Новинарски лекции

Начинот на кој се пишува за семејното насилство директно влијае врз бројот на случаи

на 28. 11. 2019 | |

Секоја лоша статија во вестите за семејното насилство е пропуштена можност да се спречат повеќе слични случаи, дури и со изгубени животи. Ова значи дека кога се известува за семејното насилство, новинарот не треба да се погрижи само за мисијата на информирање, туку и (повеќе) за едуцирање. Во принцип, медиумите прават малку за да развијат позначајно разбирање за семејното насилство

  Пишува: Фатлуме Дервиши Одговорното известување може да го подобри

Известувањето за насилство врз медицинските лица не треба да биде поттикнувачко

на 28. 11. 2019 | |

За насилството врз здравствените работници треба професионално да се известува, затоа што наместо да ги едуцираме луѓето, можеме да ги стимулираме да постапуваат слично. Затоа, медиумите никогаш не треба да го забораваат клучниот елемент, дека известувањето за девијантни појави од таков тип треба да биде внимателно и со фокус како да се спречат истите

Од Фатбарда Цури Медиумите во Северна Македонија со недели објавуваа случаи на вербални и физички напади

Известувањето од земјотреси треба да е ослободено од сензационализам и вознемирувачки објави

на 26. 11. 2019 | |

Разорниот земјотрес, кој рано утринава ја погоди соседна Албанија и предизвика над десетина човечки жртви и значителна материјална штета, беше плодна почва за на социјалните мрежи и медиумите да никнат вознемирувачки, сензационалистички, клик бејт и непотврдени вести

Пишува: Симона Атанасова Во ситуација кога ќе се случи некој силен земјотрес што предизвикал човечки жртви, секој сака да прочита и да дознае информација повеќе и тогаш публиката почесто следи медиумски објави и

Неограничената слобода на медиумите е ограничена со зборот „тајна“

на 18. 11. 2019 | |
Иако слободата на медиумите е загарантирано право, таа не е неограничена. Слободата на изразување, на пример, се оспорува со Кривичниот законик, со забрана за објавување на информации што претставуваат „службена тајна“, „државна тајна“ и „воена тајна“. Според Кривичниот законик на Република Северна Македонија, во првиот случај на објавувачот – новинарот му се закануваат до 5 години затвор, а во вториот случај до 10 години затвор. Пишува Фатбарда Цури  Последниот таков

Дезинформации за Шведска се користат како мамка за корисници на Фејсбук од Северна Македонија

на 18. 11. 2019 | |
Корисниците на Фејсбук од Република Северна Македонија се целна група на огласи со кои се наведуваат да посетуваат страници на интернет преку кои може да бидат ограбени. Овој вид огласи навидум нудат информации за некакви проблеми и немири во Шведска, а при кликањето на линкот се врши пренасочување до сајтови за крипто-валути на кои е инсталиран злонамерен софтвер. Пишува: Тимот на КриТинк Огласите до македонските корисници се пренесуваат преку „геотаргетирање“

Како физичкиот напад врз три лица се претвори во напад врз новинари критичари на власта?

на 18. 11. 2019 | |
Минатата недела, на 14.11.2019 година, на порталот Инфомакс, како бомба одекна веста „Нарачани напади, вечерва нападнати тројца новинари, критичари на власта“. Пишува: Ана Анастасовска Во веста, која сега е тргната, беше наведено дека тројца новинари, Љупчо Цветановски од Алфа ТВ, Дејан Андоновиќ, поранешен новинар во ТВ Сител, Радио Слободна Македонија и 1 ТВ и Петар Серафимовски од Македонско Радио, биле нападнати во кафеана, бидејќи биле критичари на власта. По ова

За опасниот отпад, контејнерите и политиката

на 8. 11. 2019 | |
Фото: Критинк Едно писмо од загрижени граѓани, упатено до претседателот на државата и до премиерот, деновиве ги собра на итен состанок кај првиот човек на македонската Влада сите оние кои имаат некакви ингеренции во борбата против аерозагадувањето. Беше соопштено дека отсега, палачите на шумите, на стрништата и на отпадот ќе ги гонат заеднички патроли на инспекцијата и на униформираната полиција, а резултатите секојдневно ќе му ги реферираат лично на премиерот

Наоѓаат ли антиваксерите поткрепа во некои прокламации на Руската прaвославна црква?

на 22. 10. 2019 | |
Фото: Sergeev Pasad, Flickr
Поткрепата на антиваксерите од страна на оваа црква е барем видлива, за разлика од стратегијата на цел еден пропаганден систем кој, исто така, доаѓа од Москва и кој се обидува да влијае на општествените конфликти и нарушувањето на здравствените состојби на нациите Пишува: Љубомир Костовски Кога деновиве пребарував некои извори во јавната комуникација на кои можеби се наслонуваат антиваксерите, кои како да подигнаа глава откако увидоа

Увидот и надзорот се различни работи, исто како и Советот на Европа од Советот на ЕУ

на 14. 10. 2019 | |
Пред да се објават информациите за јавноста, истите мора да поминат низ новинарскиот филтер: да се проверат. Постојат моменти кога новинарот треба да ги провери законските одредби и статутите на локалните и меѓународните институции за да ги види нивните овластувања, работа и обврски. На пример, вицепремиерот не може да изврши целосен увид, туку само надзор, додека датумот за почеток на преговорите со Европската унија (ЕУ), Северна Македонија и Албанија не

Антиваксерите одново во офанзива – медиумите со селектирани информации

на 26. 09. 2019 | |
Ако текстот не одговара на основните прашања кои се очекуваат од него (кога, каде, кој…) тој веднаш е сомнителен и личи на насочен материјал добиен од извор кој повеќе сака да сокрива отколку да открива. Таков е случајот со неколку написи поврзани со последната активност на антиваксерите во земјава   Пишува: Љубомир Костовски Оној кој пишува новинарски текст секогаш треба да поаѓа од два моменти – текстот може да го