verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Дејан Донев

Show Must Go On…

на 28. 01. 2016 | |
Парада за демонстрација на моќта. Фото: скришот

Абре Mакедонче, за каде се спремаш, борба те чека, борба за Македонија!

  Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Велат дека Балканот има специфична, само за себе својствена нарав, топла, примечива, забавна, но и по малку чудна кога се работи за логичност на преземените постапки, особено тие во политичките кругови. Барем странците така нѐ

И што супстанцијално по Хан!?

на 21. 01. 2016 | |
Шарено, но без содржина. Медиумите на втор план. Фото: pixabay  

„…Во исчекување на неизбежното, нужното, разврска на кризата, единствено тишината и монолитноста на деноноќието ја распарува звукот на стрелките на часовникот, кој полека и не така тивко е единствениот бројач и сведок на времето дека некому му се одбројува по 15 јануари…“, би запишал новелист, евидентичар за времето во кое живееме во контекст на апострофирање на (не)реализацијата на договореното

(Ќe) веруваме ли во Дедо Мраз исто како и во премиерот!?

на 30. 12. 2015 | |
  Фото: CBEAS, 2011

 

Иако етиката е нераздвоен дел од новинарската професија, сепак таа своето модерно нормативно вообличување го добива во втората половина, поточно во 80-тите години на 19 век, кога и новинарството добива полноважечки статус на професија и тоа во САД, откако со медиумите почнуваат да владеат првите медиумски магнати –  родоначалниците на „жолтиот печат“ – Џозеф Пулицер и Вилијам Рендолф Херст. Што мислите, зошто е тоа така?

Прво погледни се себеси, а потоа зборувај за другиот

на 15. 12. 2015 | |
Зарѓан кредибилитет. Фото: Breaking news!… via photopin (license)  

„(Kорпоративните) медиуми претставуваат една огромна операција на прикривање: поход со лажна основа што ги опслужува интересите на елитата. (…) Примарната цел на новинарството е да бара одговорност од тие што ја имаат моќта. Оваа цел е совршено свртена наопаку.“ Џорџ Монбиот

  Пишува: д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Иако живееме во време

Изборите секогаш се најголемиот тест за етиката на новинарите!

на 6. 12. 2015 | |
   

Новинарот постојано е изложен на прикриени или отворени притисоци од извори што сакаат да наметнат своја вистина, да остварат само свои цели. Притисоците се најчести и најсилни од власта – државната, нејзините институции, но и од политичките и од бизнис-центри на моќ и од поединци поврзани со нив, вклучувајќи ги тука и сопствениците на медиумите, а сето особено видливо за време на избори. Тогаш, кој е механизмот за

Збогум рекламо, добредојде манипулацијо!

на 27. 11. 2015 | |
Псевдонастан – измислен за навивачкото новинарство. Фото: They Stole It… via photopin (license)

– Кој се плаши од изборните трикови !? –

  Суштински делови на секоја демократија се слободата на говорот и слободниот протек на информациите. Со тоа медиумите претставуваат и важат за највлијателни посредници помеѓу политиката, државата и граѓаните. Денешното современо општество окарактеризирано со брз развој на технолошките и на комуникациските можности, доведе до зајакнување на улогата на

Медиумска (не)писменост – што беше тоа!?

на 15. 11. 2015 | |
Час по медиумска писменост во средно училиште – Brooklyn Tech High School. Фото: The Lamp, April 2010  

За демократскиот развој на една не толку тазе транзициска земја, покрај прогресијата во економскиот, политичкиот, културниот, социјалниот… развој, потребен е и напредок во медиумската сфера, кој треба да прикаже зошто државата секогаш треба да биде во заднина, односно зошто тој модел на размислување за отворено, слободно и демкратско општество, кој ја сместува

Аве, аве, ама и аман, бре Цезаре!

на 26. 10. 2015 | |
Галскиот водач, Версингеторикс, го положува мечот пред Цезар по битката кај Алесија , 52 година н. е. Фото: Музеј Crozatier, Puy-en-Velay, Auvergne, Франција. Насликано: 1899 година.    

Историјата на новинарството бележи дека за почеток на оваа професија може да биде земена 59 година п.н.е., односно појавата на првите ѕидни весници „Acta Diurna“ на Јулије Цезар, кога на форумот, т.е. во средиштето на јавниот живот биле ставани ѕидни плочи на

Колку министри може да собере еден ТВ-дневник

на 13. 10. 2015 | |
Министерски вести. Фото: скриншот  

Ако пред 25-30, па и повеќе години, во еден друг, поинаков систем на уредување, на јавниот и единствен сервис ќе забележевме присуство или акцент во известувањето од страна на личности од јавниот, политичкиот живот за настани кои не се поврзани со политиката, се претворавме во прашалници зошто е тоа така. Постарите секогаш ќе речеа: „сѐ е политика, па затоа немојте да се чудите!“. Но, ако

„Силни“ медиуми, а уште помлитава јавност

на 23. 09. 2015 | |
На овие луѓе им е укреден контекстот од нивните зборови. Фото: скриншот. колаж: СПФМ  

Јавноста, освен што е простор во кој се преплетуваат сферата на општеството и сферата на државата, истовремено е и поле кое овозможува слободна комуникација меѓу луѓето и протек на информации. Во оваа смисла, од широчината на сферата на информирањето истовремено зависи и димензијата на сферата на јавноста, како симболично место за дискусија за прашањата што 

Претплатете се за најнови вести