Новинарски лекции

Анкетите како доказ или како алатка за манипулација?

на 25. 10. 2016 | | sq

Резултатите од анкетата се дополнителен извор за новинарот, а не една неспорна вистина. Тој овие резултати треба да ги третира како што третира секој друг факт или податок. Како што проценува новинарот дали некој извор е сигурен или не, така треба да биде проценет и институтот или организацијата што ја реализира анкетата

  Пишува: Фатлуме Дервиши Составувањето прашалник во форма на анкета и неговото виртуелно споделување е најлесниот начин преку

Мигена Горенца: Тие што молчат се виновни колку и тие што прават лошо!

на 18. 10. 2016 | | sq
Мигена Горенца – Главен уредник на Вториот програмски сервис на албански јазик на МТВ

 

Рецептот за позитивен исчекор во новинарството, покрај тешките предизвици и соочувањето со неправдите, овојпат за „Сервисот за проверка на факти во медиумите“ го прикажува Мигена Горенца. Taa e главен уредник на Вториот канал на албански јазик во јавниот сервис МТВ. Ексклузивно за нас зборува за тешкотиите, но и за научените лекции во својата кариера. „Кога

ТВ-дневник: Партиите воедначено претставени, Тоше требаше да се држи настрана од пресметката со ЗАМП

на 17. 10. 2016 | | sq
Воедначено претставување на политичките партии. Фото: скриншот  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Канал 5“ во 18 часот на 16 октомври 2016 година]

 

Централниот ТВ-дневник на телевизија „Канал 5“  емитуван на 16 октомври во целина беше дневник каков што би сакале гледачите да видат, но со мали недостатоци. Политичкиот блок вести беше посветен само на двете најголеми партии, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, и тој беше рамномерно поделен на двете страни. Недостигаа неколку актуелни дневни вести, а името на Тоше Проевски беше употребено за пресметка на телевизијата со ЗАМП во врска со забраната од страна на ова здружение да се емитува македонска музика без телевизиите да платат за авторски права

  Пишува: Ана Анастасовска   ТВ-дневникот почна со веста за најактуелниот

Конфронтирачко интервју не е исто што и агресивно интервју

на 16. 10. 2016 | | sq
Новинарката Оливера Трајковска е позната по својот конфронтирачки стил на интервјуирање. Фото: скриншот. Колаж: СПФМ  

Стилот на интервјуто е прашање на лична определба и на брендирање на кариерата на новинарот. Сè додека новинарот на ја продал сопствената душа за да прави нарачани, однапред подготвени интервјуа, прашањето на стилот е небитно

  Пишува: Зоран Бојаровски   Колку и да звучи наивно или идеалистички, интервјуирањето политичари, во сите услови и со

Како маркетинг-агенциите ја оценуваат слушаноста на радиостаниците во Македонија?

на 16. 10. 2016 | | sq
Кој колку е слушан, кој колку заработува. Фото: пиксабеј. Колаж: СПФМ  

Во најновите објавени податоци од страна на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) за состојбите на македонскиот медиумски пазар, има и некои збунувачки податоци

  Пишува: Љубомир КОСТОВСКИ   Неодамнешниот извештај за состојбите на македонскиот медиумски пазар што го претстави Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) ја отвори и дилемата зошто медиумите не добиваат

Убавите приказни во улога на автоцензура

на 7. 10. 2016 | | sq
  Убави приказни во очекување на поголемата благосостојба. Фото: веб-страница на претседателот    

Што претставува барањето до новинарите да пишуваат „убави“ приказни? И како тоа таквите приказни би довеле до тоа „благосостојбата да се подигне на повисоко ниво“? Овде ќе се обидеме да одговориме дали изнасиленото производството на „убави“ приказни во новинарството води кон автоцензура и тоа преку примерот на Русија и состојбите со професијата во оваа земја

 

Претставките за медиумите поднесени, судот ги разгледува без брзање

на 7. 10. 2016 | | en
Управувачот далечински, надзорот од близина. Фото: redjar/flickr  

Овој напис ги објаснува постапките што ги преземаат надлежните институции и тела – Агенцијата за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги (АВМУ) и Привремената комисија за надзор на медиумите во предизборниот период (ад хок телото), какви одлуки носат и како ги објаснуваат своите одлуки за претставки против медиумите, кога тие ќе ги нарушат правилата за информирање, а кои се поднесуваат до судот за

Личен напад наместо аргументи

на 3. 10. 2016 | | sq
Присуството на аргументи е аргумент за професионалното новинарство. Фото: пиксабеј  

Освен да известува, новинарот, кога ќе почувствува потреба, има право да заземе и таканаречена ангажирана позиција, односно да коментира, да анализира, да оценува. Во таква ситуација, тој (треба да) се води од принципите на логичкото расудување, кои, пак, се темелат на моќта на аргументите. Оттука, овој процес на коментаторско или аналитично пишување уште се нарекува и аргументирање

  Пишува:

ТВ-дневник: Виртуелна валута поважна од истрага за реален криминал

на 30. 09. 2016 | |
Чуден редослед – „Трезор“ на крај дополнет со несодржајни информации. Фото: скриншот  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Алфа“ во 17.30 часот на 28 септември 2016 година]

 

Информацијата за новиот случај на Специјалното јавно обвинителство не добива приоритет во вестите на ТВ „Алфа“. Наместо тоа, информативниот блок се отвора со предупредување од централната банка, а кога веќе ќе се дојде до една од најактуелните теми на денот, во прилогот

Повреда на новинарството, законите, но и на достоинството на јавен функционер

на 23. 09. 2016 | |
Инкриминирана верзија. Фото: скриншот  

Недозволиво е да се изнесе материјал кој не е објавен од еден медиум и да се појави во друг. Објаснувањето дека се работи за „свиркач“, односно укажувач, воопшто не држи, затоа што за така да се класифицира протекувањето на видеоснимката мора да има други елементи во неа. Сепак, како и да е, едно е јасно. Покрај тоа што се повредени неколку законски акти од правниот