verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Рецензија: Може да го заборавиме снегот – метеоролозите прогнозираат „вечна“ пролет во Македонија

on 4 - 11 - 2013       

вечна-пролет-во-Македонија-_-Press24-2013-10-31_13.04.25-crop-resize

Насловот на текстот ни ветува “вечна пролет” и ветување дека треба да го заборавиме снегот. Некои од читателите ќе се израдуваат на оваа перспектива, додека други ќе бидат разочарани што снежните радости можеби ќе ги нема повеќе! Но, отворањето на целиот текст ни прикажува само временска прогноза без научни предвидувања за климатските промени.

Во текстот дознаваме само какво ќе биде времето во текот на целата недела. Tоа останува убаво во текот на неколку дневниот период за кој метеоролошката прогноза ни дава предвидување но, вечната пролет е само наслов кој што не му одговара на текстот.

“На Балканот ќе продолжи сончевото и топло време, па така во понеделник ќе биде сончево и топло. Силен ветер ќе дува во Јадранско и Јонско море. Максималните дневни температури ќе се движат од 20°С до 25°С. “

Може да го заборавиме снегот - метеоролозите прогнозираат „вечна“ пролет во Македонија _ Press24 - 2013-10-31_13.04.25 Линк до оригиналниот напис: Може да го заборавиме снегот – метеоролозите предвидуваат “вечна” пролет во Македонија”

Датум и време на објавување: 28.10.2013

Датум на рецензирање: 31.10.2013

Рецензент: Светлана Јовановска

Вистинитост: Текстот е метеролошки билтен и е вистинит. Но, тврдењето дадено во насловот не се потврдува во текстот.

Извори на информации: Изворот на информации е специјализираниот портал за временска прогноза Weather4All.

Квалитет на насловот: “Може да го заборавиме снегот – метеоролозите предвидуваат “вечна” пролет во Македонија” е насловот на текстот. По читањето на овој наслов читателот очекува дека текстот дава научна потврда за климатски промени, кои можат да донесат затоплување на времето што може да донесе клима која ќе биде топла и која може да се спореди со вечна пролет. Наместо тоа, во текстот наидуваме на нормален метеоролошки билтен кој, навистина ветува убаво време, но само во кус период, онолку колку што метеролошката наука може да предвидува.

ФотографијаИ фотографијата не му одговара на насловот, бидејќи на неа се гледа пејасаж со многу сиви облаци што не е е каракеристично за убаво време и вечна пролет. 

Заклучок: Заклучокот не наведува на тоа дека станува збор за непрофесионален наслов кој го води читателот во погрешна насока. Насловот му ветува на читателот „вечна пролет“. По ваков наслов очекувањата се дека ќе видиме текст кој ни дава серија податоци за климатските промени и објаснување за топлиот месец октомври кој во Македонија го имавме и дали тој може да се повтори во наредните години. Наместо тоа, во текстот нема ниту една реченица од оваа природа и текстот се сведува на нормална метеоролошка прогноза во која непотишаниот автор не се потрудил му даде повеќе свежина на билтенот на метеролозите.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, наведен извор со линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести