verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Партиско соопштение пласирано како новинарски текст

on 16 - 02 - 2017       

ohridsky

[Рецензија: Психолози, педагози и дефектолози ќе вработи новата Влада, времето на Ристовски заврши!]

 

Текстот е копија од партиско соопштение. Не е спорно да се пренесуваат информации од политички партии, но доколку не се направи соодветна атрибуција, со написот медиумот ги присвојува партиските ставови.

Датум и време на објавување: 13.02.2017

Датум на рецензирање: 15.02.2017

Рецензент: Александар Пешев

 

ПОЛИТИЧКА ОБОЕНОСТ

Пренесувањето партиски ставови во новинарски текст подразбира задолжително посочување на фактот дека тие мислења се на политичка партија, а не на самиот медиум. Во случајов, имаме едноставно копирање на партиско соопштение, а притоа во ниту еден дел од текстот не е посочено дека станува збор за ставови на СДСМ, со што изнесените тврдења се претвораат во коментари на самиот медиум.

Со непосочување на изворот, насловот на написот е тенденциозен. Политичката пристрасност што се најавува е евидентна низ целиот текст. Додека за партија е соодветно да навива за сопствената програма, непосочувањето дека се пренесува партиски став го прави новинарскиот напис политички пристрасен:

„Граѓаните повеќе не веруваат на Спиро Ристовски и на криминалната власт во заминување, бидејки ако тие сакаа имаа 10 години досега да се посветат на здравиот раст и развој на децата, наместо да мислат на парите во своите џебови. Мнозинството граѓани затоа и гласаа за промени“.

Доволно е само да се посочи: „пишува СДСМ во партиското соопштение“, за објавата да биде коректна. Дополнително, новинарот е должен да ги истражи спорните прашања што би се јавиле околу одредена активност, наместо да се потпира само на „прозивањето“ од конкурентна партија (СДСМ):

„Да беше искрен Ристовски ќе посочеше и каде се предвидени пари за овие вработувања, но тој соопштува лажни вести, како што е навикната да лаже партијата од којашто доаѓа“.

Зошто не е прашан Ристовски „од каде пари за нови вработувања“, наместо слепо да се копираат партиски ставови за проблематизирање на најавените активности? Дополнително, во интерес на избалансираноста, кога се пренесуваат партиски ставови, редакцијата е должна да одвои простор и за реакциите. Во согласност со професионалните стандарди, доколку во дадениот момент е можно, соопштенијата на една партија и реакциите на конкурентната партија би требало да се комбинираат во еден текст, со соодветна атрибуција, поточно јасно разграничување на тоа кој што тврди, кого прозива и за што.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести