verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Одржана обука за препознавање стереотипи и справување со дискриминација

on 1 - 11 - 2013       
Овој напис го има и на: Англиски

На 30 откомври 2013 година во ГЕМ клубот во Скопје, се одржа обука за препознавање и справување со стереотипите и дискриминацијата. Таа беше наменета за новинарите кои учествуваат во проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, која е имплементирана од страна на Метаморфозис.

На четиричасовната обука учество зедоа 15 новинари, кои се запознаа со тоа како се создаваат и што значат стереотипите, но уште поважно без запознати со основите на дискриминацијата, нејзините видови, опасностите што произлегуваат од неа, како и начините за нејзина превенција во медиумите. Исто така се говореше и за позитивната дискриминација, односно за афирмативните акции што државите ги преземаат, давајќи им извесни предности на одредени групи, кои претрпеле дискриминаторски практики во минатото. Oбуката ја водеше проф. Мирјана Најчевска.

Користени материјали на обуката:

Mediumite-i-diskriminacijata

mediumiteidiskriminacijata

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести