verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Пешев

Спин со „докази“ од „Фејсбук“

на 17. 02. 2017 | |

[Рецензија: Американската амбасада финансира и организира тајни координативни средби на соросоидните организации]

  Имаме текст кој со употреба на неофицијални извори на информации прави обид за спин со јасна цел – дискредитација на невладина организација, дипломатско претставништво и на политичка партија. Недостигот од официјални ставови од посочените институции укажува на несеопфатност, а коментарите што се поврзуваат без конкретни докази укажуваат на едностраност со силен сомнеж за политичка пристрансост. Линк до оригиналниот напис: Американската амбасада финансира и организира тајни координативни средби на соросоидните организации
Датум и време на објавување: 16.02.2017, 11:15 Датум на рецензирање: 16.02.2017 Рецензент: Александар Пешев    

ТЕНДЕНЦИОЗНОСТ

Насловот е видно тенденциозен и обвинувачки. Во текстот, наместо факти, имаме пример за класично спинување на информации објавени од нерелеватни

Партиско соопштение пласирано како новинарски текст

на 16. 02. 2017 | |

[Рецензија: Психолози, педагози и дефектолози ќе вработи новата Влада, времето на Ристовски заврши!]

  Текстот е копија од партиско соопштение. Не е спорно да се пренесуваат информации од политички партии, но доколку не се направи соодветна атрибуција, со написот медиумот ги присвојува партиските ставови. Линк до оригиналниот напис: Психолози, педагози и дефектолози ќе вработи новата Влада, времето на Ристовски заврши!
Датум и време на објавување: 13.02.2017 Датум на рецензирање: 15.02.2017 Рецензент: Александар Пешев  

ПОЛИТИЧКА ОБОЕНОСТ

Пренесувањето партиски ставови во новинарски текст подразбира задолжително посочување на фактот дека тие мислења се на политичка партија, а не на самиот медиум. Во случајов, имаме едноставно копирање на партиско соопштение, а притоа во ниту еден дел од текстот не е посочено дека станува

Кула од карти изградена врз друга кула од карти

на 13. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: Република најави а медиумите под контрола на СДСМ и СОРОС потврдија: СЈО тргнува во политичка пресметка по наредба на Заев]

Стари коментари се употребуваат како основа за нижење на нови коментари и се врамуваат со тендециозен наслов. Непотврдените информации не се атрибуираат како нечие мислење, а факти едноставно нема. Се користи само еден извор на информации и не е наведено дали засегнатите страни, кои се дискредитираат, се побарани за изјава. Линк до оригиналниот напис: Република најави а медиумите под контрола на СДСМ и СОРОС потврдија: СЈО тргнува во политичка пресметка по наредба на Заев Датум и време на објавување: 08.02.2017, 17:41 Датум на рецензирање: 13.02.2017 Рецензент: Александар Пешев

 НЕИЗДРЖАНИ ТВРДЕЊА

„Како што Република најави минатата недела, СЈО тргна во

Вест закопана во коментари

на 9. 02. 2017 | |

[Рецензија: Жерновски призна дека лаже, се демантираше себеси во стилот на Заев]

  „Жерновски се сретна со претставници на еколошките здруженија и најави набавка на мобилна мерна страница за загадениот воздух“. Ова би требало да е водечката информација во текстот доколку се составува во согласност со професионалните начела. Но, наместо тоа, имаме спин, напади и коментирање. Линк до оригиналниот напис: Жерновски призна дека лаже, се демантираше себеси во стилот на Заев Датум и време на објавување: 08.02.2017, 13:19 Датум на рецензирање: 08.02.2017 Рецензент: Александар Пешев   Политичката пристрасност на текстот се забележува во самиот наслов. Не е јасно по која основа градоначалникот на скопската општина Центар се споредува со лидерот на СДСМ, Зоран Заев, и како се утврдени „стиловите“ по

Јанева на „тапет“ поради распитот на Јанкуловска

на 7. 02. 2017 | | sq

[Рецензија: Јанева ги исполнува наредбите – почна да повикува функционери и членови на ВМРО-ДПМНЕ]

Спин за почеток, пристрасност во продолжение и заокружување на текстот со јасна едностраност. Написот употребува сопствени коментари, како и коментари од други медиуми за да го претстави Специјалното јавно обвинителство како политички пристрасна институција. Токму ваквите обвинувања се совпаѓаат со критиките што ги упатува ВМРО-ДПМНЕ на адреса на СЈО. Линк до оригиналниот напис: Јанева ги исполнува наредбите – почна да повикува функционери и членови на ВМРО-ДПМНЕ Датум и време на објавување: 06.02. 2017 , 12:51 Датум на рецензирање: 07.02.2017 Рецензент: Александар Пешев    

СПИНЕРСКА КОНСТРУКЦИЈА

Написот почнува коментаторски, а веста се презентира во третата негова реченица: „Поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска денеска беше

Целосна дезинформација

на 24. 01. 2017 | |

[Рецензија: ОХРИД СОС БАКРАЧЕСКИ И ПРАТЕНИЦИТЕ ОД ВМРО ДПМНЕ ДА НЕ ОДАТ НА ВОДИЦИ]

