Колумни

Јавност и доблест: Зошто молчи претседателот?

на 25. 12. 2014 | |
Дочек во претседателската вила и внимателно слушање на вистинскиот шеф. Фото:  веб сајт на претседателот на РМ, јуни 2014
Дочек во претседателската вила и внимателно слушање на вистинскиот шеф. Фото: веб-страница на претседателот на РМ, јуни 2014  

Кога Борис Трајковски беше избран за претседател, напишав дека отсега па натаму секој може да биде претседател на државата. По првиот мандат на Иванов, реков дека претседател веќе не ни е потребен

  Пишува: Александар Шољаковски   Jавноста и медиумите посебно немаат среќа со претседателите на државата. Досега сме имале четворица, а ниту

Белешки за популизмот: Да му се насмееме на деспотот

на 24. 12. 2014 | |
Познатите „контраразузнувачки обработени“ фотографии од неодамнешните протести каде поединци се обележени со црвени кругови. Извор: непознат - засега...
Познатите „контраразузнувачки обработени“ фотографии од неодамнешните протести каде поединци („внатрешниот непријател“ во овој случај) се обележени со црвени кругови (горе лево, извор непознат – засега…) и фото пародиите на студентите (сите останати фотографии, извор: ФБ). Обработка: СПФМ, 2014  

„Kога еднаш духот на потсмевот и на моќта на луѓето ќе излезе од шишето, тогаш му нема враќање назад“. (Срѓа Поповиќ и Младен Јоксиќ, Foreign

ЕКСТЕРНО: Образованието во канџите на власта

на 11. 12. 2014 | | sq
Студентскиот протест снимен од „дронот“. Фото: видео клип скриншот, Тетреб Продукција, 2014
Студентскиот протест снимен од „дронот“. Фото: видео клип скриншот, Тетреб Продукција, 2014  

Предлог до медиумите – разгледајте малку  по документацијата од последниве години и видете како власта ја водела образовната политика

  Пишува: Александар Шољаковски   Во сите овие предлози и реакции околу екстерното тестирање на студентите, не чувме ниеднаш за причините кои го поткрепуваат, оправдуваат и го чинат неопходно и толку итно ваквото решение. Освен тврдењето на Владата

Белешки за популизмот: ЛАЖИ МЕ НЕЖНО!

на 10. 12. 2014 | |
Ограничена „демократска“ дебата. Сатиричен поглед врз социјалниот живот во раниот 18-те век - џентлменските клуб во Лондон. Фото: Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection. Слика: William Hogarth, A Midnight Modern Conversation
Ограничена „демократска“ дебата. Сатиричен поглед врз социјалниот живот во раниот 18 век – џентлменски клуб во Лондон. Фото: Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection. Слика: William Hogarth, A Midnight Modern Conversation  

…Ако дебатата на медиумите ја нема или ако ја има само на мал дел од медиумите, каде таа, заради одбивањето на власта да се појави во соочувањето на аргументите, наликува на „разговор на глуви“, тогаш демократската

Заробени медиуми: Сакаат ли новинарите слобода

на 28. 11. 2014 | | sq
cei_sg_consultations_with_minister_for_foreign_affairs_nikola_poposki-001
Генералниот сектретар на ЦЕИ – Централно-европската иницијатива, Giovanni Caracciolo di Vietri на консултации со македонскиот министер за надворешни работи, Никола Попоски по повод преземањето на претседателството врз организацијата од јануари 2015. Фото: ЦЕИ, октомври 2014  

Или поудобна и поисплатлива им е позицијата да бидат во скутот на власта и на државни јасли

  Пишува: Ерол Ризаов   Колку и да изгледа неверојатно, сепак има шанси медиумските слободи во Македонија

