Новинарски лекции

Колку е скапоцен угледот на јавните личности?

на 30. 12. 2016 | |
Кривична пријава - граѓански закон?  Слобода на говор - политичка цензура? Фото:  Jennifer Moo/flickr

Кривична пријава – граѓански закон? Слобода на говор – политичка цензура? Фото: Jennifer Moo, 2008

 

Изјавата на турската амбасадорка Тулин Еркал Кара, која искажа цврсто уверување дека лицето ќе ја добие заслужената казна и укажа како обвинителството да одлучува, е загражувачка од причина што ваквите изјави доаѓаат од високи преставници на друга држава

  Пишува: Александар Георгиев   Во македонските медиуми актуелна е веста дека Амбасадата на Турција во

Ниту вонредна состојба, ниту граѓанска војна

на 28. 12. 2016 | |
Тони Науновски: „За да се избегне граѓанска војна, ќе мора веројатно претседателот на РМ да воведе воена состојба“. Фото: скриншот
Тони Науновски: „За да се избегне граѓанска војна, ќе мора веројатно претседателот на РМ да воведе воена состојба“. Фото: скриншот  

[Oсврт на настапот на Tони Науновски на емисијата „24 Анализа“ на ТВ „24 Вести“, 21.12.2017 во 21 часот]

  Пишува: Југослава Дуковска   Со месеци наназад, но особено во постизборниот галиматијас на македонската политичка сцена, некои од највисокофреквентните тонови на политичката дискусија ги даваат настапите на аналитичарот Тони Науновски,

Опаѓаат нивото на медиумска писменост во Македонија и интересот за студиите по новинарство

на 26. 12. 2016 | |
Медиумската писменост се дефинира како способност на граѓаните за ефективно користење, разбирање и свесно учество во сите форми на комуникација, како и во демократскиот и политичкиот процес. Фото:  Wesley Fryer
Медиумската писменост се дефинира како способност на граѓаните за ефективно користење, разбирање и свесно учество во сите форми на комуникација, како и во демократскиот и политичкиот процес. Фото: Wesley Fryer, Flickr  

Од 2014 година наваму, во Македонија се забележува тренд на затворање на додипломските студии по новинарство, а опаѓа и бројот на новозапишани студенти. До таа година, овие студии биле опфатени на шест факултети, а денеска постојат само на

Работата на ад хок телото: Предизборeн надзор на медиумите во време на поствистината

на 26. 12. 2016 | |
Вредеше ли да се биде казнет од ад-хок телото? Фото: Ванчо Џанбаски, ФОСИМ
Вредеше ли да се биде предмет на предлози за казнување од ад хок телото за медиумски надзор? Фото: Ванчо Џанбаски, ФОСИМ  

Претворањето на одредени телевизии само во линк на една партиска предизборна програма даде контрарезултати. Не е добро да се претерува ниту во слаткарница, а ни на малиот екран. Евентуалните казни за таквите телевизии од страна на судот, а по предлог на ад хок телото за надзор, беа пресметан

Разрешена медиумска дилема: Спасовски и Ременски сè уште се министри

на 15. 12. 2016 | |
Според измените на Законот за Влада, мандатот на Спасовски и Ременски трае до денот на објавувањето на конечните резултати од ДИК
Фото: Гугл
Според измените на Законот за Влада, мандатот на Спасовски и на Ременски трае до денот на објавувањето на конечните резултати од ДИК. Фото: Гугл  

Вкупно 16 медиуми и портали ја објавија речиси истата (дез)информација во која тврдат дека министрите Оливер Спасовски и Фросина Ташевска-Ременски, како и тројцата дополнителни заменици-министри се разрешени од нивните функции кои ги добија како резултат на Договорот од Пржино помеѓу четирите политички партии

  Пишува:

Што по изборите – медиумите во реформските приоритети

на 12. 12. 2016 | |
Спроведување на медиумските реформи од извештајот на Прибе - европски печат за напредок во евроинтеграциите. Фото: pixabay
Спроведување на медиумските реформи од извештајот на Прибе – европски печат за напредок во евроинтеграциите. Фото: pixabay
 

По изборите, меѓународната заедница очекува остварување на реформските приоритети. Од Европската комисија посочија дека успешните избори се само првиот чекор во пржинскиот процес, а се претпоставува дека од победниците на 11 декември ќе се очекува конкретен план и стратегија за остварување на приоритетите во даден временски период. Медиумите и слободата на изразувањето

Изборите се најголем тест за професионалноста на новинарите

на 4. 12. 2016 | |
Избори - тест за медиумската објективност. Фото: Ванчо Џамбаски/flickr
Преку известувањето за изборите се гледаат „јунаците“ во новинарството. Фото: Ванчо Џамбаски/flickr
 

Основните новинарски постулати на новинарството за независност, објективност и за балансираност најмногу доаѓаат на тест во изборниот период и особено за време на изборната кампања, кога политичките елити имаат засилен нагон да манипулираат со медиумите и да ги контролираат информациите, за политички да профитираат

  Пишува: Влатко СТОЈАНОВСКИ   Фер и слободни избори не значи само чинот

Истражувачко новинарство – по трагата на документите

на 29. 11. 2016 | |
Интернет и документи - најдобрите пријатели на истражувачкиот новинар. Фото: гугл
Интернет и документи – најдобрите пријатели на истражувачкиот новинар. Фото: „Гугл“  

За разлика од известувањето, кое главно значи пренесување на информации кои ги дале институции, партии, како и реакциите во однос на нив, истражувачкото новинарство претпочита новинарите да навлезат зад она што го виделе и што го слушнале, да дојдат до повеќе факти и да откријат нешто ново што не било познато дотогаш за јавноста, заради разоткривање на незаконски постапки

Местото на настанот е појдовна точка на веста, а не редакциската канцеларија

на 29. 11. 2016 | | sq
43691653-media-interview-microphone-stock-photo

 

Проверка на фактите на местото на настанот или кај директно засегнатите лица во веста, е правило без кое нема професионално новинарство. За жал, бројни се примерите од скојдневиетo, каде гледаме дека новинарите и редакциите не го применуваат овој професионален стандард

  Пишува: Фатлуме Дервиши Развојот на медиумите, масовната употреба на социјалните мрежи, проширувањето на алтернативите за споделување на информацијата го направиja новинарството полесно. Барем, така изгледа на прв поглед.

Фото-вест, жанр кој се злоупотребува и кој венее

на 28. 11. 2016 | |
nagradena-fotka
„Да слушнеш нешто по стотина пати не е подобро одколку да го видиш тоа само еднаш.“ Zhou Chongguo             Фото: Маж префлува дете преку оградата на границата меѓу Унгарија и Србија во Röszke, Унгарија, 28 августt 2015. © Warren Richardson, Австралија  

Има надеж за враќање на квалитетот на фото-веста во интернет-просторот. Потребни се неколку нешта – сериозност и етички правила од страна на медиумите, квалитетни фотографи, посветеност на надлежните

СТРАНА 3 of 4612345...102030...ПОСЛЕДНА »