Анализи

Кој и што се крие зад името на „редакцијата“?

на 10. 08. 2016 | | sq
 

Анализата е основана на истражување на податоците што се јавно објавени на 15 портали во земјава. Цел на анализата е да се идентификува колку овозможуваат порталите конкретна одговорност за трудовите што ги објавуваат, како и да се процени нивната транспарентност и сигурност врз основа на објавените информации за редакциите и за авторите на нивните веб-страни. Анализата не вклучува институционални податоци, ниту детални квантитативни мерења

  Пишува: Адриан Керими Јавноста

Владеењето на правото е за да се казни и да се спречи злоупотреба

на 9. 08. 2016 | |
Медиумите пропуштија да ѝ свртат внимание, но и да ѝ објаснат на јавноста како се манифестира спојувањето на партијата со државата и кои се негативните последици од едно вакво спојување. Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права Вмешувањето на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во активностите на државните институции поврзани со санирањето на последиците од поројниот дожд во Скопје и во околината, го привлече вниманието на голем број

Никој не погледна што се крие зад „Стројтрансгас“ и Тимченко

на 4. 08. 2016 | | en
Уште еден потпис за зделка со руска компанија на газда под западни санкции. Фото: Министерство за финансии  

Недостигот од основна анализа во македонските медиуми (со мали исклучоци) за изградбата на гасоводната делница Клечовце – Неготино, во која главен актер е руска компанија, чиј мнозински сопственик е под санкции на Западот, доведува до тоа да се објавуваат само суперлативи без воопшто да се загребе под површината и да се направи

Сакам да кажам, но подобро е ако излажам!

на 29. 07. 2016 | |
Лажи и додека пружаш рака! Фото: „Гугл“  

„Страста за демократијата денес е потрага за тоа како да се открие ставот на секој човек и на секој народ како целост, како да се реализира волјата на луѓето, како да се следи патот на нивната внатрешна сила и ориентација, како да се најдат решенија за светот да се направи еднаков за сите. Станува збор за остварување на визии и на реалноста

(Не)критички медиуми или Турција, воен удар

на 24. 07. 2016 | | sq
Многу мaлку критичка анализа – медиумите за турскиот пуч. Фото: YouTube  

Обидот за воен удар во Турција е еден од најконтроверзните настани од меѓународен карактер кои го преокупираа вниманието на македонските медиуми во последниве денови. Не недостига ниту интерес, ниту покриеност на темата од различни аспекти, ниту пренесување на меѓународни опсервации и мислења. Меѓутоа, она што недостига во медиумското информирање за оваа тема е критичко размислување, критичка анализа и

Граѓанското новинарство – момент на изневерено очекување

на 18. 07. 2016 | | sq
Граѓанско новинарство – некаде функционира, некаде не! Фото: Википедија  

„Не се изли канализација само у Прилеп, по обидот за пуч на Ердоган, многу фекалии испливаа и на ФБ!“ – ФБ-коментар на мој колега и добар пријател од пред некој ден во обидот да го коментира последното во политичкото и кај нас, а особено во светот. Но, едновремено, истиот коментар ми даде и добар повод за „лајт“ анализа во однос

Девет индиции зошто законот за државни реклами е само алатка за финансирање на провладините медиуми

на 11. 07. 2016 | | en
Кампања на владата на Хонг Конг за промоција на радијацијата/нуклеарната енергија: „Таа е насекаде околу нас и претставува дел од нашиот живот“. YouTube видео  

Редица сериозни индиции во законот, од неговата структура, па до критериумите за распределба на средствата, покажуваат дека предложениот закон за информативни и за рекламни кампањи на јавните институции има цел да им дотура пари на медиумите блиски до власта за тие да можат поефикасно да

Зарем смртта треба да ги буди совеста и свеста

на 7. 07. 2016 | |
Сообраќајните несреќи и убиствата немаат етникум. Фото: Гугл  

Светоста и сериозноста на секоја професија произлегува од сопствениот достигнат степен на професионализам, кој се изразува преку соодветното одговорно почитување на браншово воспоставените начела, во кои подетално се содржани и јасно дефинирани принципи на етично работење во професијата. Ги има ли и се почитуваа ли овие принципи на етично работење во новинарската професија кај нас во случајот со Алмир? Ја има ли новинарството во Македонија достигнато својата професионалност и сериозност, пред јавноста да му „пресуди“?

  Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Последните настани и најчесто погрешно интерпретираните информации во однос на истите во јавноста, а особено преку медиумското креирање на една во

Бонитетните оценки на „Фич“ преминаа во илегала

на 27. 06. 2016 | | en
„Фич рејтингс“ – и оваа рејтинг-агенција стана неподобна за пропагандата

Падот на македонскиот бонитет кај „Фич“ беше неизбежен и тоа уште од 2013 година, кога „Стандард и Пурс“ го намали кредитинот рејтинг на земјава од оценката ББ на ББ-. Ова значи дека со оценката ББ+ „Фич“ и „Стандард и Пурс“ се разликуваат за цели две нивоа, а тоа никогаш не трае. Самиот факт што оваа разлика во оценките за две

АНАЛИЗА: Анкетите и медиумите – Селективно читање и површност во пристапот

на 22. 06. 2016 | | sq

Судејќи според последната анкета на ИРИ, селективно известување, прикривање факти, дури и манипулација со резултати, беа некои од аномалиите што можеа да се забележат кај добар дел од медиумите на албански јазик што ѝ се обраќаат на јавноста во Македонија

 

Пишува: Бењамин Арифи

Последната анкета на Американскиот републикански институт (ИРИ) уште еднаш ги истакна недостатоците на медиумите на албански јазик во Македонија, конкретно недостигот од вистинско пренесување на истражувањата