Анализи

Ловот на вештерки почнува со првата

на 22. 12. 2016 | |
 

 

Паѓа в очи фактот дека за ниту еден од медиумите што ја поддржуваат политиката на актуелната власт, влегувањето на УЈП во поголем број здруженија на граѓани одеднаш воопшто не претставува вест. Дури и оние мал број медиуми што ја информираат јавноста за активностите на УЈП, не се впуштија во поопсежни анализи и не ја продлабочија медиумската контрола над постапувањето на еден од државните органи

    Пишува: проф.

Oдделение за постизборна трауматологија

на 19. 12. 2016 | |
Што сè не видовме – закани со крстови, закани со Ќосето. Фото: скриншот  

„Ниските поени го „поткрепуваат песимизмот на медиумската заедница и очекувањата да се избегне од тенденциите кон поголема државна контрола, политизација и економска деградација на медиумите“, се вели во Извештајот на Прибе. „Наспроти оваа заднина, важно е да се нагласи дека медиумите се клучен играч во демократија, не само како јавен заштитник, туку и како соработник на

Федерализација – најголемиот предизборен спин здушно прифатен од редица медиуми

на 15. 12. 2016 | |
Федерализацијата како шлагворт за атак на опозицискиот лидер
Фото: скриншот    

Не малку медиуми некритички и без аналитички пристап едноставно го презедоа наративот и реториката околу темата за употреба на јазиците на малцинствата во Македонија и тоа до таа мера што тој доминираше во безмалку целиот предизборен период. И политичка, но и медиумска кулминација тој доживеа за време на изборната кампања, надграден и проширен со напади и со обвинувања

Камшикувана „демократска“ јавност!?

на 8. 12. 2016 | |
Новинарството подразбира професионални стандарди, но претставува и прв нацрт на историјата. Фото: Гугл/pixabay  

„За вистинска слобода на изразување медиумите мора да бидат целосно слободни. Покривањето на изборите не подразбира само известување за изборната кампања и собири. Преку покривање на изборите новинарот станува гласник за сите мислења, вклучувајќи ги и оние кои промовираат демократија, до оние кои се нејзини непријатели. Затоа, покривањето на изборите е битен дел од слободата на

Влијанието на двојазичноста врз преселбата на Македонците на Марс

на 7. 12. 2016 | |
Од двојазичност до графички приказ со сите карактеристики на воено освојување. Фото: скриншот  

Слободата на информирање не подразбира слобода на дезинформирање, на измислување и на мамење. Слободата на информирање особено не значи слобода на ширење омраза, поттикнување насилство и ограничување на правото на луѓето на слободен избор со заканување и со заплашување

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Медиумите ги пренесуваат фактите, прават анализи,

Медиумското претставување на изборната реторика и фолклор

на 6. 12. 2016 | |
Медиуми и партии – кој кого искористува во изборната кампања. Фото: Ванчо Џамбаски и партиски сајтови, 2016
 

Непроценливата важност на медиумите во демократските системи, особено за време изборите, во светски рамки е апсолвирана уште од 19 век, а многу повеќе во 20 век, кога, пред сè, политичката и судската практика во САД ја проширува слободата на јавниот говор, а со тоа и во печатените медиуми, давајќи им на истите

„Киднапирани“ медиуми за „нашминкана“ демократија

на 22. 11. 2016 | |
Посветија ли медиумите доволно внимание на обичните граѓани фатени во мрежата на прислушувањето? Фото: flickr

Како што постои индивидуална одговорност за дејствување во медиумите, така постои и институционално-организациска одговорност, т.е. етос на медиумските институции, кој ја претставува одговорноста на медиумските организации за општата и за конкретната морална ориентираност на севкупноста на нивната активност – придржување кон општите начела, вистинито известување, точност на информациите, почитување на човековото достоинство, почитување на личноста,

Нецелосни информации: Зошто се протестираше во Атина во текот на посетата на Обама

на 19. 11. 2016 | |
  Зошто беа овие протести во Атина за време на посетата на Барак Обама? Не дознавме. Фото: @dromografos, Твитер  

Доколку во информацијата што ја нуди медиумот нема податоци за тоа кој учествувал во конкретен настан, кои биле основните пораки и зошто воопшто бил организиран настанот, јавноста, всушност, добива само сензационалистички пренесена слика, која е само дел од мозаикот на реалноста и не може да изгради вистинска претстава за случувањата

На повидок (сепак) ништо ново!

на 10. 11. 2016 | |
Медиуски промени само на прв поглед. Фото: Модем  

Иако АВМУ и Привремената комисија за следење на медиумското претставување со своите извештаи во последните нешто повеќе од две недели создаде атмосфера дека нашето новинарство може и има второ, како богот Јанус, но вистинско лице, дека истото може да го види „светлото на крајот од тунелот“, сепак очигледно е дека се работи само за препознатливост креирана врз база на квантитативни показатели,

Внимавај да не ти пукне меурот!

на 7. 11. 2016 | |
За да ја воспостават целосно и беспоговорно својата власт, денешните автократи не мора да забрануваат. Само треба да создаваат привид на големо количество информации кои се без суштина и без контекст. Алексис де Токвил уште во средината на 19 век, во неговото дело „Демократијата во Америка“, напиша дека „единствен начин да го неутрализирате влијанието на медиумите е да го мултиплицирате нивниот број“. Не ви звучи ова исклучително познато?