Новинарски лекции

Една фотографија – илјада манипулации!

на 4. 05. 2015 | |
Охрид – покрај езерото. На оваа фотографија има само еден човек, ама таа вреди повеќе отколку сите оние со стотици партиски послушници на нив. Фото: Nikos Koutoulas, 2010  

Битка со фотографии. Фотографии кои ќе прикажат дали на еден политички собир имало малку или многу луѓе, дали имало малку или многу празни столчиња. Битка во која пропагандата целосно го презеде приматот пред новинарството.

 

Пишува: Веле Митаноски

  Една слика

ТВ-дневник: Војничко гравче!

на 4. 05. 2015 | |
Мал протест, ама подобен – подобноста како критерум за вест. Фото: видеоклип скриншот/додадено лого  

[Најмасовниот првомајски протест невидлив во ТВ-дневникот на  ТВ „Алфа“, 1 мај 2015 година, 17.30 – критички осврт]

 

Затворањето на очите пред важните вести на денот е затворање на очите пред вистината.

  Пишува: Оливера Војновска   Под мотото „Не бидете опуштени, за да не бидете отпуштени“, низ улиците на главниот град се

Саморегулацијата во медиумите во Македонија – Mission Possible!

на 29. 04. 2015 | | sq
Фото: CC BY-SA HonestReporting.com, 2011  

Саморегулацијата е систем на правила што ги воспоставуваат медиумите за да го заштитат сопствениот бизнис и да стекнат поголема доверба кај јавноста. Суштината на медиумскиот бизнис лежи во информациите, т.е. испорачување на вистина преку вистинито, објективно и целосно информирање на јавноста и сето тоа сторено со почитување на етичките правила. На тој начин, со саморегулацијата се штитат и универзалните човекови права – слобода на

За „фурнаџиските“ факти и докази во македонското новинарство

на 28. 04. 2015 | |
Бајачки, гатачи, митски суштества, ѕвезди, симболи и слични глупости – ништо не помага пред налетот на реaлноста. Фото: Фликр и портали. Колаж: СПФМ  

Историјата е полна со податоци дека претседатели и премиери на моќни држави користеле совети од бајачи, астролози, гатачи или јасновидци за да ја донесат „вистинската“ одлука. Оваа практика не е непозната и кај нас, но и кај нашите соседи. Ваквата „пракса“ сега се пренесува и на

Програмата „dick pics“, сикрет-сервисот и приватноста на граѓаните

на 28. 04. 2015 | |
Едврард Сноуден и Џон Оливер во текот на интервјуто во шоуто Last Week Tonight. Фото: HBO. Колаж: СПФМ  

Целиот, крајно сериозен случај „Сноуден и НСА“, за безбедноста на САД и за приватноста на огромен број граѓани, водителот на вечерното шоу Џон Оливер, го доведе до апсурд за да ја покаже немоќта на народот и на институциите да ги контролираат тајните служби. Џон Оливер употреби една класична новинарска форма –

Aнтиквизациски историски игранки: црвен картон за старите Словени

на 28. 04. 2015 | |
Заштитникот светец и авторот на „Чудата на Свети Димитрија“, хроника, која ги опишува опсадите на Словените на Солун (лево), денешниот изглед на црквата „Свети Димитрија“ во Солун, која потекнува од 4 век (долу лево), Кирил и Методиј (десно), Повелбата на Кулин бан, прв документ од овој вид на словенски јазик (долу десно). Фото: Википедија, колаж: СПФМ  

„Во реалниот свет, вистинските работи никогаш не се случуваат на вистинското

Кога „мечката во пештера“ демне милионче!

на 28. 04. 2015 | | sq
Блискоста со моќниците предизвикува и медиумска корупција. Фото: колаж СПФМ  

„Една од најчудните појави е нашето залажување дека од зависните луѓе можеме да очекуваме независно мислење“. (Sigmund Graff)

  Пишува: Оливера Војновска   Колку ли само треба да се биде надвор од реалноста за да се каже  дека со 1.500 евра месечно едвај се преживува „како мечка во пештера“!  Ваквиот изблик  претставува врв на aрoгaнција, дрскот, па и беозбразие.

Сексистичките реклами исчезнуваат, но власта ни воведува ретропропагандни пораки

на 27. 04. 2015 | |
Повлечена реклама во Хрватска заради сексисзам. Фото: fenomeni.me, 2014
 

Кога го допираме подрачјето на рекламните пораки како огледало на родовите односи, можеме да забележиме една цивилизациски прифатлива еволуција кај комерцијалната пропаганда присутна на малите екрани. Но, нашата власт тоа го урива со својата генерална „семејна“ политика, која ја пушта на телевизиите во форма на скапо платени пропагандни пораки

  Пишува: Љубомир Костовски   Кога говориме за недозволиви рекламни пораки,

ТВ-дневник: Груевски и Николовски – нашите „дописници“ од ЕУ

на 22. 04. 2015 | |
Груевски и Николовски, новите дописници на МТВ од Брисел и Стразбур. Фото: видео клип скришот колаж  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на МТВ од 21 април 2015 година во 19.30 часот]

 

Екипите на МТВ, наместо да ги ловат странските политичари и функционери во Брисел и од нив изворно да чуеме мислења за Македонија и за нејзините проблеми, ги користат премиерот и пратеникот Александар Николовски како пренесувачи на впечатоци! Тоа можеле да го сторат и на аеродромот во Петровец!

  Пишува: Љубомир Костовски   //   Заради настанот од липковскиот регион, многу беше веројатно дека македонските гледачи ќе се „залепат“ за малите екрани и дека вестите ќе станат погледан дел од програмата во однос на, да речеме, турските играни серии.

Како Американецот Хојт Ји беше „сервиран“ на македонската новинарска „шведска маса“!?

на 22. 04. 2015 | |
Хојт Брајан Ји. Фото: Central European Policy Institute (CEPI), 2014  

На еден последен пример, посетата на високиот претставник на САД, Хојт Брајан Ји, заменик-помошник државен секретар на САД за Европа и Азија, Американците (и светот) видоа како во Македонија медиумите се однесуваат со нивни висок функционер – по принципот „шведска маса“. Погледни, избери, земи го она што ти е по вкус, останатото отфрли го!

  Пишува: Веле Митаноски