Рецензии

Рецензија: Џумерко и ќерка му – од курназ, покурназ!

на 16. 10. 2013 | |
„Некои велат Прилеп е град на тутунот, за други градот под Марковите кули е град на пивото, заради фестивалот кој веќе стана препознатлив во целиот регион… Ама Прилеп е и град на мајмуните, оти нели така ги нарекуваат неговите жители…, иако во Прилеп мајмун не игра, оти нема кој да му го држи стапо!“ Весникот Вечер својот централен текст за празникот реши да го презентира низ една репортажа за градот-првоборец и тоа стартувајќи од домот на актерот Џумерко, продолжувајќи потоа низ неколку градски музеи. Ова е еден од ретките текстови кои нè потсетуваат на традицијата на нашето новинарство, во доба кога визуелните медиуми беa помала конкуренција. Доброто преплетување на локалниот јазик, мудростите пласирани на „вистинско место“ и низа други дребулии

Рецензија: ЈОВАНКА БРОЗ: Тито и на 60 години не користеше вијагра

на 16. 10. 2013 | |
Прво што упаѓа во очи кога е овој текст во прашање е насловот, кој не само што е сензационалистички и провокативен, туку е и очигледна невистина. Написот содржи интимни детали од брачниот живот на поранешниот југословенски претседател Јосип Броз Тито и неговата сопруга Јованка Броз и е нешто потскратен превод на напис објавен на порталот telegraf.rs, чијшто извор, како што е наведено бил порталот pressoline.rs. Оттаму потекнува и насловот, кој овде е парафразиран, па наместо тврдењето дека на Тито не му била потребна вијагра ниту на 60 години, се тврди дека тој не користел вијагра, што се две различни тврдења! Вијаграта, која е фармацевтски производ за лекување на еректилната дисфункција кај мажите, била пронајдена 11 години после

Рецензија: ЕУ по примерот на НАТО: Решен спор за името, па интеграција

на 14. 10. 2013 | |
Лекциите по новинарство служат за нешто да се научи од нив. За жал, на лекцијата со наслов „Агенциите кон извештаите мора да пристапуваат со поголема одговорност“ не ѝ веруваат во јавната информативна агенција и ја игнорираат, иако таа лекција е поттикната од една претходна вест токму од оваа новинска агенција. И во овој текст има манипулација со вистината, односно пласирана е невистина и внесен е коментар кој не е соодветен на високите стандарди што треба да ги исполнува една новинарска вест или извештај. Особено кога доаѓа од новинска агенција, зашто, како што вели колегата Љубомир Костовски, „агенциските статии се пренесуваат од многу корисници, и новинарите, кои известуваат за настани за одредени агенции или нивни сервиси, секогаш имаат поголема одговорност кон

Рецензија: Фото: Наша матурантка во црна чипка и подвезици заедно со нејзините родители

на 14. 10. 2013 | |
Објавената фото вест го отвора прашањето кој е интересот на јавноста да дознае како една матурантка е облечена на својата прослава на матурата. Во текстот нема индикации дека станува збор за јавна личност. Според наводите, фотографијата е преземена од профил на приватна мрежа. Објавувањето информации преземени од таквите профили без одобрение на сопственикот претставува навлегување на приватноста на одредена личност. Објавената фотографија дополнително е проследена со морализаторски коментар. Линк до оригиналниот напис: Фото: Наша матурантка во црна чипка и подвезици заедно со нејзините родители (Напомена: написот во меѓувреме е тргнат од порталот. Горниот линк повеќе не важи. Веста можете да ја видите преку отворање на скриншотот (сликата лево) од страницата каде што беше објавена.) Датум и време на објавување: 08.10.2013

Рецензија: Прилепчанец фатен со хероин

на 14. 10. 2013 | | sq
Класичен пример на несоодветно избрана фотографија за која не може да се тврди дека би требало само да ја илустрира информацијата дека е фатен прилепчанец со хероин. Во текстот се вели дека полицијата ја пронашла дрогата закопана во дворот на пријавениот, а на фотографијата имаме лице кое е фатено како пренесува дрога скриена во долна облека. Оваа фотографија е толку карактеристична и се однесува на конкретен настан и лице, што не може да служи како „општа“ фотографија која би се употребила во вакви ситуации. За илустрација на текстот, медиумот би можел да постави архивска фотографија на која би се гледала запленета дрога, но не вака експлицитна од друг карактеристичен случај, со што се доведува во прашање сериозноста на медиумот и

