verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Сеад Ризвановиќ

Пропагандистите исплашени од можните промени во медиумскиот простор

на 8. 09. 2016 | | sq
„Буна“ против предизборниот медиумски надзор. Фото: DeviantArt    

Пропагандата е ставена пред тешки дилеми, да ги почитува професионалните стандарди, но во исто време да прекине да ги бомбардира граѓаните со лаги и со манипулации со што ќе се доведе во прашање рејтингот на владејачката структура

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   На 2 септември почна најавуваниот надзор на електронските медиуми од страна на Агенцијата за медиуми и новото ад хок тело

Регулирање на медиумите за фер избори – фарса или реална можност

на 14. 07. 2016 | |
Како да се регулира „нарушеното здравје“ на медиумите. Фото: worldspecs  

Во преговорите се предлагаше создавање на посебно тело кое ќе ги следи сите медиуми, и тоа тело треба да биде коректор на медиумската слика пред избори. Медиумите треба да се казнуваат доколку отстапат од професионалното и објективно информирање. Но, тука се доаѓа до следната можна фарса. Дел од медиумите се веќе толку моќни што ќе прифатат да ги платат

Mизерна дискредитација на новинари и на јавни личности во корист на пропагандата

на 8. 06. 2016 | |
Измислени платеници, но вистинска револуција. Фото: Ванчо Џамбаски/flickr  

Свесен сум дека во оваа земја сите чуда траат три дена, но сѐ уште не сме заборавиле како изгледаат вистински суми што се плаќаат од народни, а не од пари на некој светски милијардер, за обезбедување владеење на мала група поединци

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Со цел памет, пред некоја недела зедов да прочитам еден од серијата координирани текстови, објавени

И официјално неслободни во очите на меѓународната заедница

на 4. 05. 2016 | | sq
Бангладеш, Бурунди, Јемен и Зимбабве – нашето друштво во рангирањето на медиумските слободи на „Фридом хаус“. Фото: flickr  

Секој ден, партијата на власт, врз основа на само нејзе познати критериуми, мереше колку секунди телевизиите употребувале за „извртување на тезите на ВМРО-ДПМНЕ“ и за „величање на тезите на СДСМ“ и сето тоа во моменти кога Западот ја прогласи земјава за неслободна. Ова срамно рангирање на ВМРО-ДПМНЕ ќе остане сведок за

Заробени медиуми и фалсификувана вистина

на 30. 03. 2016 | | sq
Фото: jornal.cat   Најгледаните медиуми во државата, всушност, не се медиуми, туку класични пропагандни машини кои го штанцаат црното перде на лагата што ги покрива очите на јавноста. Не е веќе важно која институција или индивидуа во јавноста ќе презентира какви било докази за злоупотреба на јавните добра, не е важно ни што гледаме и слушаме со своите очи и уши, пропагандистите го презентираат само тоа што сакаат.   Пишува: Сеад

Ставовите на втората страна – Светиот грал во новинарството

на 15. 03. 2016 | |
Златното правило во новинарската професија – да се праша засегнатата страна во приказната. Фото: Flickr

Младите новинари треба да научат две основни работи во професијата – да имаат втора страна и да не коментираат во вести. Патем, сведоци сме дека во лажната потрага по баланс имаме нов феномен на провладините телевизии – вештачки баланс со неприродни медиумски содржини за жанрот

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Тенденцијата на емитување прилози и новинарски статии со ист наслов и со идентичен текст не престанува. Појавата што ја евидентира и Институтот за комуникациски студии во рамките на редовниот надзор на телевизиите, стана обележје на дел од медиумите и, како што посочува Институтот, ваквиот начин на работа укажува дека текстовите се добиваат од ист центар.

Преговори за регулација на медиумите и борба за статус кво ситуација

на 18. 02. 2016 | | sq
20.01.2015. Фото: ФОСИМ  

2011 беше кобна за слободата на медиумите, бидејќи по полициско-судско-даночната акција, силно поддржувана од тогашниот премиер, Никола Груевски, се затворија медиумите со кои управуваше Велија Рамковски. Јавноста останата без „А1“ и „А2“, „Време“, „Шпиц“, „Коха е ре“, „1Е“, а се отвори и процесот познат како „Пајажина“, кој стана репер за прекршување на правата на притворениците, кршење на процедурите и за свиткување на ’рбетот на критичките уредници и

Џелатите на слободниот говор и медиумската регулација пред изборите

на 20. 01. 2016 | | sq
Настан некаде далеку, од каде што се известува слободно. Фото: Cara_VSAngel, 2008
 

Сега, за жал, сме доведени во ситуација кога новинарите, кои, во принцип, треба да бараат дерегулација во сферите што ја дефинираат слободата на говорот, мораат да признаат дека на Македонија итно ѝ се потребни нови правила за нормализација на медиумскиот простор. Но, ако се прават напори да се нормализира државата, сигурно е дека медиумите не можат да

Непрофесионалноста – главен проблем на истрошената пропаганда

на 11. 12. 2015 | |
  Фингирана ужаснатост. Фото: скриншот  

Како можеа главните уредници на повиканите медиуми да излезат на јавна сцена и да се пожалат дека Зоран Заев ги посочил како непријатели? Иако и јас мислам дека изјавата на Заев е несоодветна, сепак, ставот на овие медиуми покажува дека немаат „ни срам ни перде“.

  Пишува: Сеад Ризвановиќ   Изјавата на лидерот на СДСМ, Зоран Заев, со која дел од медиумите се прогласија

Црната реалност во здравството ја побива и пропагандата

на 12. 11. 2015 | |
Здравство – има ли некој проблем со очите? Фото: Pixabay  

Реформи во здравството, а болни деца не можат да добијат пари за операција во странство. Анкети кои покажуваат големо задоволство на граѓаните од здравствениот систем само една-две недели пред пукањето во Клиничкиот центар, во кое беше повреден лекар на Клиниката за дигестивна хирургија. Како со овие контрадикторни и спротивставени трендови и информации се справуваат медиумите?

  Пишува: Сеад Ризвановиќ

Претплатете се за најнови вести