Анализи

Медиумите за полицијата (1)

на 7. 03. 2013 | | sq
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Написите и известувањата поврзани со активностите на полицијата вообичаено предизвикуваат внимание (посебно кога станува збор за поголеми акции на полицијата, акции во кои се атакува врз организираниот криминал или пак станува збор за прекумерна употреба на сила од страна на полицијата).

Медиумите и изборите (1)

на 1. 03. 2013 | | sq, en
Ни медиумите не се тоа што беа: Смеат ли министри да даваат партиски изјави во работно време? Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: As mediumet nuk janë ato që ishin: A guxojnë ministrat të japin deklarata partiake në kohë të punës? „Ни конзервативците не се тоа што беа:
британскиот парламент ги одобри геј-браковите

– наслов на интернет-портал Будното и критичко следење на политичките процеси за време на изборите и (зло)употребата на политичката моќ е една од главните етички и професионални обврски на новинарите.

Како известуваа медиумите за „Репортери без граници“ (2)

на 22. 02. 2013 | | sq

На манипулацијата ѝ се куси изворите: Дали Груевски во 2009 беше жртва на измама?

Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Si raportuan mediumet për raportin e “Raportuesve pa kufinj”? (2) Обидот на владината агенција „МИА“ да го забошоти падот на слободата на печатот во Македонија заврши неславно (види „Мама МИА: врамување без срамување“). Неетичкиот пристап предизвика огорчени реакции, кои придонесоа за актуелизирање

Медиумски (не) активизам

на 20. 02. 2013 | | sq, en
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: (Jo) aktivizmi medial Медиумите имаат огромна улога во промоцијата и заштитата на човековите права. Посебно значење има поддршката која медиумите можат да ја дадат во заштитата на правата на ранливите групи (сите оние кои се надвор од центрите на моќта, кои се изложени на посебни видови насилство, кои во општествено понеповолна положба и кои се дискриминирани). Или би требало да имаат.

Како известуваа медиумите за извештајот на „Репортери без граници“? (1)

на 15. 02. 2013 | | sq
Мама МИА: врамување без срамување Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Si raportuan mediumet për raportin e “Raportuesve pa kufinj”? (1)   „I’ve been cheated by you since I don’t know when…“ („Mamma Mia“, Abba) Како известуваа медиумите за последното рангирање на „Репортери без граници? Пред да го поставиме прашањето дали имаше неетичко известување, да видиме што ни сугерира компаративната анализа на медиумските наслови за рангирањето на „Репортери без граници“ од 2009-та и од 2013-та.

Медиумите за пресудите на Европскиот суд за човекови права

на 13. 02. 2013 | | sq, en
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Mediumet për aktgjykimet e Gjykatës evropiane për të drejtat e njeriut Една од улогите на медиумите во развиените демократски држави е да бидат контролори на власта од аспект на почитувањето и заштитата на човековите права. Значаен аспект на оваа контрола претставува известувањето за пресудите/одлуките на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) воопшто и посебно оние ко се однесуваат на Република Македонија.

Сексуалната приватност наспроти јавниот интерес

на 11. 02. 2013 | | sq, en
Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Privatësia seksuale kundrejt interesit publik Дали новинарите можат да собираат податоци за сексуалната ориентација на други новинари и да објавуваат листи со новинари-хомосексуалци?