Рецензија: Акцијата „Претседавач“ е именувана според функцијата на Шиповиќ во „Машинопромет“

на 14. 10. 2013 | | sq
„Тврдењата на претседателот на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Зоран Заев дека по името на акцијата „Претседавач“ може да се заклучи дека акцијата е политички мотивирана, се невистина и претставуваат замајување на јавноста, велат извори од МВР.“ Повикувајќи се на неименувани извори во полицијата текстот настојува да го одржува во живот тврдењето на власта дека потерата по првиот човек на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ не е политички мотивирана, туку дека се работи за „подгревање на стара манџа“.
Имаме кусок на извори на информации за еден проблем, кој барем во една димензија е доста стручен, но воедно и лесен за покривање, а тоа е прелистување на Законот за трговски друштва. Недостасува и содржајност, бидејќи тврдењата на опозицијата се нецелосно дадени

Рецензија: Газдата на Миравци ги тепал своите фудбалери зашто не му ја додавале топката на – син му!

на 14. 10. 2013 | | sq
„Јавно истакнувам дека без да ме смени јас ќе си заминев од клубот бидејќи на средбата со Локомотива, на која не успеавме да победиме во текот на целиот меч, вулгарно ги пцуеше играчите и на крајот од самиот натпревар дојде и го го удри Томче Мижоров . Причина – затоа што не проигрувал со неговиот син Дарко Штерјов. Со ова тотално ја наруши атмосферата во екипата и тоа е единствената причина за недоразбирањето и што јас си заминувам од клубот”, вели за ’Спортефе’ Штерјовски“. Порталот „мкд.мк“, кој има голема понуда на спортски вести, покажува дека има добри конекции со т.н. провинција и умее да извлече атрактивни теми и онаму каде најголем дел од другите портали не наоѓаат ништо интересно или

Рецензија: ФОТО: Во Македонија бубрег се продава за 80.000 евра

на 13. 10. 2013 | | sq
Уште еден пример на сензационалистички пласирана информација, илустрирана со несоодветна фотографија и неистражаена до крај, што ја прави несериозна и ја доведува во прашање и нејзината вистинитост. Веста нема автор, но новинарот кој ги разгледувал огласите на сајт за рекламирање, морал да обезбеди повеќе информации пред да објави било што, бидејќи наведената причина дека телефонските броеви не постоеле или не се јавувал никој, не се доволен доказ дека новинарот и

Рецензија: Никој не бега од часовите по сексуално образование

на 13. 10. 2013 | | sq
Кратка и површна информација за пилот проект со кој во Србија во средните училишта е воведено сексуално образование. Медиумот со блага иронија зборува дека од овие часови не се бега и нема препишување, а предавачите  и учениците имаат другарски однос и слободно разговараат на оваа тема. Во текстот нема подлабоко навлегување во причините за воведување на овој предмет. Во написот се вели дека  доколку проектот успее, ќе се применува во цела Србија. Линк до оригиналниот напис: СРБИЈА: Никој не бега од часовите по сексуално образование Датум и време на објавување:  6.10.2013 17:29 Датум на рецензирање: 10.10.2013 Рецензент: Александар Писарев Вистинитост: Точно е дека во Србија како пилот проект е воведено сексуално образование, тоа го знаеме и од другите медиуми. Но,

Рецензија: Што се подразбира под „медиумска култура“?

на 12. 10. 2013 | |
Според Даглас Келнер (“Media Culture”, Douglas Kellner, Routledge, 2003), „медиумската култура користи слики, звуци и претстави, кои ги формираат содржините на секојдневниот живот, доминираат со слободното време, ги оформуваат политичките гледишта, општественото однесување. Содржини што го обликуваат идентитетот на луѓето. Овие содржини преку филмот, радиото, телевизијата (електронските медиуми, м. з.) создаваат модели кои одредуваат како треба да изгледаат мажите, како жените, што е успех, а што неуспех. Со содржините на медиумската култура се формираат сфаќања за класите, етничката припадност, националност, сексуланост. Медумската култура ги формира општествените вредности, доминантните ставови – што е добро, а што е лошо, што е морално, а што неморално, позитивно или не. Сликите во медиумите се симболи или митови што ја прават општата културна клима. Со