Анализи

Државната ревизија помага во откривање и во истражување на корупција и на измама

на 13. 09. 2016 | |
Државната ревизија може да биде од голема помош во медиумското истражување на корупцијата. Фото: ДЗР/Гугл  

Кога правосудните органи не реагираат на индикациите за корупција и за измама што ги даваат ревизорските извештаи за работењето на државните органи, тоа е знак дека правосудните органи не се независни и дека се корумпирани, што медиумите мораат да го идентификуваат и да ѝ го предочат на јавноста

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, 

Експертска алхемија за политички договор

на 8. 09. 2016 | |
Медиумите и изборите низ лупа. Фотошоп: СПФМ  

„Козметички“ интервенции не го отстранија преовладувачкото чувство во јавноста дека Привремената комисијата за следење на медиумското известување на изборниот процес ќе се занимава со една, најблаго речено, сизифовска работа, која ќе се сведе на броење минути и на тегавење меѓу членовите на тоа тело за тонот, аголот, речникот, кога ќе се оценува квалитатетот на новинарските извештаи за изборниот процес

  Пишува: Зоран

Санта Аргирова: Идејата ми е да ја отвориме МРТ

на 7. 09. 2016 | | en
Санта Аргирова, главен уредник на информативната програма на МТВ: „Мојата амбиција не е од јавниот сервис да направам BBC или CNN“. Фото: Google/Flickr  

Како што запиша мојот колега, проф. д-р Милан Кангрга, во делото „Национализам или демократија“ уште во 2002 година, „етиката на новинарството, како облик на професионална етика, е возвишена димензија на самото новинарство затоа што во поимот „професионализам“ лежи не само поимот коректност при извршувањето на

Наместо трета, сепак петта (не)среќа

на 5. 09. 2016 | |
    Не секогаш е во право оној со најсилен микрофон. Фото: Youtube  

Во секоја една демократија потребата од надзор, особено на работи од заеднички интерес, е повеќе од нужна. По тоа и се мери степенот на зрелост на општеството. Но, што ќе измерите кај нас, кога уште на почетокот немаме воопшто или имаме, но нејасни критериуми, а секој обид за нивно постулирање, дали потајно или, пак, транспарентно и преку

Проблем се изборите или медиумите – прашање без одговор

на 31. 08. 2016 | | sq
  Медиуми и политика: Кој ја крепи, а кој стои на штицата што виси над амбисот. Фото: pixabay  

Несфатливо е колку лесно медиумските работници се откажуваат од базичните принципи на работењето во својата професија, односно фактот дека слободата на медиумите е неприкосновено право не само на нив како вработени, туку и уставно право на сите нас како граѓани, кои сакаат да бидат информирани од независни и непристрасни медиуми

 

За ад хок телото – за веднаш создадениот проблем, од конкретната ситуација

на 29. 08. 2016 | |
„Дискаџиски“ решенија за носителите на јавниот интерес. Фото: Гугл  

Евалуацијата и надзорот се потребни во секоја професија доколку таа се стреми да се развива и да одговори на своите предизвици. Ова особено доколку е јавна професија како новинарството. Критиката за работата на новинарите, било да е позитивна или негативна, влијае на професионалниот и моралниот развој на новинарот, на развојот и на зголемувањето на степенот на нивната општествена одговорност. Од

На лагата ѝ се кратки нозете – особено со едноставно објаснување на сложена материја

на 26. 08. 2016 | | sq
Куп податоци прикажани на јасен и едноставен начин се моќно оружје против манипулациите. Фото: Собрание на РМ и СПФМ  

Споредбеното и табеларно прикажување на промените, со посочување на недоследностите во прераспределбата на средствата погледнато низ призмата на основното образложение за пристапување кон ребаланс, може да ѝ помогне на јавноста во разбирањето на ситуацијата

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Ребалансот на буџетот на државата

Укажување на пропустите: Собрание на апели и на заложби, наместо право и процедури

на 15. 08. 2016 | |
Македонското Собрание како Собрание на невладини организации – и тоа се занимава со заложби, апели и со препораки. Фото: СПФМ и „Гугл“  

Работата на парламентот и на владата се и треба да бидат од исклучителен интерес за медиумите и тоа особено во кризни ситуации, кога станува збор за  загрозувања на животот и на имотот на граѓаните од поголеми размери

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права

Веслај, веслај, пак во истата кал

на 15. 08. 2016 | |
Овој отпад од поплавите се гледа, оној манипулативниот и спинуваниот, не баш. Фото: СПФМ  

– Добро утро! Само да прашам барем како сте? Можам ли некако да ви помогнам од Србија, колега?

– Добро утро! Благодариме на загриженоста. Работите се средуваат лека-полека. Но, она што најмногу ни треба е малку време да пробаме да разбереме дека санирањето на штетите не е позициска или опозициска, туку сеопшта работа!

– Од каде

АНАЛИЗА: Како се одвива политичката дебата на ТВ-екраните на албански јазик?

на 10. 08. 2016 | | sq
 

Присуството на дебата на националните телевизии радува, меѓутоа треба уште да се работи на зголемување на нејзиниот квалитет и, воопшто, на нејзината култура, особено кај тие што имаат одговорност повеќе, како платени функционери со парите на народот

  Пишува: Ферикан Илијази Од јануари до март во 2016 година, во политичките емисии на петте национални кабелски и терестријални телевизии со програма на албански јазик, што се предмет на оваа анализа,