010 година, кога се донесоа измените во Законот за електронски комуникации, со кои на тајната полиција ѝ се дадоа технички можности за неограничено прислушување

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права   Медиумските известувања за „скандалот со прислушувањето“ обелоденет во

Дискриминаторска кампања на „Вечер“: Дискриминација има, одговорност нема!

на 27. 06. 2015 | |
Против дискриминација. Фото: ФОСИМ, 8 март 2014  

Во претходната анализа, укажавме зошто КЗД утврди дека има дискриминација во еден медиумски прилог на ТВ „Сител“, во кој се тврдеше дека „на хомосексуалците им е потребна професионална и медицинска помош, наместо законска помош“. Сега ќе анализираме уште една „историска“ одлука на КЗД, донесена по цели две години непостапување за „повеќекратно и продолжено вознемирување“ во четири новинарски прилози, објавени во „Вечер“ во

Задоцнета правда: Има ли заштита од медиумска дискриминација врз основа на сексуална ориентација?

на 13. 06. 2015 | |
  На 18 мај 2012 година, еден ден по Меѓународниот ден за борба против хомофобијата и против трансфобијата, во централниот дневник на телевизијата „Сител“ беше емитуван прилогот „Со кампања хомосексуалците бараат истополови бракови“. Прилогот ќе го анализираме подетално затоа што во него беше утврдена дискриминација и од тогашниот Совет за радиодифузија (СРД) и од Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД).   Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права   МАНИПУЛАЦИИ

Новинарството е во служба на јавноста, а не на власта!

на 6. 02. 2015 | | sq
Едвард Сноуден на насловната страница на „Ваерд“ (Wired), издание од август 2014. Фото: Mike Mozart, 2014  

Главните новинарски лекции од аферите „Сноуден“ и „Вотергејт“ се дека новинарите се во служба на јавноста и дека се должни да информираат за злоупотребите на власта и со помош на „шепкачи“ и на тајни документи. Етичка должност на новинарите е да обелоденуваат тајни документи или снимки од прислушување (дури и ако се незаконски

Дали сопствениците на медиуми се одговорни за говор на омраза?

на 18. 12. 2014 | | sq, en
Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Фото: LuxTonnerre, 2013  

Дали сопствениците на медиуми можат да бидат осудени и казнети поради говор на омраза во нивните медиуми? Одговорот на ова прашање е потврден, ако ги имаме предвид пресудите на Европскиот суд за човекови права и Меѓународниот кривичен трибунал за Руанда.

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права  

СЛУЧАЈ „СУРЕК ПРОТИВ ТУРЦИЈА“ (БР.1)

Сопственик на неделник во Турција

За поттикнувањето омраза врз основа на сексуална ориентација

на 21. 11. 2014 | |
 

Дали кривичното осудување заради изразување, кое поттикнува омраза врз основа на сексуална ориентација, се коси со правото на слобода на изразување?

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права   Одговорот на ова прашање е негативен според Европскиот суд за човекови права. Во 2012 година, судот не најде повреда на правото на слобода на изразување на група младински активисти, кои биле кривично осудени во Шведска поради растурање летоци со

Вежби по критичко мислење: Дали зборот „Словени“ е навредлив за Македонците?

на 5. 11. 2014 | | sq, en
Идниот амбасадор на САД во Македонија, Џес Липинкот Бејли (во средина), на прославата на Денот на независноста во конзулатот во Адана, Турција, каде што беше заменик шеф на мисијата. (Со амбасадорот на САД во Турција, Френсис Џ. Ричиардоне, на крајот десно, и со сопругите). Фото: Стејт департмент на САД, 2013  

Неодамнешната медиумска хајка проследена со говор на омраза против новоназначениот американски амбасадор може да ни послужи како добра основа

Говорот на омраза предизвикува насилство

на 29. 10. 2014 | |
 

Новинар(к)ите воопшто не се исклучени од одговорноста за говорот на омраза кој повикува, поттикнува или оправдува насилство.

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистeр по човекови права   „Новинарот… нема да говори со јазикот на омразата и нема да поттикнува на насилство и на дискриминација по која било основа “ (Кодекс на новинарите на Македонија)  

ПОТПАЛУВАЧКИ ГОВОР ПРЕД И ПО НАСИЛСТВОТО ВО „ДАМАР“

Написот „SKANDAL: Homoseksualët nesër do të festojnë

Како Адолф Хитлер стана „ослободител на Македонија“

на 9. 10. 2014 | |

Адолф Хитлер ја започна својата политичка кариера како партиски пропагандист кој во печатот не гледаше ништо друго освен орудие за „пропаганда“. Наспроти Орвел, кој со својот етички чин застанува во одбрана на слободата и независноста на печатот и новинарот, Хитлер во Мојата борба ги карикира новинарите како „виртуози во уметноста на извртување на фактите“.

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистeр по човекови права   Политичката пропаганда повторно ги прави вестите во

Претплатете се за најнови вести