verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

All posts by Дејан Донев

Мултикултурализмот и медиумите

на 16. 01. 2017 | | sq
Етнизација наместо мултикултурализам - која е улогата на медиумите. Фото: pixabay
Етнизација наместо мултикултурализам – која е улогата на медиумите. Фото: pixabay  

Медиумите треба да го прифатат мултикултурализмот во Македонија како состојба на нештата. Плашењето на јавноста и кревањето тензии со напумпани етнички теми и прашања, кои потоа прават и другата страна да се почувствува несигурно или загрозено не му се потребни никому. Особено не во ситуација на кревка постизборна атмосфера, во период на неразрешена политичка криза и во период

Ќе одумре ли новинарот како дејствен субјект!?

на 6. 01. 2017 | |
Етиката над политиката: новинарско прашање. Фото: Википедија, 2010
Етиката над политиката: новинарско прашање. Фото: Википедија, 2010  

Кризата на современото новинарство е окарактеризирана по сите параметри како криза на етиката во новинарството, која, пред сè, е криза на субјектот – новинарот како морален дејственик. Сходно на ставот дека во постмодерната субјектот исчезнува како таков, а со него и почитувањето на достоинството на човековата личност, признавањето и третирањето на истиот како највисока цел, повеќе нема субјект, нема новинарско прашање,

Oдделение за постизборна трауматологија

на 19. 12. 2016 | |
Што се не видовме - закани со крстови, закани со Ќосето. Фото: скриншот
Што сè не видовме – закани со крстови, закани со Ќосето. Фото: скриншот  

„Ниските поени го „поткрепуваат песимизмот на медиумската заедница и очекувањата да се избегне од тенденциите кон поголема државна контрола, политизација и економска деградација на медиумите“, се вели во Извештајот на Прибе. „Наспроти оваа заднина, важно е да се нагласи дека медиумите се клучен играч во демократија, не само како јавен заштитник, туку и како соработник на

Камшикувана „демократска“ јавност!?

на 8. 12. 2016 | |
Новинарството подразбира професионални стандарди, но претставува и прв нацрт на историјата. Фото: Гугл/pixabay
Новинарството подразбира професионални стандарди, но претставува и прв нацрт на историјата. Фото: Гугл/pixabay  

„За вистинска слобода на изразување медиумите мора да бидат целосно слободни. Покривањето на изборите не подразбира само известување за изборната кампања и собири. Преку покривање на изборите новинарот станува гласник за сите мислења, вклучувајќи ги и оние кои промовираат демократија, до оние кои се нејзини непријатели. Затоа, покривањето на изборите е битен дел од слободата на

Медиумското претставување на изборната реторика и фолклор

на 6. 12. 2016 | |
медиуми и партии - кој кого искористува во изборната кампања? Фото: Ванчо Џамбаски и партиски сајтови, 2016
Медиуми и партии – кој кого искористува во изборната кампања. Фото: Ванчо Џамбаски и партиски сајтови, 2016
 

Непроценливата важност на медиумите во демократските системи, особено за време изборите, во светски рамки е апсолвирана уште од 19 век, а многу повеќе во 20 век, кога, пред сè, политичката и судската практика во САД ја проширува слободата на јавниот говор, а со тоа и во печатените медиуми, давајќи им на истите

„Киднапирани“ медиуми за „нашминкана“ демократија

на 22. 11. 2016 | |
Се грижат ли медиумите за обичните граѓани фатени во мрежата на прислушување? Фото: flickr
Посветија ли медиумите доволно внимание на обичните граѓани фатени во мрежата на прислушувањето? Фото: flickr

Како што постои индивидуална одговорност за дејствување во медиумите, така постои и институционално-организациска одговорност, т.е. етос на медиумските институции, кој ја претставува одговорноста на медиумските организации за општата и за конкретната морална ориентираност на севкупноста на нивната активност – придржување кон општите начела, вистинито известување, точност на информациите, почитување на човековото достоинство, почитување на личноста,

На повидок (сепак) ништо ново!

на 10. 11. 2016 | |
Медиуски промени само на прв поглед. Фото: Модем
Медиуски промени само на прв поглед. Фото: Модем  

Иако АВМУ и Привремената комисија за следење на медиумското претставување со своите извештаи во последните нешто повеќе од две недели создаде атмосфера дека нашето новинарство може и има второ, како богот Јанус, но вистинско лице, дека истото може да го види „светлото на крајот од тунелот“, сепак очигледно е дека се работи само за препознатливост креирана врз база на квантитативни показатели,

Светлина ли е она што обично се јавува на крајот од тунелот!?

на 1. 11. 2016 | |
И „Црниот понеделник“ е сега веќе осветлен со редица камери. Фото: Фосим/Flickr
И „Црниот понеделник“ е сега веќе осветлен со редица камери. Фото: Ванчо Џамбаски/Фосим/Flickr   „… Во секој случај, имаше само еден тунел, мрачен и осамен: нашиот.“ – Ернесто Сабато, „Тунел“   Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Досега во многу пригоди го нагласував општопознатиот и добро прифатен став, а кој е во линија на размислување со ставовите на поголемиот број теоретичари,

Вотергејт-новинарство и правото – Македонија и Република Српска

на 7. 10. 2016 | |
Бања Лука - многу истражувачко новинарство, малку правни разврски. Фото: Википедија
Бања Лука – многу истражувачко новинарство, малку правни разврски. Фото: „Википедија“

Како истражувачкото новинарство известува за корупцијата и какви се ефектите од тие истражувања? Оваа анализа говори за тоа каква е состојбата во Република Српска, каде има развиено истражувачко новинарство, кое истражува појави на корупција на највисоки нивоа, но судските постапки преземени врз основа на информациите во истражувачките стории речиси и да ги нема. Слично како и во Македонија

Пишува: 

Анализа на случајот „Јанева на Јутјуб“: НЕКА НИ Е НА АРНО!

на 27. 09. 2016 | |
fireshot-capture-49-nitu-mtv-na-chelo-so-argirova-ne-uspea-da-%d1%9d-go-so_-http___republika-mk_655827
Нешто е за срамота, ама што! Фото: скриншот
 

Во своето познато дело „Медиуми за отворено општество“, Томас Бауер запиша дека доколку сакаме отворено, слободно, демократско општество, кое самото себеси ќе се одредува, тогаш повеќе од одговорни сме за неговата реализација, преку унапредување на културата на комуникација која ја развиваме во медиумите и со нив, т.е. преку новинарството и неговиот главен морален субјект – новинарот. Тоа е можно само тогаш

СТРАНА 1 of 512345

Претплатете се за најнови вести