Новинарски лекции

Албанските медиуми во Македонија со објективен пристап кон СЈО

на 25. 02. 2017 | | sq
Сосема друга приказна - телевизиски станици на албански јазик. Фото: скриншот
Сосема друга приказна – телевизиски станици на албански јазик. Фото: скриншот  

Фактот што дури 82,7 отсто од анкетираните македонски Албанци имале позитивен став кон специјалната обвинителка Јанева и кон нејзиниот тим се должи и на отсуството на негативна кампања во медиумите што се консумираат од овој сегмент на населението

  Пишува: Љубомир Костовски   Анкетата што ја направи телевизија „Телма“ неодамна, во соработка со Македонскиот центар за меѓународна соработка,

Мислевте дека се многу оригинални со „десоросoизацијата“?

на 21. 02. 2017 | |
Trend
Concept by Ahdieh Ashrafi: Freedom of Speech. Фото: flickr.com  

Според Комитетот за заштита на новинарите, во 2016 година дури 259 новинари биле уапсени и затворени. Бројот за затворени новинари во 2000 година изнесувал 81.

  Пишува: Зоран Бојаровски   Наместо други, позитивни светски трендови, Република Македонија, во овој период, ќе биде запаметена по тоа што го следи трендот на задушување на граѓанските слободи. Тој тренд не е еднобоен, не

ТВ-дневник полн со спинови и со фалби за власта, кој нема место за штрајкот на колегите од МПМ

на 21. 02. 2017 | |
Нападни ги оние што не ти се допаѓаат (горе), фали ги оние што ти се допаѓаат (долу). Фото: скриншот
Нападни ги оние што не ти се допаѓаат (горе), фали ги оние што ти се допаѓаат (долу). Фото: скриншот  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Алфа“ во 17.30 часот на 20 февруари 2017 година]

 

Овој централен дневник на „Алфа“ беше исполнет со политичка пропаганда во корист на ВМРО-ДПМНЕ. Гледачите, освен за активностите поврзани со оваа партија, друго не можеа да слушнат. За СДСМ слушнавме само дека ОЈО водела истрага

Руска телевизија објави бесмислици за Македонија

на 17. 02. 2017 | |
Фиксацијата со Сорос и Македонија скарана со здравиот разум. Цариград ТВ, Москва. Фото: скриншот
Фиксацијата со Сорос и со Македонија скарана со здравиот разум. „Цариград ТВ“, Москва. Фото: скриншот  

Според телевизијата „Цариград TВ“, милијардерот Џорџ Сорос стоел зад барањата на Грција за промена на името, знамето и на Уставот на Македонија и… ја вовел земјата во 20 век со новата технологијата на Втората индустриска револуција  –  преку донирање ТВ и радио-приемници

  Автор: Борис Камчев од Санкт Петерсбург   Оваа телевизија се позиционира

Професија: ловец на лажни вести

на 16. 02. 2017 | |
Оклопно возило на Армијат а на САД на должност во Полска како дел од непостоечките „3.600 американски тенкови“. Фото: Википедија, 2015
Оклопно возило на армијата на САД на должност во Полска како дел од непостоечките „3.600 американски тенкови“. Фото: Википедија, 2015    

Присуството на толку многу лажни вести во информатичкиот простор доведува до тоа државите да отвораат нови работни места – ловци на лажни вести, кои треба да ги отстранат информациите што не се вистинити, а можат да направат штета!

  Пишува: Љубомир Костовски   Бен Нимо е еден од

По пресудата во Стразбур, кршењето на правата на новинарите повеќе не е „само перцепција“

на 13. 02. 2017 | |
Овде нема играње играчки, а нема ни политика - Судот за човекови права во Стразур. Фото: flickr
Овде нема играње играчки, а нема ни политика – Судот за човекови права во Стразур. Фото: flickr  

Европскиот суд за човекови права во Стразбур пресуди дека новинарите биле незаконски исфрлени од Собранието на 24 декември 2012 година за време на расправата за буџетот и ѝ наложи на државата да им исплати по 5.000 евра компензација на тужителите Насер Селмани, Тони Ангеловски, Билјана Дамеска, Фросина Факова, Снежана Лупевска и Наташа

Институциите ги бојкотираат или се конфронтираат со новинарите

на 12. 02. 2017 | |
Наместо соработка од институциите, напади врз новинарите. Фото: Европски Парламент
Наместо соработка од институциите, напади врз новинарите. Фото: Европски парламент  

Наместо да ги споделуваат бараните информации и да доставуваат навремени, точни и целосни одговори, инстиуциите или ги игнорираат новинарите или, пак, се пресметуваат со нив преку реакции кои најчесто не се ништо друго освен обични памфлети, полни со етикети, дисквалификации, па дури и со закани за авторот и за медиумот каде тој работи

  Пишува: Влатко Стојановски   Со чест

Поствистината е новиот лаборaториски создаден вирус

на 10. 02. 2017 | |
Социјалните медиуми - царството на пост-вистината. Фото: pixabay
Социјалните медиуми – царството на поствистината. Фото: pixabay  

Медиумската писменост лекот против вирусите „поствистина“ и „алтернативни факти“ создадени во лабораториите на пропагандата

  Пишува: Зоран Бојаровски   Критичкото мислење е суштинско. Се разбира, тоа е далеку од она што претставува моралистичко релативизирање и лицемерно, лажно идентификување на сите изложени ставови  како еднакво важни. Има една анегдота која раскажува дека додека една постара риба се разминувала со две помлади и

Прилог на ТВ „Сител“ содржи омраза и меѓунационална нерпеливост, вели регулаторот

на 6. 02. 2017 | |
7427165626_69ff4eba93_k-final
ТВ „Сител“ на удар на членот 48 од Законот за аудио и аудио-визуелни и медиумски услуги. Фото: flickr/колаж    

ТВ „Сител“ бил предмет на надзор на Агенцијата непосредно пред Нова година (30 декември), а предмет на опсервација биле телевизиските дневници на оваа куќа во 10 и во 23 часот, во периодот од 2 до 6 декември, значи во периодот непосредно пред парламентарните избори (11 декември). Мотивираноста на оние кои

Суфицит аналитичари – дефицит политички анализи!

на 1. 02. 2017 | | sq
Кој е навистина политички аналитичар? Фото:Wikipedia/Pixalbay
  Кој е навистина политички аналитичар? Фото:Wikipedia/Pixabay

Политички аналитичар денес се нарекува секој што излегува на телевизија, на информативни изданија или политичкити дебати. Но, јавноста треба да разликува што и кој може да се нарече политички аналитичар, колумнист, експерт, универзитетски професор, итн.

  Пишува: Сефер ТАХИРИ   „По завршување на мандатот како заменик-министер за внатрешни работи, ќе можеме да ве користиме како политички аналитичар“. Со овие зборови еден новинар од
СТРАНА 1 of 4612345...102030...ПОСЛЕДНА »