Рецензии

Рецензија: Николовски: Нов ТАТ во Охрид

на 22. 03. 2013 | |
Порталот Република објави вест од Охрид во која се вели дека „Бранко Црвенковски и Александар Петревски по сценарио од 1997 година создале нов ТАТ во Охрид“. Веста се повикува на изјава на високиот функционер на ВМРО ДПМНЕ Александар Николовски, пратеник во републичкото Собрание. Притоа се прави кармакашија од економски категории, па загуби на комуналните претпријатија се прикажуваат како пирамидална штедилница.

Рецензија: СДСМ обвинува за нерегуларности-сценарио за делегитимирање на изборите во недела!?

на 22. 03. 2013 | |
Нецелосен и спинуван извештај за прес-конференција на опозициска партија, во кој авторот очигледно се приклонува кон тезата на спинот и ја атрибуира на неименуван извор наречен „експертската јавност“.

Рецензија: ЛП нема право да дислоцира споменици од „Скопје 2014“

на 22. 03. 2013 | |
. „Анкетата со која Либералната партија го преиспитува мислењето на скопјани дали спомениците, што се дел од проектот ‘Скопје 2014’, треба да се дислоцираат од плоштадот е лоша идеја за собирање политички поени. Откако на својата официјална страница партијата ја постави анкетата, на која граѓаните може да се изјаснат со ‘да’ и ‘не’, архитектите се огласија дека не може прекуноќ и инкогнито која било структура што ќе дојде на власт да одлучува за нешто што е утврдено преку многу дебати, со факти и што е констатирано од стручна комисија.“ Со текст чиј пролог го цитираме, потпишан со иницијали Л.Ѓ., дневниот весник „Дневник“ прави обид да одговори на иницијативата на една партија која наидува на интерес кај граѓанството и е сосема

Рецензија: Тодоров: Од утре се враќа ноќната служба во поликлиника „Идадија“!

на 21. 03. 2013 | |
Некритичко проследување на промотивен настан, кој претставува очигледно и недозволено инволвирање на државен функционер во кампањата за локалните избори.

Рецензија: СКАНДАЛ: Кадар на охридскиот градоначалник во џакузи со млади девојки (ВИДЕО)

на 20. 03. 2013 | |
На два дена пред изборниот молк провладините медиуми вадат „тешка артилерија“ и ги прават најнедозволивите монтажи на настани и вести со цел да се оцрни политичкиот противник. Така, агенцијата Нетпрес објавува пренесена вест од Сител телевизија и од весникот Вечер во која на спот и на фотографии се гледа во базен едно постаро лице во друштво со млади девојки и во врска со тоа се вели дека се работи за директорот на охридското средно училиште ЕМУЦ.

Рецензија: ВИДЕО: Како СДСМ ја „сакаше“ општина Ѓорче Петров?

на 19. 03. 2013 | |
Бисер на „известувањето“ на интернет медиумите за првиот дел од кампањата за локалните избори – осврт или коментар, напис без јасно утврден жанр, кој содржи комплетна манипулација и жесток спин насочен против најголемата опозициска партија.

Рецензија: Андреј Жерновски се пријавувал како невработен

на 18. 03. 2013 | |
Едностран напис, со елементи на клевета и обид за нарушување на угледот на опозицискиот кандидат за градоначалник Андреј Жерновски, на сметка на кандидатот на владејачката партија, Владимир Тодоровиќ.

Рецензија: Бокрош – Македонија е интересен пример за спроведување на економски реформи

на 18. 03. 2013 | |
. „Македонија е интересен пример за спроведување на економски реформи, оцени унгарскиот европратеник Лајош Бокрош, кој е еден од водечките реформатори на унгарската економија во 90-тите години.“ Ова е воведот во прилогот од Вашингтон за собирот на конзервативците од целиот свет, каде насловот е извлечен од текст, во кој на прашањето на македонската економска политика одвај да има една десеттина од текстот, во кое нема објаснување зошто Македонија е интересна за опсервација. Во воведот на текстот стои само дека Бокрош мисли „дека Македонија веќе има полза од овој нов вид на либерално и конзервативно размислување. Ние во Европа мораме да ги обновуваме батериите на пазарната конкуренција, додека Македонија направи значителен напредок во тој план“. Ова е текст кој во контекст