verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Aurora Karameti

Кој рече дека се криминалци?

на 18. 11. 2013 | | sq

Во дискурсот што го поставува авторот на написот, на читателот му е тешко да разбере дали се работи за тројца осомничени за ограбувања, или пак за криминалци организирани во криминални банди.

  Пишува: Аурора Караметидоктор на информатички и комуникациски науки   „Криминалци ограбија 76 стана во Солун“ (преводот на веста на македонски јазик можете да ја најдете овде) се вели во веста, која се повикува на грчкиот

Само курир, ниедно прашање, ниедна мисла!

на 11. 11. 2013 | | sq

Денешната јавност нема потреба од вести што може да ги најде и низ сајтовите на интернет, но и за вести што не известуваат ништо поотворено и поправилно од владините службеници. Таа ќе почувствува дека медиумите се однесуваат кон неа исто онака како што и владата се однесува кон неа.

    Пишува: Аурора Караметидоктор на информатички и комуникациски науки Новинарската професија и самите информативни медиуми не само што

Светот би бил грд во црно-бела слика

на 24. 10. 2013 | | sq

“Повторно се отвораат македонските училишта со албански внуци, опаѓа интересот за бракови” е насловот на вест објавена во онлајн медиум (види превод), кој на грб го носи тешкиот товар на осуда и презир за лицата кои што ги решиле проблемите од нивниот приватен живот, „игнорирајќи ја националната геополитика“.

 
Пишува: Аурора Карамети, доктор на информатички и комуникациски науки
  Фото: auddess “Повторно се отвораат македонските училишта со албански внуци, опаѓа

Насловот удира како камен, а веста празна како исушен бунар

на 8. 10. 2013 | | sq

Од она што се навестува во насловот, кој звучи заплашувачки во една мултиетничка земја, читателот очекува во текстот да прочита што точно се случило, да дознае кој со кого се тепал (од кои одделенија се ученициве „Албанци“ и „Македонци“, колкумина биле, итн.), кои биле мотивите што довеле до овој чин, кои биле последиците од физичката пресметка и што се очекува да се случи после ова. Во самиот текст нема одговор

На чија страна се очекува да биде медиумот?

на 2. 10. 2013 | | sq

Како медиумите на албански јазик известија за резултатите од анкетата за рејтингот на политичките партии, спроведена од страна на агенцијата „Рејтинг“?

  Пишува: Аурора Карамети, доктор на информатички и комуникациски науки                           На 20 септември 2013 година, телевизијата Алсат-М, стана извор на информација за речиси сите албански медиуми во врска со резултатите од анкетата што ја направи

Написи „без автор“: Го заситуваат читателот со празна лажица, ги оставаат медиумите гладни

на 5. 06. 2013 | | sq
Пишува: Аурора Карамети, доктор на информациски науки Текстот е достапен и на албански јазик: Artikujt “pa autor”: Ngopin lexuesin me lugë zbrazur, lënë të uritur median Готови вести, без посветеност, без континуитет, но со некоја намера, се сервираат често и со леснотија од медиумите. Вести каде што не се проблематизира настанот или појавата, каде што не се покренуваат прашања и не се бара отчетност, каде не се изразува загриженост во име на јавноста… Тие го зголемуваат бројот на вести, но повеќе личат на „известувања“ за стоки и услуги, а помалку на „новинарски вести“.

Претплатете се за најнови вести