Рецензии

Рецензија: Шиповиќ се уште нема наследник на функцијата претседавач

на 7. 11. 2013 | |
„Советниците на ВМРО-ДПМНЕ предложија, мнозинството на СДСМ одби гласање. Шиповиќ се уште нема наследник на функцијата претседавач со Советот на општина Центар. Од ВМРО-ДПМНЕ истакнаа дека во интерес на граѓаните општината потребно е да добие прв човек на Советот и дека се подготвени да гласаат за секое решение кое ќе го предложи СДСМ“ Порталот излегува со тенденциозен и пристрасен напис за седницата на Општина Центар,  што се потпира единствено на ставовите на советниците од ВМРО-ДПМНЕ, додека другата страна на приказната воопшто ја нема. Особено е проблематичен насловот на текстот, „Шиповиќ се уште нема наследник на функцијата претседавач“,  што алудира на тоа дека Шиповиќ повеќе не е на челната позиција на Советот. Што, пак, не соодветствува  со фактичката состојба и  ја

Рецензија: Папуљас ја поддржува идејата за „Славо – албанска Македонија“?

на 6. 11. 2013 | | sq
Во оваа рецензија се сосредоточуваме на новинарски текст кој е заведен од наметната медиумска конструкција без да се применат заштитните професионални и етички механизми кои ќе го заштитат медиумот, редакцијата и новинарот од мултипликацијата на наводни настани, изјави или постапки и кои помагаат со соодветна светлина за да се издвојат псевдонастаните од фактите. Линк до оригиналниот напис: Папуљас ја поддржува идејата за „Славо – албанска Македонија“? Датум и време на објавување: 04.11.2013 во 15:25, обновено во 22:20 часот. Датум на рецензирање: 06.11.2013 Рецензент: Зоран Бојаровски Вистинитост: Иако медиумот чија вест ја рецензираме тука, со тоа што се повика на албанскиот медиум и со нејасниот заклучок во последниот пасус кој го пренесуваме во целост „Оттука се отвора прашањето дали навистина станало

Рецензија: Задоволство во Грција од непристојниот предлог на Ивон Величковски

на 6. 11. 2013 | |
Станува збор за текст што е жанровски хибрид од вест и коментар. Со коментарот се започнува во насловот и главата на веста, а продолжува после неколку пасуси од веста. Коментарот е интегриран во веста и содржи дискредитирачки оценки за личности само врз база на слободна проценка на неименуваниот автор на веста: По Црвенковски, Шеќеринска, Заев, Фрчковски, Жерновски итн,  Ивон Величковски е последниот во низата македонски опозиционери кој што отворено застана во одбрана на грчките интереси. Текстот има и други фалинки од аспект на професионалните стандарди, па токму тој микс од жанрови и професионални и етички пропусти го прави интересен за рецензија. Линк до оригиналниот напис: Задоволство во Грција од непристојниот предлог на Ивон Величковски
Датум и време на објавување: 05.11.2013,

Рецензија: ФОТО: Таулант Цапа му се извини на премиерот Груевски

на 5. 11. 2013 | | sq
Во секој случај интересна вест, поткрепена и со фотографии и со видео материјал, несекојдневна, барем за овој дел од Европа, во која се информира за своевидно помирување меѓу „обичен“ граѓанин и врвен политичар – премиер. Народски кажано: Дошол човекот да се извини. Сѐ би било во ред ако не постоеја одредени аномалии, од кои една од најсериозните е дека употребениот стил повеќе упатува на ПР-текст изработен за потребите на политичарот, отколку на новинарски текст објавен во медиум. Оттука, читајќи го извештајот, сама по себе се наметнува дилемата: имало ли вистинска спонтаност и искреност во потегот, или причините се од сосема поинаква природа? Линк до оригиналниот наслов:  ФОТО: Таулант Цапа му се извини на премиерот Груевски Датум и време на објавување:

Рецензија: Сузана Ал Сакини во облаци…

на 5. 11. 2013 | |
Фотомоделката и учесничка на Мис на светот во 2009 година, Сузана Ал Сакини (Салкини), често е присутна на страниците на печатените и електронските медиуми. Имајќи предвид дека станува збор за јавна личност чија најсилна карактеристика е нејзината убавина, сосема е разбирливо зошто таа го предизвикува интересот на медиумите. Проблемите се појавуваат кога за неа се објавуваат написи во кои нема нови информации и кога, дури и во таквите вести, ќе се употреби непрецизна терминологија. Линк до оригиналниот напис: Сузана Ал Сакини во облаци… Датум и време на објавување: 03.10.2013 Датум на рецензирање: 04.11.2013 Рецензент: Тони Димков Вистинитост: Фактите поврзани со личноста на Сузана Ал Салкини се точни и веќе познати. Написот само потврдува нешто што веќе е познато. Извори на

