Анализи

Дали „Законот за абортус“ е решение за бремените адолесцентки?

на 29. 07. 2013 | |
На 11.07.2013 повеќе медиуми објавија идентичен наслов – „Законот за абортус решение за бремените адолесцентки“. Како повод за написите беше искористен Светскиот ден на населението (одбележуван од УНФПА – Фондот за население на ОН) во чиј фокус беше ставено прашањето на бременоста на адолесцентките. Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Протест за заштита на репродуктивните права на жените, Ванкувер, Канада. Фотографија: Sylvia McFadden   ЗОШТО БРЕМЕНОСТА НА АДОЛЕСЦЕНТКИТЕ БЕШЕ ВО

Читање на бројките

на 24. 07. 2013 | |
Читање на бројките
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Може ли да се смета за успех на единицата Алфи големиот број на легитимирани лица или овој податок се објавува само како манипулација за да се покаже дека нешто се работи. Фотографија: Jesse Poole Модерниот свет не може да биде замислен без статистиката, без презентирање во цифри на субјекти, објекти, ситуации и активности, што овозможува идентификување на проблемите и претставува основа

Ќебапите и маскираните напаѓачи

на 16. 07. 2013 | |
Ќебапите и маскираните напаѓачи
Ќебапите и хомофобичното насилство Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Некои медиуми видоа информација од јавен интерес во прошетката на премиерот со семејството во Скопската чаршија и нивното уживање во ќебапи. Истите тие не видоа информација од јавен интерес во нападот од страна на триесетина маскирани напаѓачи врз неколку здруженија на граѓани, иако имаше повреден полицаец, демолиран дуќан и бројни преплашени учесници на „Неделата на гордоста“. На пример, владината

Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (2)

на 15. 07. 2013 | |
Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (2)
Пишува Роберто Беличанец , експерт за медиуми. Текстот е првобитно објавен на Окно.мк на 08.02.2012. Илустрации: Роршахови портрети од Бен Квилти. Прв дел од анализата…

Верските стереотипи на Балканот

За разлика од глобалните верски стереотипи, на Балканот верата претставува еден од клучните елементи на дефинирање на нацијата. Имајќи ја предвид јазичната и обичајната сличност на народите што живеат на Балканот, верата станува атрибут за припадноста кон нацијата. Од тој

Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (1)

на 9. 07. 2013 | |
Стереотипи, нивната употреба и нивното зацврстување преку медиумите (1)
Пишува Роберто Беличанец, експерт за медиуми. Текстот е првобитно објавен на Окно.мк на 08.02.2012. Илустрации: Роршахови портрети од Бен Квилти. Стереотипот претставува слика заснована на предрасуда или полувистина која му се придава на „другиот“ или себе си врз основа на припадност на група. Стереотипот може да биде позитивен или негативен, но речиси секогаш, кога ќе се примени на ниво на единка, е невистинит. Така, на пример, стереотипот – „Германците

И претепување среде бел ден на плоштад – некои медиуми ич не ги засега!

на 5. 07. 2013 | |
И претепување среде бел ден на плоштад – некои медиуми ич не ги засега!
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Како медиумите (не) известуваа за насилство мотивирано од омраза врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет? (1) „Следејќи ја својата улога во градењето на демократијата и на цивилното општество, новинарите ќе ги бранат човековите права, достоинството и слободата…“ (Прирачник за етиката во новинарството) Етичка обврска на новинар(к)ите е да ги бранат човековите права. Исто така, етичка обврска на новинар(к)ите е да не

Факти и/или интерпретации (2)

на 3. 07. 2013 | |
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Прв дел од анализата. Тоа што Македонија се појавува како земја сместена во првата група во Извештајот на Стејт департманот, воопшто не е приказ на фактичката ситуација за нејзината успешност во борбата со трговијата со луѓе. Ова произлегува од таму што самиот извештај не нуди само факти, туку и значителен број интерпретации и како таков треба да биде и претставен. Ова во никој случај не ја намалува неговата вредност и не значи дека не треба да биде земен предвид, меѓутоа, никако не смее да се поистовети со мерење на фактичката состојба. Имено, дури и во самиот извештај (во делот за методологијата) јасно се истакнува дека податоците кои се користат не

Верските заедници и медиумите: Да се одбегнуваат стереотипите и предрасудите

на 1. 07. 2013 | |
Пишува Гоце Ристовски, м-р по културологија Стереотипи се поедноставени, неоправдано генерализирани и неточни мислења за припадници на групи луѓе. Се темелат на недоволно познавање на групата за која се говори или пишува и се наметнува погрешна, најчесто негативна, слика со групирање на личности според  етничка припадност, религиозна и сексуална определба, пол и други категории. Со нагласено негативно емоционално оценување, стануваат предрасуди со кои се среќаваме секојдневно во реалниот живот, а кои водат во дискриминација, хомофобија, расизам…

Неетичко известување: Парада никаде, омраза секаде

на 28. 06. 2013 | | sq
Пишува: Жарко Трајаноски, м-р по човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Sjellje joetike: Paradë askund, urrejtje çdokund
Фотографија: Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ „Медиумот и новинарот не треба да објавуваат материјал (информација, слика, мислење, коментар) кој има за цел да шири непријателство или омраза, или ако постои голема веројатност дека објавениот материјал ќе предизвика непријателство или омраза спрема некого поради неговата раса, етничка припадност, пол, вера, политичка припадност, сексуална ориентација, физички недостаток итн.“ (Прирачник за етиката во новинарството)

Факти и/или интерпретации (1)

на 27. 06. 2013 | | sq
Пишува проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Текстот е достапен и на албански јазик: Faktet dhe/ose interpretimet (1) Фотографија: Дел од насловната страница на Извештајот за трговија со луѓе за 2013 г. Медиумот информира, анализира, искажува ставови, критикува или поддржува. Во секоја информација, анализа, став, критика или поддршка треба да има факти и интерпретации. Во различен обем. Информациите вообичаено содржат пред сè или единствено факти, за разлика од анализите, ставовите или критиките и поддршките, кои треба да се базираат врз факти, меѓутоа, содржат и голема доза на сопствена интерпретација и прикажување.