Новинарски лекции

Претставките за медиумите поднесени, судот ги разгледува без брзање

на 7. 10. 2016 | | en
Управувачот далечински, надзорот од близина. Фото: redjar/flickr  

Овој напис ги објаснува постапките што ги преземаат надлежните институции и тела – Агенцијата за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги (АВМУ) и Привремената комисија за надзор на медиумите во предизборниот период (ад хок телото), какви одлуки носат и како ги објаснуваат своите одлуки за претставки против медиумите, кога тие ќе ги нарушат правилата за информирање, а кои се поднесуваат до судот за

Личен напад наместо аргументи

на 3. 10. 2016 | | sq
Присуството на аргументи е аргумент за професионалното новинарство. Фото: пиксабеј  

Освен да известува, новинарот, кога ќе почувствува потреба, има право да заземе и таканаречена ангажирана позиција, односно да коментира, да анализира, да оценува. Во таква ситуација, тој (треба да) се води од принципите на логичкото расудување, кои, пак, се темелат на моќта на аргументите. Оттука, овој процес на коментаторско или аналитично пишување уште се нарекува и аргументирање

  Пишува:

ТВ-дневник: Виртуелна валута поважна од истрага за реален криминал

на 30. 09. 2016 | |
Чуден редослед – „Трезор“ на крај дополнет со несодржајни информации. Фото: скриншот  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Алфа“ во 17.30 часот на 28 септември 2016 година]

 

Информацијата за новиот случај на Специјалното јавно обвинителство не добива приоритет во вестите на ТВ „Алфа“. Наместо тоа, информативниот блок се отвора со предупредување од централната банка, а кога веќе ќе се дојде до една од најактуелните теми на денот, во прилогот

Повреда на новинарството, законите, но и на достоинството на јавен функционер

на 23. 09. 2016 | |
Инкриминирана верзија. Фото: скриншот  

Недозволиво е да се изнесе материјал кој не е објавен од еден медиум и да се појави во друг. Објаснувањето дека се работи за „свиркач“, односно укажувач, воопшто не држи, затоа што за така да се класифицира протекувањето на видеоснимката мора да има други елементи во неа. Сепак, како и да е, едно е јасно. Покрај тоа што се повредени неколку законски акти од правниот

МРТ со нова уредничка, но стариот тим повторно во служба на власта за политичка пресметка

на 22. 09. 2016 | |
МРТ – стандардно наопаку. Фото: колаж   Сиров материјал од интервјуто на јавниот сервис со специјалната обвинителка Катица Јанева беше објавен деновиве во провладините портали, што предизвика огромен скандал и реакција кај дел од новинарската фела. Ваквата снимка, сметаат многумина, беше намерно пуштена во јавност, со цел, да се оцрни Јанева, но и да се удри по новата уредничка на МРТ, претставувајќи ја како непрофесионална и некадарна за функцијата  

Твитер-бранови за сурф-мајсторите на професијата

на 19. 09. 2016 | | sq
Фотографија: Ванчо Џамбаски, Фотошоп плус: СПФМ  

Атрактивните прес-конференции или настани се екстремно вирални. Тоа се брановите на кои сурфаат најголемите мајстори на професијата. „Твитер“ е совршената штица за суфање за тој предизвик.

  Пишува: Зоран Бојаровски   Пред десет години, во март 2006 година, основачот на „Твитер“, Џек Дорси, го испрати својот прв твит. Замислена како социјална мрежа поставена на принципите на СМС, мрежата од 140 карактери за порака

Медиумските колоси на Балканот и нивните идеолошки опашки

на 19. 09. 2016 | |
Н1 ТВ и „Спутњик радио“, нови регионални медиумски играчи – различни во секој поглед. Фото: Н1/Спутњик  

Телевизијата Н1 дојде како приватна компанија на поранешното југословенско тло, а „Спутник“ како државна компанија, чие седиште си остана во Москва. На првата ѝ беа потребни години за да добие дозволи за работа и постојано е на мета на власта, а втората едноставно „атерира“. Нивната позиција може да се мери врз основа на

ТВ-дневник: Медиумска хајка против опозицискиот лидер и барање втора страна, колку да се рече

на 18. 09. 2016 | |
Удри по лидерот на опозицијата и не барај коментар, извести за нешто друго и тогаш барај мислење на опозицијата. Фото: скриншот  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Алфа“ во 17.30 часот на 16 септември 2016 година]

 

Овој ТВ-дневник ги опфати актуелните дневни настани, беше полн со информации, во голем дел со професионални прилози. Сепак, она што бодеше очи беше пропагандната хајка против лидерот на СДСМ, Зоран Заев, и рекламните

ТВ-дневник: Може и поинаку – за малку испуштена шанса за позитивна оценка

на 13. 09. 2016 | |
Еден напад без да се праша нападнатата страна и еден „рекламен“ прилог го „затемнија“ одличниот ТВ-дневник. Фото: скриншот  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Сител“ во 16 часот на 12 септември 2016 година]

 

Ова издание на вестите пропушти шанса да биде позитивно оценето првпат откако постои „Сервис за проверка на факти во медиумите“. Сепак, овој ТВ-дневник на „Сител“ покажа дека може да се работи професионално новинарски само ако се

Експлицитните содржини во медиумите и нивниот ефект врз децата

на 7. 09. 2016 | | sq, en
Eротски содржини на интернет може да бидат поштетни од порнографијата. Илустрација: Seedfeeder, Wikipedia  

Моралните, верските и одредбите создадени од државата, повикуваат на контрола и менаџирање на експлицитните и вознемирувачки содржини. Што повеќе се зголемува свеста за општата медиумска култура кај новите генерации, толку повеќе ќе се намали количеството на овие содржини во медиумите

  Пишува: Агрон Врангала   Секогаш се зборувало за влијанието на медиумите врз разни општествени категории,