  Коментаторски вовед во непроверена информација е далеку од рецепт за професионална објава. Во овој напис не се почитува основното новинарско правило кое се однесува на проверка на точноста на информациите (имајќи предвид дека има демант на објавата). Исто така, се редат формулации насочени кон дискредитација на субјект кој очигледно не е прашан за став како за актуелноста за која се пишува, така и за други работи за кои истиот се обвинува без докази. Линк до оригиналниот напис: ОХРИД СОС БАКРАЧЕСКИ И ПРАТЕНИЦИТЕ ОД ВМРО ДПМНЕ ДА НЕ ОДАТ НА ВОДИЦИ Датум и време на објавување: 17.01.2017 Датум на рецензирање: 23.01.2017 Рецензент: Александар Пешев    

Копија од партиско соопштение не е новинарски текст

на 20. 01. 2017 | |

[Рецензија: Граѓаните избраа нова Влада која ќе води реални политики, затоа Груевски е нервозен?]

Медиумот јасно се става во одбрана на политичка партија, употребувајќи реторика која е препишана од партиско соопштение. Нема евидентирано извори, нема факти. Текстот е целосна копија од партиско соопштение и додека партијата комуницира со јавноста по други стандарди, објавениот текст грубо ги крши новинарските.   Линк до оригиналниот написГраѓаните избраа нова Влада која ќе води реални политики, затоа Груевски е нервозен? Датум и време на објавување: 12.01.2017 Датум на рецензирање: 17.01.2017 Рецензент: Александар Пешев   КЛАСИЧНА ПОЛИТИЧКА РЕТОРИКА Јасната политичка пристрасност на објавата е забележлива уште на самиот почеток, со видно тенденциозниот наслов. Употребата на класична политичка реторика, особено со формулацијата „Граѓаните избраа“ потсетува

Тајни информации добиени којзнае како, a употребени како „артилерија“

на 18. 01. 2017 | |
[Рецензија: Месечно во СОРОС заработуваат колку 10 просечни плати] Текстот презентира информации за приходи на лица кои не земаат плата од државниот буџет, што ја прави презентацијата на вакви податоци неоправдана во поглед на јавниот интерес. Ненаведените извори на информации создаваат сомнежи околу тоа дали презентираните податоци се добиени по легален пат. Линк до оригиналниот написМесечно во СОРОС заработуваат колку 10 просечни плати Датум и време на објавување: 17.01.2017 – 18:32 Датум на рецензирање: 17.01.2017 Рецензент: Александар Пешев     НАВОДИТЕ НЕПОТКРЕПЕНИ Најпроблематичниот елемент на објавата е веродостојноста на наодите, која не може да се провери. Податоците за личните примања на посочени лица се објавени под иницијали, што не го маскира јасниот обид за лична дискредитација под водство

„Фото-одбрана“ со пристрасни коментари не е одбрана

на 12. 01. 2017 | | sq

 

 

[Рецензија: ШТО ПРАВЕШЕ ГРУЕВСКИ ВО МАВРОВО: Додека опозициските медиуми лажеа дека бил на преговори со Џафери, еве што се случуваше во Маврово!]

  Тенденциозниот наслов е соодветен на содржината на непрофесионалниот текст со фотографии кои се употребуваат за своевиден спин, поточно извртување на вистината за темата која е предмет на интерес.   Линк до оригиналниот напис: ШТО ПРАВЕШЕ ГРУЕВСКИ ВО МАВРОВО: Додека опозициските медиуми лажеа дека бил на преговори со Џафери, еве што се случуваше во Маврово! Датум и време на објавување: 04.01.2017 Датум на рецензирање: 10.01.2015 Рецензент: Александар Пешев   ЦЕЛО ВРЕМЕ ЛИ ШЕТАЛЕ ПО СНЕГОТ? Преку насловот се тврди дека „опозициските медиуми лажеа дека лидерот на ВМРО-ДПМНЕ бил на преговори со Муса Џафери“. Спорно за ваквиот вид

Спинување со „искасапени“ изјави

на 4. 01. 2017 | |

[Рецензија: Екологистите со низа навреди и небулозни тврдења во етерот]

Непрофесионален напис кој се базира на неиздржани тврдења и на коментари, а главниот напад кон прозваните еколози се базира на „искасапени“ сегменти од една емисија емитувана на друг медиум. И наместо на забелешките на еколозите изнесени во делови од преземената емисија да се понудат реакции – изјави  од компетентни соговорници, се изнесуваат тенденциозни коментаторски реплики, при што клучниот „аргумент“ е дека прозваните еколози не се од Охрид! Линк до оригиналниот напис: Екологистите со низа навреди и небулозни тврдења во етерот Датум и време на објавување: 27.12.2016 Датум на рецензирање: 03.01.2017 Рецензент:Александар Пешев

 

ЕДНОСТРАНОСТ И ПРИСТРСНОСТ

На самиот почеток на текстот се нижат тврдења за кои нема аргументи или барем

Претплатете се за најнови вести