Новинарски лекции

Социјалните мрежи не се сопственост на работодавците

на 31. 08. 2016 | | en
Уставот, законите и договорите за вработување. Фото: Pixabay/Wikipedia  

„Медиа принт Македонија“ (МПМ) на вработените во весниците што ги поседува, им поделила нови договори за работа, со кои не се дозволува изнесување политички ставови на интернет, односно на социјалните мрежи, за новинарите јавно да не искажуваат симпатии кон некоја политичка партија

  Пишува: Ана Анастасовска   Ваквата вест ни ја потврдија вработени во весниците, а, пак, вработени во порталот „Телеграф“

Новинарска дилема: Борба за ексклузивитет или за правичност во истражни постапки

на 29. 08. 2016 | |
Криминалот, судот и новинарското перо. Фото: pixabay  

Досегашната практика покажа дека од СЈО досега не е излезено ниту едно име кое е осомничено. Тоа подразбира дека ниту новинарите не дошле до некои податоци, затоа што не е за верување дека не би објавиле „ексклузивна“ вест. Сето тоа е во рамките на законот и на стандардите на известувањето за вакви случаи. Следејќи го јавниот интерес, сепак мора да се информира

Покомотен костум за прекршителите во изборната медиумска кампања

на 29. 08. 2016 | |
Комотен костум, кој ги држи медиумските надзорници на дистанца. Фото: Гугл/Википедија  

Јавната расправа за мметодологијата за надзор на изборното медиумско претставување покажа дека најгласните учесници во неа – телевизиските продукции со републичка концесија – навидум беа огорчени што одново изостана можноста да се контролираат порталите. Ним секако им беше јасно дека ако тие портали и би излегле на светлината на денот, власта би ја имала најголемата политичка штета. Оттаму,

Известување за природните катастрофи – како треба да се прави?

на 26. 08. 2016 | | sq

 

Кога се случува една природна катастрофа, поплави, земјотрес, цунами итн., обично медиумот известувањето за катастрофата го остварува во две фази: првата е таа на вонредните изданија (breaking news – вонредни вести), веднаш по катастрофата, кога луѓето сè уште се соочуваат со првите последици од катастрофата, додека втората фаза е фазата на вообичаеното информирање по нормализација на ситуацијата, со опширни објаснувања од повеќето аспекти на феноменот и на последиците

  Пишува:

Извртени вести и нецелосни информации за жителите засегнати од поплавата

на 21. 08. 2016 | | sq
Извртено, половично, бајато, пропагандистички. Фото: скриншот  

Малку популизам, малку обвинувања на сметка на опозицијата, Груевски во главен кадар и една бајата вест. Составен дел на вестите беа и најновите случувања во поплавените делови на Скопје, но тие беа нецелосни

 

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Алфа“ во 17.30 часот на 20.08.2016 година]

  Пишува: Ана Анастасовска   ТВ-дневникот почна со веста дека Министерството за финансии отворило телефонски линии за

Измислување крв по улици од кафуле на Ленинова

на 20. 08. 2016 | | en
Монтажа фотографија – монтажа текст. Фото: скриншот-dcleacks  

Иако нападите врз американското посредништво во нашите избори од страна на протагонистите на владиниот интерес сега не се упатуваат директно кон Вашингтон, се засилуваат нападите врз фондациите и врз невладиниот сектор како „експоненти на ЦИА“. Дури, за да се омекне впечатокот и самите Американци, во овие написи, се бранат од Фондацијата „Отворено општество“ Македонија, на пример, како небаре таа да сака ним

Херои и предавници во гумени чизми

на 19. 08. 2016 | |
  Поплави, политика и медиуми. Фото: Мета и СПФМ   Десетти ден од страотните поплави состојбата е катастрофална. Луѓето се обидуваат да создадат барем минимум услови во своите домови додека војската и припадниците на КФОР да го расчистат ѓубрето. (24 Вести, прилог: „И по десет дена од поплавите Стајковци се уште во кал“, 16 август, 2016)   Сe поголем број исчистени улици и домови, се обновува инфраструктурата, дезинфекцијата е во

Од извори блиски на „Фејсбук“…., па на национална телевизија

на 19. 08. 2016 | | sq
Статуси од социјални мрежи на национални телевизии. Фото: „Гугл“. Колаж: СПФМ  

Социјалните мрежи целосно го сменија начинот на комуникација и дадоа сосема нова димензија на комуникацијата, известувањето и на преносот на информации, а со тоа го сменија и односот на медиумите кон известувањето. Изборот на информации објавени на социјалните мрежи како приоритетен извор на информации е сè почест кај медиумите што комплетно го менува односот на публиката и на

ТВ-дневник: Коректив на граѓаните – промотор на власта и на партијата

на 16. 08. 2016 | |
Груевски прашува, цела држава одговара, медиумите неми набљудувачи. Фото: скриншот  

Медиумите треба да бидат коректив на власта, но во случајов имаме дневник кој е коректив на граѓаните. Коментарите се поддржуваат со спинувани изјави и со забележителен напор на репортерите да ги натераат своите соговорници да изјават дека и да има проблеми, истите се решаваат. Решение на проблемите, според медиумот, е партиски лидер кој се презентира како испрашува државни функционери

Како да се известува за природни катастрофи, а да не се прави медиумски профит

на 16. 08. 2016 | |
 

Новинарите треба да останат докрај професионални и на висината на задачата кога известуваат за природни катастрофи, да го знаат своето место и местото на сите други за време на стихиите и секогаш да ги предвидуваат нивните идни чекори, во согласност со развојот на настаните на теренот

  Пишува: Зоран Бојаровски   Кога станува збор за новинарско известување во посебни услови, како што се природните катастрофи, на пример, сериозните и