verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Влатко Стојановски

Институциите ги бојкотираат или се конфронтираат со новинарите

на 12. 02. 2017 | |
Наместо соработка од институциите, напади врз новинарите. Фото: Европски парламент  

Наместо да ги споделуваат бараните информации и да доставуваат навремени, точни и целосни одговори, инстиуциите или ги игнорираат новинарите или, пак, се пресметуваат со нив преку реакции кои најчесто не се ништо друго освен обични памфлети, полни со етикети, дисквалификации, па дури и со закани за авторот и за медиумот каде тој работи

  Пишува: Влатко Стојановски   Со чест

Изворите како неопходен „алат“ во работата на новинарите

на 17. 01. 2017 | |
Новинарските извори – еден од основните услови за успешен новинар. Фото: сенки, Emanuele Toscano  

Квалитетните извори на информации се непроценливо богатство за новинарите, бидејќи тие од нив црпат информации, кои се клучна алка во синџирот на подготовка на новинарскиот производ. Особено човечките извори, кои најчесто се почетна точка кон походот по пишани извори (иако може процесот да биде и обратен), треба да се размножуваат, да се негуваат и да се

Федерализација – најголемиот предизборен спин здушно прифатен од редица медиуми

на 15. 12. 2016 | |
Федерализацијата како шлагворт за атак на опозицискиот лидер
Фото: скриншот    

Не малку медиуми некритички и без аналитички пристап едноставно го презедоа наративот и реториката околу темата за употреба на јазиците на малцинствата во Македонија и тоа до таа мера што тој доминираше во безмалку целиот предизборен период. И политичка, но и медиумска кулминација тој доживеа за време на изборната кампања, надграден и проширен со напади и со обвинувања

Изборите се најголем тест за професионалноста на новинарите

на 4. 12. 2016 | |
Преку известувањето за изборите се гледаат „јунаците“ во новинарството. Фото: Ванчо Џамбаски/flickr
 

Основните новинарски постулати на новинарството за независност, објективност и за балансираност најмногу доаѓаат на тест во изборниот период и особено за време на изборната кампања, кога политичките елити имаат засилен нагон да манипулираат со медиумите и да ги контролираат информациите, за политички да профитираат

  Пишува: Влатко СТОЈАНОВСКИ   Фер и слободни избори не значи само чинот

Истражувачко новинарство – по трагата на документите

на 29. 11. 2016 | |
Интернет и документи – најдобрите пријатели на истражувачкиот новинар. Фото: „Гугл“  

За разлика од известувањето, кое главно значи пренесување на информации кои ги дале институции, партии, како и реакциите во однос на нив, истражувачкото новинарство претпочита новинарите да навлезат зад она што го виделе и што го слушнале, да дојдат до повеќе факти и да откријат нешто ново што не било познато дотогаш за јавноста, заради разоткривање на незаконски постапки

Известување за партиските собири: Глорификација на ВМРО-ДПМНЕ, минимизација на СДСМ!

на 28. 10. 2016 | |
Развлекување на вистината – 15.000 луѓе во сала со 8.000 седишта и 7.000 луѓе на марш со автобуси од цела Македонија. Фото: скриншот/Википедија    

Известувањето за јавните собири од секаков карактер мора да биде сеопфатна слика за реалноста на терен, но истовремено новинарот мора да се труди да ги утврди главните пораки од говорниците, пренесувајќи ги јасно, концизно и илустративно, и да изнесе најкоректна проценка за присутност, колку што

Личен напад наместо аргументи

на 3. 10. 2016 | | sq
Присуството на аргументи е аргумент за професионалното новинарство. Фото: пиксабеј  

Освен да известува, новинарот, кога ќе почувствува потреба, има право да заземе и таканаречена ангажирана позиција, односно да коментира, да анализира, да оценува. Во таква ситуација, тој (треба да) се води од принципите на логичкото расудување, кои, пак, се темелат на моќта на аргументите. Оттука, овој процес на коментаторско или аналитично пишување уште се нарекува и аргументирање

  Пишува:

Претплатете се за најнови вести