Колумни

Слушнете ги дописниците

на 18. 09. 2014 | | sq, en
Ли Милер (Lee Miller) воен дописник од Втората светска војна. Овде снимена во во кадата на Хитлер, 1945. Не е јасно дали имала подобри услови за работа од сегашните дописници. Фото: Lee Miller Archives
Ли Милер (Lee Miller) воен дописник од Втората светска војна. Овде снимена во кадата на Хитлер, 1945. Не е јасно дали имала подобри услови за работа од сегашните дописници. Фото: Lee Miller Archives

Условите за работа на македонските новинари се лоши, тоа е веќе апсолвирана тема, но условите на македонските дописници се со еден збор – невозможни! Напросто е невозможно да бидете добри, квалитетни, професионални кога сте сведени на тезгаџија

Евроскептицизмот на медиумите и власта ја прави Европа сè подалечна

на 17. 09. 2014 | |
EU_sceptics_comunism_fascism_001
„Збунетоста“ на евроскептицизмот – ЕУ истовремено се прогласува и за „комунистичка“ („Комунизам – однатре“) и за „нацистичка“ („Ги победивме еднаш, ќе ги победиме повторно“) – и тоа на исто место. Фото: EU exposed, 2014  

Евроскептицизмот во медиумите се засили особено со последната  економска криза во заедницата, но и со постојаното одложување на нашите очекувања. Низ написите се сугерира дека ЕУ и не е некој келепур, дека парите кои ги

Петта колона во уривањето на новинарското достоинство

на 3. 09. 2014 | |
638991248_3bb5504847_z
Слобода на печатот. На King Street, во Newtown, Австралија, насловна страна на весник е „отпечатена“ на ѕид. Фото: Len Matthews, 2007.  

Зарем недостатокот на самопочит во рамките на самата професија, немањето внатрешна кохезија, конформизмот,  не функционираат како  петтата колона која ја олесни окупацијата на новинарството, како што своевремено поддржувачите на Франко во Мадрид го помогнаа уривањето на втората Шпанска република.

  Пишува: Тамара Чаусидис   Леснотијата со која полицијата

Kомарците и слободата на печатот

на 3. 09. 2014 | |
МРТВ. Фото: David Bailey, 2008
МРТВ. Фото: David Bailey, 2008  

Јавниот сервис не е за партиите и за нивната пропаганда, туку за граѓаните. Партиите и нивните ставови се само дел од политичкиот, социјалниот, економскиот, културниот живот, кој јавниот сервис треба да го покрива. За разлика од приватните медиуми, јавниот сервис мора да има и образовни содржини, историска документаристика итн. која не смее да биде партиско-политички обоена и индоктринирана, како што е сега.

  Пишува:
СТРАНА 12 of 12« ПРВА...89101112