Анализи

„Кога цензурата се воведува“

на 17. 04. 2013 | | sq, en
Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: ‘Kur futet censura’ „Праксата покажува дека одговорното и етичко новинарство никогаш не е резултат на законски решенија и државни прописи, туку на доброволно почитување на кодексот кој е создаден од самата медиумска заедница“. (Прирачник за етиката во новинарството) Медиумските манипулации на тема „закон за медиуми“ заслужуваат посебно внимание.

Премолчувањето може да биде дискриминација

на 12. 04. 2013 | | sq
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Heshtja e realitetit mund të jetë diskriminim Медиумите може да дискриминираат (директно или индиректно), можат да поддржуваат или промовираат дискриминација и може да создаваат услови за дискриминација. Тоа лесно се детектира и може да биде адресирано.

Има ли демократија без дебати? (1)

на 10. 04. 2013 | | sq
Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: A ka demokraci pa debate? (1) „…слободата на политичката дебата е суштински дел од концептот на едно демократско општество…“ (судски предмет Лингенс против Австрија)

Прикривање на насилството врз новинарите и пратеници

Новинарот треба „Да ја проверува точноста на информациите од секој извор…“ и „Будно да ги следи и храбро да ги повикува на одговорност лицата што се на власт“. – Новинарски кодекс на „Здружение на професионални новинари“ На 5 април повеќето медиуми известија за објавената Хронологија на постапката и околностите за донесување на буџетот на Република Македонија за 2013 година на веб-страницата на Собранието на Република Македонија.

Медиумите и изборите: пристрасност и неизбалансираност во корист на власта

на 29. 03. 2013 | | sq
Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Mediumet dhe zgjedhjet: favorizimi dhe mosbalansimi në dobi të pushtetit Новинарот треба: „…јасно да се изразува и да го објасни покривањето на веста, и да повикува на дијалог со јавноста во врска со однесувањето на новинарите.“ (Новинарски кодекс) Однесувањето на медиумите за време на изборната кампања беше остро критикувано од страна на меѓународните набљудувачи на локалните избори. Прелиминарниот извештај на набљудувачката мисија беше одличен повод да се покрене јавна дебата не само за неетичкото известување, туку и за загрозената слобода на изразување. „Пристрасното и партиско медиумско покривање“ беше нагласено уште во почетните заклучоци од Извештајот за првичните наоди и заклучоци на Меѓународната мисија за набљудување на

Изјавите на политичарите се коментираат

на 27. 03. 2013 | | sq
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Продолжение на Кога новинарите не прашуваат, лагата многу лесно станува вистина Текстот е достапен и на албански јазик: Deklaratat e politikanëve komentohen

Изјавите на политичарите може да немаат допирни точки со реалноста

Многу често медиумите едноставно пренесуваат изјави на претставници на власта или на политичките партии без да постават прашања поврзани со реалноста на она што се тврди, основите на тврдењето и остварливоста на истото.

Има ли „зависници од болести“?

на 22. 03. 2013 | | sq
Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: A ka “njerëz që kanë varësi nga sëmundjet”? Верувале или не, неодамна, повеќе медиуми објавија информација дека „во Домот за зависници во Кисела Вода, лицата зависни од болести се третираат со метадонска терапија“ [референци од медиумите: НЕТпрес, Дневник, МКД нуз, Комуникација, Прес 24, Вечер, Република, Курир, Макфакс, Кајгана, Скопје инфо, Денешен, Точка, Либертас, Максим]. Информацијата за „лицата зависни од болести“ е пренесена и од МТВ, а преземена е од веста на МИА – Дислокација на Домот за зависници во Кисела Вода, на негово место поликлиника.

Кога новинарите не прашуваат, лагата многу лесно станува вистина

на 21. 03. 2013 | | sq
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Еден од начините на кои се изведува контролата над власта е поставувањето прашања. Прашањата им се поставуваат на политичарите за да се разјаснат нештата, за да се добијат посоодветни информации или пак за да се разоткрие невистината. Секоја власт сака да се прикаже во најдобро светло, да даде информации кои зборуваат добро за неа и да ги прикрие оние кои зборуваат лошо. Тоа е нормално. И очекувано. Токму заради тоа луѓето имаат право да бидат информирани и да даваат информации. Медиумите се наоѓаат во уникатна и привилегирана положба да можат да поставуваат прашања, да добиваат информации и да ги пренесуваат информациите. Прашањата не се дел само од интервјуата и контактните емисии.

Пропагандната „Империја“

на 15. 03. 2013 | | sq
Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: ‘Perandoria’ propaganduese …моќта на медиумите може исто така да биде погрешно употребена дотаму што се загрозува самото функционирање на демократијата. Некои медиумски канали се претвораат во пропагандни мегафони на оние кои се на власт.“ (Eтичко новинарство и човекови права)

Медиумите за полицијата (2)

на 13. 03. 2013 | | sq
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Втор дел од анализата на тема најчести проблеми со кои се соочуваме при известувањата за полициските акции или за случувања поврзани со полицијата. Во првиот дел беа обработени пренесувањето изјави на функционер на Министерството за внатрешни работи (МВР) наместо новинарски анализи и прашањата поврзани со примената на законите.

Медиумите, изборите, говорот на омраза и нетолеранција (2)

на 11. 03. 2013 | | sq, en
Колку е часот, почитувани новинар(к)и? Пишува Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Mediet, zgjedhjet, shprehjet e urrjetjes dhe jotoleranca (2) „Новинарот нема свесно да создава ниту преработува информации што ги загрозуваат човековите права или слободи, нема да говори со јазикот на омразата и нема да поттикнува на насилство и дискриминација по која било основа (национална, верска, расна, полова, социјална, јазична, сексуална ориентација, политичка…).“ (Кодекс на новинарите на Македонија, ЗНМ) Продолжение на: Ни медиумите не се тоа што беа: Смеат ли министри да даваат партиски изјави во работно време?