Колумни

Црната реалност во здравството ја побива и пропагандата

на 12. 11. 2015 | |
payps 

Реформи во здравството, а болни деца не можат да добијат пари за операција во странство. Анкети кои покажуваат големо задоволство на граѓаните од здравствениот систем само една-две недели пред пукањето во Клиничкиот центар, во кое беше повреден лекар на Клиниката за дигестивна хирургија. Како со овие контрадикторни и спротивставени трендови и информации се справуваат медиумите?

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Во серија текстови, дел од медиумите минатата недела објавија истражување

Претсмртни ламенти: ако умрам ил’ загинам

на 30. 10. 2015 | |
Дел од „Тестаментот“ на ДПЛ. Фото: скриншот/колаж  

Тестаменталното портфолио на Драган Павловиќ Латас е засега единственото што треба да биде контрапункт на дипломатскиот тестамент за земјава што ни го прочитаа претставниците на меѓународната заедница

  Пишува: Љубомир Костовски   Деновиве голем дел од јавноста се прашува – што ќе стане со оваа земја ако веќе клучните политичките актери ги пробија сите рокови во решавање на кризата, бидејќи, минаа и

„Истражувачко“ новинарство со капиџик во власта

на 15. 10. 2015 | |
Јавното обвинителство на РМ – дали одовде протекoа документите? Фото: skyscrapercity, 2012  

Додека во светот новинарите се оние кои „копаат“ по службени документи за да откријат како работи државата и дали ги почитува законите, овде кај нас власта сама им дава службени документи на медиумите и тоа со наредби да се објават и назнаки каков напад да извршат врз лицата засегнати од таквите документи.

Пишува: Љубомир Костовски   Годинешниот

Печатени медиуми: Најголемата тајна на македонското новинарство

на 8. 10. 2015 | |
Во Македонија никој не дистрибуира весници со камиони. Комбињата се сосема доволни. Фото: longtrekhome, 2009  

Според странски, главно релевантни извори, севкупниот тираж на дневните весници кај нас секогаш бил околу 50.000 примероци. Ова бројка никогаш не се смени иако денес е веројатно помала. Таа бројка нѐ сведува на најдолното место во Европа во однос на весници и на број на жители. Во Македонија воопшто малку се чита, а таа тенденција

Новинарите како носачи на техника во его-трипот на премиерот

на 8. 10. 2015 | |
Микрофонот секогаш подготвен. Колаж: СПФМ  

Дел од новинарите денес се сведуваат само на „носачи на кабли“, бидејќи тие нивни вечерни визури за ефикасноста на власта на неколкуте телевизии не трпат ниту креатива, ниту љубопитност и немаат потреба од некакво знаење кај известувачот. Дури, како помош, видовме во втората половина на септември, премиерот им помага на придружниците – мегафони со тоа што дел од „тонската техника“ ја носи самиот.

 

Бомбите и стравот од слободата

на 7. 10. 2015 | | sq
  Слобода. Фото: pixabay.com
Проблемот настанува тогаш кога државата и претставниците на државниот апарат сметаат дека треба да го определуваат степенот на слободата како што се определува висината на тревата што треба да се кастри.   Пишува: Зоран Бојаровски   „Слободата значи одговорност. Затоа многу луѓе се плашат од неа“ – Бернард Шо   Кога зборуваме, имајќи ги предвид разно-разните фрази за слободата или за состојбата „да се биде слободен“,

Лицемерието како систем

на 1. 10. 2015 | | sq
 

„Родителите не размислуваат баш за иднината на своите деца на долг рок, затоа ние мислиме“, Никола Груевски, одговор на пратеничко прашање во македонското Собрание.

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Бранејќи го концептот на екстерното испитување, воведен од Владата што ја води речиси една деценија, премиерот Никола Груевски успеа да го достигне врвот на својата ароганција, проектирајќи апсурден став во форма на комбинација на безобѕирна лага вэббанкир и на безочна манипулација. Јас не сакам

По Договорот од Пржино: Нема „свети крави“ во македонските медиуми

на 29. 09. 2015 | | sq
  Фото: Pixabay  

Кои елементи треба да се земат предвид во актуелнава фаза на решавање на политичката криза во Македонија, кога станува збор за медиумите

  Пишува: Сашо Орданоски   Од она што го читам деновиве по интернет (овде и овде), вклучувајќи ја и колумната на колегата Бранко Героски, сфаќам дека некој, некаде, во рамките на процесот од Пржино повел, ќе почне или веќе завршил со преговарање за состојбата

Белешки за популизмот: Десет причини да се продолжи со протестите

на 16. 09. 2015 | | sq
Од протестот за поддршка на Специјалниот јавен обвинител во организација на „Ајде“. Фото, ФОСИМ, 2015   Пишува: Сашо Орданоски   Кога еден ден ќе се пишува историјата на демократска Македонија, 2015 година ќе остане забележана како година во која илјадници македонски граѓани излегоа на улиците на најголемите градови во земјата за, со денови и со месеци протестирајќи низ главните улици и пред државните институции, да изразат незадоволство поради начинот на

Специјалниот обвинител – нова „палома“ или почеток на вистинска правна држава

на 11. 09. 2015 | |
Клуб на пратеници и македонската политичка врхушка која го „готви“ специјалниот јавен обвинител. Фото: „Мета“, колаж: СПФМ  

Воопшто нема да зачуди медиумска кампања во која специјалниот обвинител ќе биде оцрнуван, друштво ќе му прават идните министри кои на предлог на СДСМ ќе влезат во владата, а речиси е сигурно дека на медиумите што ја поддржуваат власта нема ни да „припари“ идниот преоден премиер, додека претседателот на ВМРО–ДПМНЕ, Никола Груевски,