Рецензија: Шекеринска призна дека семејството Шекеринска-Јанковски има куќа во Маврово

на 5. 11. 2013 | |
Уште од самиот наслов „Шекеринска призна дека семејството Шекеринска-Јанковски има куќа во Маврово“, е видлива намерата заменик претседателката на СДСМ да се претсави во лошо светло. Наспроти тоа што Шеќеринска на прес-конференција јасно кажа (а тоа го пренесува и порталот), дека викендичката не е нејзина сопственост, ниту пак на нејзиниот сопруг:  „тоа е семејна куќа, која припаѓа на мојата свекрва, која патем речено е изградена пред јас да сум во брак“. Овој редакциски текст преку класичен спин сака да ја пласира тезата дека таа,  наводно,  признала дека има имот кој го криела од јавноста. Ваквата тенденциозност, ставена во контекст на дневно политичкиот момент, остава впечаток дека вистинскиот мотив на овој напис е да се наруши угледот на Шеќеринска. Линк

Рецензија: Фото: Али Ахмети е Србин?

на 5. 11. 2013 | | sq
Во воведот на оваа рецензија ви ја пренесуваме целата вест што ја рецензираме тука. Таа има вкупно три реченици, од кои две се во прашална форма: Дали е ова монтажа или реалност? (Фотографија) Најдовме фотографија од познатиот политичар од Македонија од албанските редови, за која се запрашавме дали е ова монтажа или навистина познатиот политичар Ахмети имал бурно минато, како што може да се забележи и од фотографијата. Што мислите вие што се крие позади фотографијава? Главната „јадица„ на оваа новинарска „вест“ е, всушност, фотографијата од копија од наводната патна исправа или лична карта, сеедно, што му била издадена на Али Ахмети со име Александар Антиќ. Фотографијата и „досието Ибар“ каде што беше објавена, во 2010 година беа лиферувани во

Рецензија: Со донација на Захариев бетонирани неколку споредни штипски улици

на 4. 11. 2013 | |
Веста содржи информација дека штипскиот градоначалник Илчо Захариев донирал вреќи цемент за бетонирање на неколку помали штипски улички,  но авторот (непознат) пропуштил да појасни дали Захариев оваа донација ја дава како обичен граѓанин, кој посакал од свој џеб да им помогне на своите сограѓани и да им ги бетонира уличките или, пак, во својство на градоначалник на Штип. Исто така, не е наведен изворот на таа информација. Кога ќе се земат предвид ингеренциите на Општината: „изградба, реконструкција и заштита на локалните и регионалните патишта, улици и други инфраструктурни објекти, од: Надлежности на Општината, Закон за локална самоуправа, 2002 г. и на Градоначалникот „го обезбедува извршувањето на работите коишто со закон и се делегирани на Општината“, Надлежности на Градоначалник, Закон

Рецензија: Извршена конзервација на римската кула во Хераклеја

на 4. 11. 2013 | |
Според информацијата добиена од Министерството за култура, завршена е првата фаза од реконструкција на римската кула на локалитетот Хераклеја Линкестис кај Битола. Кулата е од камен, со пречник од 7.7 метри. И, толку. Линк до оригиналниот напис: Извршена конзервација на римската кула во Хераклеја 
Датум и време на објавување: 24.10.2013 Датум на рецензирање: 2.11.2013   09:25 Рецензент: Александар Писарев Содржајност: Во три пасуси се повторува иста констатација: „Завршена е првата фаза од конзерваторско-реставраторските  зафати за кружната кула“. „Извршена е конзервација и реконструкција на кружната кула.“ „Стручните екипи на Завод и музеј –Битола  извршиле конзервација“…  Кога читателот, во текст од 12 реда ќе прочита три пати по три реда со иста содржина може само да каже „Па што, ако е извршена конзервација“.

Рецензија: Поранешната новинарка Весна Ковачевска Трпчевска ја изгуби тужбата од „Канал 5“

на 4. 11. 2013 | |
Еден од основните темели на секоја демократската држава е поделбата на власта на законодавна, судска и извршна. За земјата нормално да функционира клучен елемент кој треба да биде исполнет е сите овие три власти да бидат независни една од друга и да функционираат паралелно, а не „сплотено“ и една на друга да си навлегуваат во ингеренциите. Значи, ако оваа поставеност ја земеме за појдовна точка, секако имајќи ги предвид пораките кои постојано се праќаат до Македонија за неопходноста од „протерување“ на политиката од судството, тогаш се поставува прашањето зошто во еден новинарски производ се меша правото и политиката? Одговорот кој произлегува од самиот текст е дека тоа секако не е случајно, туку е намерно направено. Линк до оригиналниот напис: Поранешната