Колумни

Белешки за популизмот: Телохранители со докторски дисертации

на 31. 10. 2014 | | sq
 

Од образованието се бара резултат, а не сконцентрираност врз процесот. Така се засилуваат принципите на послушноста, лојалноста и правоверноста, што е рецепт за општествен успех во денешна Македонија. Па, овде ни на прес-конференции не се дозволени прашања, а камо ли во образовниот процес!

  Пишува: Сашо Орданоски  Отсекогаш ме забавувала опсесијата на г. Никола Груевски со македонскиот образовен систем. Кога зборува за овдешното образование, од Груевски, невешто затскриено

Вечните теми на македонското новинарство: Кој го уби Рацина?

на 29. 10. 2014 | |
Медиумите  во Македонија постојано се занимаваат со неколку теми кои никогаш нема да се разјаснат, осветлат или реализираат. Меѓутоа, за нив упорно се пишува   Пишува: Александар Шољаковски   Не е тешко да се присетите на „големите“ теми на македонското новинарство. Тоа се сите оние теми, настани или сеќавања кои се јавуваат сукцесивно, одвреме-навреме или кога  во редакциите навистина „немаат тема“, па првото што ќе им падне напамет ќе го возобноват

Заробени медиуми: „Хихирику“ пак ќе кукурига

на 17. 10. 2014 | |

Ова е мала, но значајна победа на преживеаниот дел на критичката  јавност за ослободување на медиумите

  Пишува: Ерол Ризаов   Има надеж, не е сѐ изгубено. Забранетата „Хихируку“ се враќа на радиобрановите на „Радио Скопје“ по две недели молк. По текстот „Го забранија и Хихирику“ во „Утрински весник“ и по јавниот настап на Конференцијата на СЕЕМО што се одржува во Скопје, на која присуствуваат новинари, медиумски експерти,

Белешки за популизмот: Македонија како тотална институција

на 15. 10. 2014 | |
 

Владее дисциплина, беспоговорна лојалност кон партијата/фамилијата на власт и општа принуда по пат на надзор, наместо договор или координација. Суштински сме исклучени од „надворешниот“ свет, бидејќи тој не е достоен на нашето историско минато и вечна слава, слава ни. Послушниците добиваат милост од владетелот, а за турканицата да му се бакнат нозете уредно се известува низ строго контролираните медиуми: неколкумина повешти ласкавци од пред две-три години, фала-богу, веќе

„Нема нација без документација“

на 14. 10. 2014 | |
  Една од суштинските задачи на новинарството е секогаш да потсети на нешто што се случило во минатото, а се случува и сега. Зашто во политиката особено, сите работи се повторуваат еднаш од незнаење, другпат од глупост, третпат заради заборавање    Пишува: Александар Шољаковски   Секогаш кога ќе прочитам или чујам некоја новинарска некомплетна информација, се присеќавам на една досетка на Димче Мире, основачот на Архивот на Македонија, кој, за пластично

Политичка пропаганда во пикантен програмски сендвич

на 10. 10. 2014 | | sq
 

За народот да ги гледа вашите вести, без оглед дали се независни, професионално одработени или партиско-политички и пропагандно штелувани, треба „да го врзете“ за телевизорот. А, просечниот македонски гледач во 2013 година гледал 4 часа и 27 минути ТВ програма дневно! И полека ќе разберете зошто по шоуата на Доктор ОЗ, квизот на Лила Филиповска и народните ТВ приказни, без оглед дали сте гласач на власта или на опозицијата,

Отворено писмо до претседателот на државата Ѓорге Иванов

на 4. 10. 2014 | | sq

Претседателе, почитуван професоре на Правниот факултет и наш колега новинар, убеден сум дека не сте рамнодушни, како што тоа се доживува во јавноста и меѓу нас новинарите, што еден новинар лежи во затвор за напишан текст пред повеќе години во списание кое одамна е згаснато.

  (Заробени медиуми: Слобода за Кежаровски)   Пишува: Ерол Ризаов   Почитуван претседателе на државата, Ѓорге Иванов, Си земам за слобода да Ве поканам во

Среќна нова 1994

на 29. 09. 2014 | | sq

Во политиката состојбите, на еден или друг начин, се повторуваат. Една од главните грижи на новинарот е тие сличности да ги забележи. Не само како куриозитет, туку и како поука за новите генерации, но и за улогата на медиумите во тие процеси

  Пишува: Александар Шољаковски   Не гледам нешто дека нашите медиуми успеаја да направат паралела со не толку далечната домашна политичка историја. Ако се споредат допирните точки ќе се

БЕЛЕШКИ ЗА ПОПУЛИЗМОТ: Парите се отепувачка за политиката уредувачка

на 25. 09. 2014 | | sq
 

Во периодот 2010-2013 г. секојдневно се затвораа или се преземаа оние медиуми што имаа критички однос кон политиките на Груевски, а во тоа главно средство беа заканите и парите.

  Пишува: Сашо Орданоски   Полека, но сигурно, се заокружува приказната за тоа што се случи со македонските медиуми по доаѓањето на власт на ВМРО-ДПМНЕ во 2006 г. Силно помогнати во освојувањето на власта од електронските и печатените медиуми на

Остварлив ли е Фондот за професионални медиуми

на 19. 09. 2014 | |
 

Еден предлог за подобрување на состојбата со медиумите, кој летово го лансираше пратеник од владејачката коалиција, остана некако без одглас и без нужно внимание во јавноста. Никој не поверува оти Павле Трајанов навистина има моќ да ја протурка идејата за основање фонд за професионални медиуми, независни од партиско-политичко влијание, во кој пари ќе вложи и државата, но и приватни бизнисмени, домашни и странски фондации. Трајанов ги повика и новинарите