Колумни

Медиумски илузии: Овие од власт не си одат!

на 17. 03. 2015 | | sq
„Успешен“ рецепт: злоупотреби полиција, злоупотреби медиуми. Фото: МВР/ВМРО-ДПМНЕ, 2012 (лево), Alain Bachellier, 2008 (десно). Фотоколаж: СПФМ  

Ако се земе предвид дека огромен дел од медиумите, особено телевизиите, се под нивна целосна контрола или, подобро кажано, се наоѓаат во иста каша како и власта, нема многу простор за надеж дека е можен некој пресврт

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   Медиумите и јавнoста се залулкуваат во една неоснована надеж дека тоа ќе

Белешки за популизмот: Сто нијанси на црно

на 9. 03. 2015 | |
 

Токму во орвелијанскиот манир на „новоговорот“, мислам дека сегашната македонска десничарска пропаганда успеа од зборот „соросоид“ во последните години да создаде речиси опиплив политички ентитет, групна ознака за луѓе во Македонија кои ги краси космополитизам („непатриоти“), културно-политичка толеранција („педери“), граѓански активизам („странски платеници“) и инсистирањето на индивидуалните слободи наспроти диктатот на, особено, етно-националниот колективизам („предавници“) во кој овдешните националисти и шовинисти, но и посветлите „нијанси“ на конзервативците, препознаваат

Апел до медиумите: Дајте им шанса на младите

на 5. 03. 2015 | | sq
Има медиуми кои воопшто не се бесни – веќе се навикнаа на партиско-полициски уредници. Фото, ФОСИМ, 2015  

Студентите покажаа нешто сосема поинакво. Покажаа дека не се инфицирани од  болестите што владеат. Покажаа дека знаат што сакаат, зошто го сакаат тоа, а предлагаат и начин како да се оствари тоа

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   Потребата од решенија што ќе ни овозможат да се упатиме во некоја конструктивна насока, наместо

Излегување од манипулативната доба

на 1. 03. 2015 | |
Фото: колаж, СПФМ  

Ништо не е така темно за да нема излез на крајот. Не се, сепак, можни бесконечни невистини, доаѓа времето на отрезнување, излегување од таа манипулативна доба, доаѓа вистината, колку и да ја извртуваат

Пишува: Веле Митаноски Македонија деновиве е своевидна планета на апсурдот и на лагите. Стигнавме до една опасна манипулативна фаза, на сцена е индустријализација на свеста, нема нормална јавност. Манипулацијата го поништува разумот и

Фасади: Општество на лажни вредности

на 18. 02. 2015 | |
Корупција, тендери, пари… Протест против поставување барокна ограда на мостот кај „Холидеј ин“, 13 мај 2012 г. Фото: Ванчо Џамбаски, ФОСИМ, 2012
 

Станавме општество кое почива на лажни вредности, во кое лагата има право на граѓанство, а државниот криминал стана легитимен, естетиката се сведе на  гипс-картон, а луѓето се само фигурички со кои си поигруваат властодршците… Во сето тоа, за жал, главна улога (по определба или несакајќи) одиграа средствата

Белешки за популизмот: Внимавајте, деспотот повторно ќе лаже

на 18. 02. 2015 | |
Од „сериозна“ прес-конференција на премиерот Груевски, до монтажа со супер смешниот „мучачос“ за плиткоумните пропагандни обиди на власта – за само две недели. Фото: Влада на РМ (лево) и видеоклип скриншот (десно).
 

Бидејќи владините медиуми не објавуваат ништо за содржината на криминалите за кои детално се говори во телефонските разговори на највисоките функционери на власта, илегално снимени од парадржавата (а објавуваат сè за тоа како власта немушто одговара на

Политика и зрелост: Младоста како хендикеп

на 5. 02. 2015 | |
Фитон, од грчката митологија, син на Хелиос (Сонцето), ја позајмува кочијата на татко си која се движи околу Земјата и ги менува денот и ноќта. Не можејќи да ги контролира коњите, паѓа многу ниско, создавајќи опасност од пожар. Умира откако е погоден од Зевс, кој интервенира за да ја спаси Земјата. Како и митот за Икар, ова е предупредување за амибициите и за неискуството на младоста. Слика: Peter Paul Rubens

Медиумските слободи: Тумороу вил би бетер

на 20. 01. 2015 | | sq
Нацртано на ѕид во центарот на Фиренца. Фото: stefano di prima, 2006  

Слободата на говорот (и на печатот) во Македонија секогаш биле проблематична тема. И во онаа СФРЈ, Македонија беше обележена како „темен вилает“. Ништо не се менува, таа и натаму е темен вилает.

  Пишува: Александар ШОЉАКОВСКИ   Слободатa е како здравје, размислуваш за неа кога ја нема. Ова го рекол Mеша Селимовиќ, а ние можеме да го позајмиме како

Ете ти сега! Требало и да се правдам зашто сум „Шарли ебдо“!

на 11. 01. 2015 | |
Собир на солидарност со „Шарли ебдо“. Брисел, 7 јануари 2015. Фото: Valentina Calà  

Јас сум „Шарли ебдо“. Без задршки и без резерви. Со слободата на изразување не правам компромиси. Дури и кога не се согласувам со начинот како некој ја практикува.

  Пишува: Владимир Петрески   Во Србија почнаа да се реобјавуваат карикатурите со кои сатиричниот весник на својот груб, безобразен и бескомпромисен начин комуницира со јавноста. Двајца српски

Враќање во минатото: Децата на комунизмот повторно владеат

на 8. 01. 2015 | |
Како некогаш – така и сега. Пропагандата треба да се храни: постојаната потрага по предавници, креирање листи на предавници, шпиони, надворешни и внатрешни непријатели, изроди… Фото: интернет   Ако мислевме дека сме излегле од времето на едноумието, дека е тоа некое минато кое не може да се врати, тоа се враќа на најбрутален начин, видоизменето – да, но не и помалку загрижувачко   Пишува:Александар ШОЉАКОВСКИ   Некои пријатели ми забележаа дека