Новинарски лекции

Зборот „респиратор“ нема исто значење на англиски наспроти македонски, албански или српски

на 22. 04. 2020 | |
Снимки на екранот на написи од Википедија за „ventilator“ на англиски и „respirator“ на босански.
Во екот на пандемијата на Ковид-19, кога многу луѓе на кои тој јазик не им е мајчин читаат вести или комуницираат на англиски, важно е да се напомене дека има разлика во значењето на зборот „респиратор“ во различни јазици Пишува: Тимот на „Критинк“ Во многу европски јазици, зборот  „респиратор“ се користи како кратенка за „респираторна машина“,

Пријавете дезинформации – еве како и каде

на 13. 04. 2020 | |
Foto: Pexels

Властите во Северна Македонија, паралелно со вирусот КОВИД 19 (вирусот Корона), се борат и со инфодемијата – дезинформациите поврзани за вирусот. За ова, ангажирано е Министерството за внатрешни работи (МВР), кое тужбите ги проследува до Јавното обвинителство Пишува: Фатбарда Цури МВР има посебна електронска адреса: cybercrime@moi.gov.mk . Тука граѓаните можат да испраќаат е-пошта или пораки ако се сомневаат дека станува збор за лажна вест или дезинформација, може и „print screen“

Една „вакцина“ за инфодемијата со три основни прашања

на 8. 04. 2020 | |
Фото: принтскрин Portalb.mk
Инфодемијата е „болест“ на непроверени информации што се пласираат во јавноста и овој „вирус“ може да се пренесе од една до друга личност. „Чистете ги рацете често“, за да расчистиме и да ја анализираме секоја информација што ја добиваме пред да ја дистрибуираме. И, затоа треба да си поставиме најмалку три прашања, како најдобрата „вакцина“ против инфодемија: дали е изворот доверлив, дали е оваа вест објавена во

Маска-дипломатијата на Кина како глобална ПР стратегија

на 7. 04. 2020 | |
илустрација
Пандемијата на Ковид-19 ја исфрли на светската сцена Кина како еден од клучните глобални играчи, не само поради тоа што ширењето на болеста почна на нејзината територија, ниту само поради начинот на кој се справи со неа, туку и со нејзиниот обид короната да ја сврти во своја полза. А, како што излезе, немаше подобра земја која можеше да ѝ „помогне“ во тоа од Италија. Пишува: Југослава Дуковска Ненадејното експлозивно ширење

Вагонот од возот не носи „Ковид 19“

на 3. 04. 2020 | |
илустрација

По „избувнувањето“ на заразата „Ковид 19“, предизвикана од популарно речено корона вирус, бројни теории на заговор кружеа низ социјалните мрежи ширум светот. Некои велат дека „вирусот бил создаден од човекот и намерно се раширил врз беспомошната популација“, некои рекоа „овој вирус започнал со тестирање кај некои луѓе, а потоа излегол надвор од контрола, станувајќи светска пандемија“. Примери на заговор не недостасуваат ниту кај нас. Една страна на Фејсбук со

Опцијата „Пријави“ на Фејсбук – алатка за борба против непрофесионалните медиуми

на 5. 03. 2020 | |
Foto nfa Pexels

Ако на социјалните мрежи најдете на непрофесионален текст, лажна вест, дезинформација…еден од начините како може да се борите против овие појави е да пријавите. Конкретно, Фејсбук има опција „Пријави“. Ако има 10 пријави и ако се совпаѓаат горе-доле околу причините за пријавувањето, таквите содржини се отстрануваат од мрежата од страна на компанијата

Пишува Ајнур Бафќари  Во овој предизборен период во Северна Македонија, скоро секоја партија која ќе

Разликите и сличностите помеѓу новинарството и односите со јавноста

на 25. 02. 2020 | |
Фото: Фло Дам, Pexels

Новинарството и односите со јавноста имаат многу сличности, но и многу разлики. Двете професии се во постојана комуникација со јавноста. Тие раскажуваат приказни и комуницираат со публиката, што доведува до друга сличност, градење на доверба. И во двете професии да се биде успешен, мора да се изгради кредибилитет и доверба

Пишува Ајнур Бафќари Новинарите ја градат довербата со тоа што известуваат и објавуваат правилна и точна

„Медиумскиот антисемитизам“ со спин се обиде да поттикне вистински антисемитизам

на 24. 02. 2020 | |
Илустрација

Сите се зачудивме од тоа како се актуелизира прашањето за антисемитизмот во Северна Македонија и оваа тема не би го привлекувала ниту нашето внимание, доколку не ја коментираа институциите, политичките и државните лидери. Затоа, во оваа статија ќе анализираме како започнал и развил обидот за антисемитизмот, кој ние го нарековме како „медиумски антисемитизам“

Пишува Фатбарда Цури
Се започна со коментар на граѓанскиот активист на социјалната мрежа „Фејсбук“, сега член

Астероид што не ги подигна ни веѓите на научниците во НАСА, повод за ширење паника кај „Спутник“

на 19. 02. 2020 | |
Научниците на НАСА веднаш виделе дека астероидот 2020-bx12 не е опасен по Земјата. Потоа виделе дека тоа не е еден, туку два астероиди кои меѓусебно си фрлале сенка и  привидно ја зголемувале сопствената маса. Дури и како таква, појавата не е со димензии какви што ни се претставуваат. Донекаде како оној виц – не е Москва туку Ереван, не е „мерцедес“, туку „жигули“… Пишува: Љубомир Костовски Авторката Меган Бартелс околу 16

Сензационализам и вулгарности во написи на „Доказ.мк“

на 17. 02. 2020 | |
Добар дел од текстовите на „Доказ.мк“ не само што дезинформираат, туку имаат и непристојна терминологија, омаловажуваат јавни личности, се служат со сексизам… Ваквите објави се вистинска слика за тоа што сè може да се претстави и протурка како новинарство. Пишува: Мирослава Бурнс Опасен и очигледен сензационализам, зачинет со сексизам и пцовки. Ова е сижето на повеќето предизборни текстови на веб-порталот „Доказ“. Уште кога на тоа ќе се додаде и непостоењето на