Белешки за популизмот: ВАРВАРИ ПРЕД МЕДИУМСКИТЕ ПОРТИ

на 27. 11. 2014 | |
Папата Лео и Атила, бркањето на вараврите од пред портите на Рим, нацртано по барање на Грегориј 13, 1581 година, Galleria delle carte geografiche, Musei Vaticani, Romа. Фото: Nick Thompson, 2011
Папата Лео и Атила, бркањето на варвaрите од пред портите на Рим, нацртано по барање на Грегориј 13, 1581 година, Galleria delle carte geografiche, Musei Vaticani, Romа. Фото: Nick Thompson, 2011
 

Mногумина уште цврсто стојат зад неколкуте електронски и печатени медиумски капии притиснати од бројните анонимни орки на режимот кој блуе пропаганда, клевети и навреди по секој што се одважил да не се согласи, да не премолчи. Да, би

Дежа ви

на 26. 11. 2014 | |
Политичко дежа ву: главата во куфер. Фото: Déjà vu, Michael Shaheen, 2013
Политичко дежа ву: главата во куфер. Фото: Déjà vu, Michael Shaheen, 2013  

Кон слабата аналитичка страна на македонските медиуми може слободно да се приклучи и отсуството на потсетувањето. А, сè има свој репер во минатото, сè е веќе видено. По правило, медиумите ретко ќе потсетат на слични или сродни случувања од порано и оттаму да извлечат елементи на аналогија за она што може да се случи во иднина

  Пишува:

Белешки за популизмот: УШИТЕ НА ГОЛЕМИОТ БРАТУЧЕД

на 14. 11. 2014 | | sq
Бомба со крилја - дел од уметничка инсталација на  галеријата на горните спратови од блиската зграда, падната врз автомобил. Поведени немаше. Фото: Edward Simpson, 2006
Надреално: бомба со крилја – дел од уметничка инсталација на галеријата од горните катови на блиската зграда – падната врз автомобил. Повредени нема. Фото: Edward Simpson, Лондон, 2006  

Медиумите се меѓу првите жртви на автократијата, бидејќи тие се „сврзното ткиво“ помеѓу трите столба на автократското владеење: клиентелизмот („кооптацијата“, што би се рекло во теорија), репресијата и легитимацијата.

  Пишува: Сашо Орданоски   Контурите на „бомбата на Заев“, таа долго

МПЦ – Табу-тема

на 13. 11. 2014 | |
Радикални христијански групи во Скопје. Фото: Игор Стаматовски, 2009
Радикални христијански групи во Скопје. Фото: Игор Стаматовски, 2009  

Постои ли апсолутна табу-тема во македонското новинарство? Да, постои! Темата сe вика – МПЦ! Велам МПЦ зашто не се работи за област, туку за институцијата Македонска православна црква. Во нашето новинарство, покрај самоцензурата, постои и оваа посебност во списокот на табу-теми. И тоа е константа која се провлекува со децении

  Пишува: Александар Шољаковски   Во добар дел на забранети теми,

Заробени медиуми: Даночниот рај станува пекол

на 3. 11. 2014 | | sq
Мурал во Сакара, гробот на Мереука, премиер и зет на фараонот Тети од 6-ата династија (2345-2333 г. пред Исус). Горе: египетските собирачи на данок измачуваат неплаќачи, влечејќи ги лидерите од селото дадат докази за лажните даночни поднесоци, за потоа даноците да се платат во натура. Долу: еден човек е соблечен, рацете и нозете му се врзани околу столб додека е тепан од собирачите на данок. Фото: Nora Shalabi, извор: Hossam el-Hamalawy, 2008
Собирачи на данок измачуваат даночни обврзници во Стар Египет – мурал од гробот на Мереука од 6. династија (2345-2333 г. пред Исус). Фото: Nora Shalabi, извор: Hossam el-Hamalawy, 2008  

Новите даноци за хонорарците, уште еден силен напад врз слободата на медиумите и независноста на новинарството

  Пишува: Ерол Ризаов   Кон даночниот рај на светот се тркала голем бран. Рамните и ниски даноци, гордоста на оваа влада, сурфаат на
СТРАНА 10 of 12« ПРВА...89101112