Анализи

Како медиумите произведоа марихуана

на 13. 09. 2013 | | sq
Marihuana_en_semáforo
Во новинарството, информациите и мислењата мораат да ја почитуваат пресумпцијата на невиност, особено во случаи кои сѐ уште не се влезени во судска процедура и мораат да се воздржуваат од изнесување судови   Фото: Wikipedia.org   „Во судските постапки треба да се почитува принципот на пресумпција на невиност, да се известува за сите инволвирани страни во спорот и да не се сугерира пресуда.“ (КОДЕКС НА НОВИНАРИТЕ НА МАКЕДОНИЈА)   Пишува:

Манипулации со првачињата и наталитетот

на 6. 09. 2013 | |
Фото: cmiked
За жал, новинар(к)ите не покажаа дека се образовани да мислат со своја глава и храбро да им поставуваат критички прашања на претставниците на властите. Тоа му овозможи на министерот за образование, во соработка со некритичките медиуми, безгрижно да манипулира на тема „првачиња и наталитет“. Фото: cmiked   Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права   „Доброто или етичкото новинарство е во интерес на јавноста. Тоа нуди информации кои

Без анализа на меѓународните документи и медиумите стануваат дел од манипулацијата

на 5. 09. 2013 | | sq
1455451826_ca3d852135_b
Со отсуство на анализа, на комплексно пренесување, на вкрстување со реалната ситуација во Република Македонија, во отсуство на откривање на контрадикциите на дадените изјави, како и во отсуство на новинарски прашања, медиумите стануваат дел од  манипулацијата  на јавноста.   Фото: Kit   (Ова е втор дел од анализата на Проф. д-р Мирјана Најческа за употребата на меѓународните документи од страна на новинарите. Како пример е земена последната Резолуција на Парламентарното

Како (не) треба да се известува за самоубиство: Препораки и примери

на 31. 08. 2013 | | sq
SOS_linija_3136-600
Во случаите кога има јавен интерес да се известува за самоубиство, новинар(к)ите треба да ја искористат можноста за едукација на јавноста и за разбивање на митовите и предрасудите. Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права   Во првиот дел – (Не)етичко известување: Дали медиумите влијаат на бројот на самоубиства? – ги покренавме и прашањата
  • „Дали треба да се известува за секој случај на самоубиство?“,
  • „Дали треба да се известува

Меѓународните документи се анализираат и се користат

на 30. 08. 2013 | | sq
Еленор Рузвелт со Универзалната декларација за човекови права на ООН, Фото: Претседателска библиотека на Френклин Рузвелт, автор непознат, ноември 1949
Медиумите во Република Македонија многу малку и крајно несоодветно ги искористуваат содржините на меѓународните документи што се однесуваат на Македонија.  Еленор Рузвелт со Универзалната декларација за човекови права на ООН, Фото: Претседателска библиотека на Френклин Рузвелт, автор непознат, ноември 1949   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевскаексперт за човекови права   На актуелниот степен од развојот на општеството за секоја држава е од исклучително значење односот на истата со 

Како (не) треба да се известува за самоубиство: Воздржете се од сензационализам!

на 22. 08. 2013 | |
Кампања на американските вооружени сили за спречување самоубиства
Контроверзниот третман на самоубиството од страна на МВР како криминал некритички се пресликува во известувањата кои се објавуваат главно во рубриката „Црна хроника“.   Кампања на американските вооружени сили   Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права   Македонските медиуми известуваат за самоубиства секојдневно. Само во последниов месец пребарувачот Тајм.мк регистрира над 300 медиумски написи во кои се пишува за самоубиства во и вон Македонија, од кои повеќето ги

(Не)етичко известување: Дали медиумите влијаат на бројот на самоубиства?

на 15. 08. 2013 | | sq
Раце на кои е напишан бројот од националната телефонска линија за превенција на самоубиства од САД
Фотографија: Кампања „Ти се важиш“ на националната телефонска линија за превенција на самоубиства од САД (веб-сајт, Фб) Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права „Еден од факторите кои некоја ранлива личност можат да ја наведат на
самоубиство е и публицитетот што на таквиот чин му се дава во медиумите “
(Прирачник за етиката во новинарството) Новинар(к)ите треба да бидат свесни дека известувањето за случаи на самоубиство е комплексна задача која

Дали РM прифатила конкретен предлог од Нимиц пред самитот на НАТО во Букурешт?

на 5. 08. 2013 | |
Од службена фотографија на официјалната страна на Претседателот на РМ
И дали Кабинетот на претседателот Ѓорѓи Иванов, сакајќи да демантира опозициски политичар и да се скрие зад игра на зборови, всушност, го демантираше претседателот Иванов  и како медиумите (не) известија за ова   При исполнувањето  на етичката обврска за критичко следење на политичките процеси, новинарот треба „Будно да ги следи и храбро да ги повикува на одговорност лицата што се на власт.“ (Здружение на професионални новинари, НОВИНАРСКИ КОДЕКС)   Обработено од

Читање на бројките (2)

на 1. 08. 2013 | |
3923626522_28c95cfd81_z
Како што веќе видовме, бројките сами по себе можат да претставуваат факти, меѓутоа за да можат да добијат некакво значење тие треба да бидат соодветно прочитани, анализирани, поставени во контекст, вкрстени. Со други зборови, тие треба да станат статистика. Фотографија: Alex Ford   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Прикажувањето на статистичките податоци е многу посложен процес отколку прикажувањето на бројките и претставува посебен предизвик

За авторцките работи, квантитето и новинарцкио Хипократ

на 31. 07. 2013 | |
374454_10151753391699761_707941106_n
Сферата на интернет медиумите во Македонија е хаотична – тоа е факт. Како што е хаотична со кои било вид на медиуми во Македонија, де. Уште на почеток, тоа не значи дека ни треба нов закон. Тоа значи дека треба да се почитуваат постојните пишани и непишани закони кои очигледно дека ако за некои важат, а за други не, на крај не важат за никој. Пишува: Зоран Ричлиев   фото:
СТРАНА 28 of 32« ПРВА...1020...2627282930...ПОСЛЕДНА »