verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Дејан Донев

Вотергејт-новинарство и правото – Македонија и Република Српска

на 7. 10. 2016 | |
Бања Лука – многу истражувачко новинарство, малку правни разврски. Фото: „Википедија“

Како истражувачкото новинарство известува за корупцијата и какви се ефектите од тие истражувања? Оваа анализа говори за тоа каква е состојбата во Република Српска, каде има развиено истражувачко новинарство, кое истражува појави на корупција на највисоки нивоа, но судските постапки преземени врз основа на информациите во истражувачките стории речиси и да ги нема. Слично како и во Македонија

Пишува: 

Анализа на случајот „Јанева на Јутјуб“: НЕКА НИ Е НА АРНО!

на 27. 09. 2016 | |
Нешто е за срамота, ама што! Фото: скриншот
 

Во своето познато дело „Медиуми за отворено општество“, Томас Бауер запиша дека доколку сакаме отворено, слободно, демократско општество, кое самото себеси ќе се одредува, тогаш повеќе од одговорни сме за неговата реализација, преку унапредување на културата на комуникација која ја развиваме во медиумите и со нив, т.е. преку новинарството и неговиот главен морален субјект – новинарот. Тоа е можно само тогаш

За старата рана која никој не треба да ја лекува

на 23. 09. 2016 | |
Типичен спин. Фото: колаж СПФМ    

Во социјалната и духовната сфера, кон кои е свртена новинарската страст за сознание, информација и комуникација, се вкрстуваат настани и тенденции со етичко значење, низ кои вријат моралните дилеми. Ангажираното поставување кон нив и доблесното справување со нив од страна на едно развиено, одговорно и морално новинарство, ја крепи стварноста со еден голем импулс кон прогрес, каков што ни е потребен, сега, повеќе

Санта Аргирова: Идејата ми е да ја отвориме МРТ

на 7. 09. 2016 | | en
Санта Аргирова, главен уредник на информативната програма на МТВ: „Мојата амбиција не е од јавниот сервис да направам BBC или CNN“. Фото: Google/Flickr  

Како што запиша мојот колега, проф. д-р Милан Кангрга, во делото „Национализам или демократија“ уште во 2002 година, „етиката на новинарството, како облик на професионална етика, е возвишена димензија на самото новинарство затоа што во поимот „професионализам“ лежи не само поимот коректност при извршувањето на

Наместо трета, сепак петта (не)среќа

на 5. 09. 2016 | |
    Не секогаш е во право оној со најсилен микрофон. Фото: Youtube  

Во секоја една демократија потребата од надзор, особено на работи од заеднички интерес, е повеќе од нужна. По тоа и се мери степенот на зрелост на општеството. Но, што ќе измерите кај нас, кога уште на почетокот немаме воопшто или имаме, но нејасни критериуми, а секој обид за нивно постулирање, дали потајно или, пак, транспарентно и преку

За ад хок телото – за веднаш создадениот проблем, од конкретната ситуација

на 29. 08. 2016 | |
„Дискаџиски“ решенија за носителите на јавниот интерес. Фото: Гугл  

Евалуацијата и надзорот се потребни во секоја професија доколку таа се стреми да се развива и да одговори на своите предизвици. Ова особено доколку е јавна професија како новинарството. Критиката за работата на новинарите, било да е позитивна или негативна, влијае на професионалниот и моралниот развој на новинарот, на развојот и на зголемувањето на степенот на нивната општествена одговорност. Од

Веслај, веслај, пак во истата кал

на 15. 08. 2016 | |
Овој отпад од поплавите се гледа, оној манипулативниот и спинуваниот, не баш. Фото: СПФМ  

– Добро утро! Само да прашам барем како сте? Можам ли некако да ви помогнам од Србија, колега?

– Добро утро! Благодариме на загриженоста. Работите се средуваат лека-полека. Но, она што најмногу ни треба е малку време да пробаме да разбереме дека санирањето на штетите не е позициска или опозициска, туку сеопшта работа!

– Од каде

Сакам да кажам, но подобро е ако излажам!

на 29. 07. 2016 | |
Лажи и додека пружаш рака! Фото: „Гугл“  

„Страста за демократијата денес е потрага за тоа како да се открие ставот на секој човек и на секој народ како целост, како да се реализира волјата на луѓето, како да се следи патот на нивната внатрешна сила и ориентација, како да се најдат решенија за светот да се направи еднаков за сите. Станува збор за остварување на визии и на реалноста

Граѓанското новинарство – момент на изневерено очекување

на 18. 07. 2016 | | sq
Граѓанско новинарство – некаде функционира, некаде не! Фото: Википедија  

„Не се изли канализација само у Прилеп, по обидот за пуч на Ердоган, многу фекалии испливаа и на ФБ!“ – ФБ-коментар на мој колега и добар пријател од пред некој ден во обидот да го коментира последното во политичкото и кај нас, а особено во светот. Но, едновремено, истиот коментар ми даде и добар повод за „лајт“ анализа во однос

Зарем смртта треба да ги буди совеста и свеста

на 7. 07. 2016 | |
Сообраќајните несреќи и убиствата немаат етникум. Фото: Гугл  

Светоста и сериозноста на секоја професија произлегува од сопствениот достигнат степен на професионализам, кој се изразува преку соодветното одговорно почитување на браншово воспоставените начела, во кои подетално се содржани и јасно дефинирани принципи на етично работење во професијата. Ги има ли и се почитуваа ли овие принципи на етично работење во новинарската професија кај нас во случајот со Алмир? Ја има ли новинарството во Македонија достигнато својата професионалност и сериозност, пред јавноста да му „пресуди“?

  Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Последните настани и најчесто погрешно интерпретираните информации во однос на истите во јавноста, а особено преку медиумското креирање на една во

Претплатете се за најнови вести