Новинарски лекции

Закон за домување: Имињата на станарите не смеат да се најдат на огласна табла

на 21. 04. 2015 | | sq
Еве каде може да заврши вашето име од домофонот ако не сте внимателни – на интернет и тоа на страницата на фотосервисот „Фликр“, и тоа со лиценца „Криејтив комонс“, што значи дека секој може да ја преземе и да ја објави фотографијата со вашето име – исто вака како што ние сега тоа го правиме комплетно легално. Фото: Фликр  

Со оглед на есенцијалноста на личните податоци за индивидуата, неопходно е секој систем за обработка на лични податоци да биде дизајниран така што ќе гарантира и обезбеди нивна сигурност, доверливост, интегритет и достапност. Истовремено, потребно е подигнување на свеста за значењето на личните податоци.

  Пишува: Владо Ѓорчев   Во анализата на Законот за домување објавена на „Приватност.мк“ се заклучува

Закон за медиуми: приватноста и правото на новинарите за информирање

на 17. 04. 2015 | | sq
„Контролата врз информациите ја намалува Вашата приватност“ – Revaler Straße во Berlin. Фото: Tony Webster, 2014  

Новинарите и нивните здруженија реагираа дека новиот Закон за медиуми ќе биде цензорски, а во анализата на радио МОФ беше истакнато дека улогата на цензор ќе ја има Советот за радиодифузија кој прерасна во Агенција за медиуми, која, пак, покрај за телевизиите и за радијата, ќе биде надлежна и за весниците и за

За МРТ во која ќе биде престиж, а не срам да се биде вработен!

на 17. 04. 2015 | |
Од протестот пред МРТ. Фото: ФОСИМ, 25 февруари 2015  

Поаѓајќи од практиката на современите демократии, кои во нивните политички системи препознаваат и живеат со „библиските“ правила за трите власти, нивната поделба и за независно функционирање – законодавна, извршна и судска, на што ја додаваат и четвртата „власт“ – медиумите, со право e секогаш актуелна дискусијата за еден сегмент од оваа четврта власт, за сегментот  Македонска радио-телевизија (МРТ) и нејзината

Ало, има ли портпарол во институцијата!

на 17. 04. 2015 | |
Најзатворените институции според новинарите. Фотоколаж: СПФМ  

Мора да се напомене дека загрижува фактот што, како што велат колегите новинари, и покрај упорното инсистирање на одговор од некој портпарол на министерство или институција, на крајот од денот не успеваат да дојдат до него. За разлика од нив, новинарите што ги поддржуваат политиките на власта, речиси секојдневно ги имаат на „располагање“ портпаролите во своите прилози.

  Пишува: Владо ЃОРЧЕВ   Да

ТВ-дневник: Искривеното огледало на спинот и понатаму јава

на 10. 04. 2015 | |
Двајца министри во еден дневник, непрашани за „бомбите“ на нивните политички противници, една каква-таква дебата и многу „скриени вести“ кои не ги видовме. Фото: СПФМ колаж  

[Критички осврт ТВ-дневникот на „Канал 5“ од 08.04.2015, 18:00 часот]

 

Емисијата на Словенечката телевизија спинувана, средношколскиот форум нападнат, модераторот во дебатата зазеде страна, ни збор за бомбите во Битола, како ни за протестот на Ромите во Скопје. Уште едно редовно издание на

Иванов: Лекција за популистите и пропагандната вредност на говорот

на 10. 04. 2015 | |
Претседателот Иванов во официјална посета на Албанија и на средба со албанскиот претседател Бујар Нишани на 2 април 2015 година – единствена на највисоко ниво од почетокот на аферата „Пуч“. Фото: Претседател на РМ  

Кога американскиот претседател Барак Обама го доби првиот мандат, неговиот противкандидат уште истата вечер изјави: „До денеска Обама ми беше противник, од денеска е тој мојот претседател“. Дали, во нашата ситуација, ова можат да го

Кој и зошто ѝ се нафрли на „Ал Џазира Балканс“ во Македонија?

на 5. 04. 2015 | |
Горан Милиќ со екипата на „Ал Џазира Балканс“ во студиото во Сараево – еве овие новинари во слободно време спроведуваат Шеријатско право. Сигурно. Фото: Ал Џазира Балканс, 2011  

За балканските недемократски лидери, навикнати на многу начини да ги контролираат домашните медиуми, регионалните телевизии се непријатен сведок на нивната валкана прагма на владеењето

  пишува: Љубомир Костовски   Оние телевизиски манијаци кои постојано ја бараат вистинската содржина за таа вечер

Миленко на утринска исповед

на 5. 04. 2015 | |
Американски пасош – пасош за подобар живот, но истовремено широко користен за заработка на лесни пари преку измама. Фото: Surat Lozowick, 2010   Наместо покајание грешним, слушнавме како бил многу чист и чесен патриот   Пишува: Ерол Ризаов   Миленко Неделковски, познатиот скопски осуденик за измама, отишол на утринска исповед на „Сител“ телевизија да зборува чедно како во црква. И наместо покајание грешним, слушнавме како бил многу чист и чесен патриот. Да се расплаче човек од искреноста на покајникот. Тој направил мал грев поради својот немирен авантуристички дух. Им зел само стотици илјади долари на луѓе, помагајќи им несебично да дојдат до иселенички визи за населување во Америка, ама, ете, визите останале само во неговите убави зборови. Десетици семејства во

Атанас Кировски, директор и глодур на „Телма“: Во новинарството мора да се случи катарза

на 3. 04. 2015 | |
Атанас Кировски, директор и глодур на телевизија „Телма“.  Фото: ФБ (преземено со дозвола)  

Атанас Кировски е новинар и политички аналитичар. Кариерата ја почна во Радио Скопје во осумдесетите години од минатиот век. Бил уредник на вести на ТВ „А1“, од 1995 до 2007 година бил дописник на „Би-Би-Си“ од Македонија, од 2008 до 2011 година – главен уредник на неделникот „Форум“. Откако претходниот директор и главен уредник на „Телма“,

Новоговорот на пропагандата

на 30. 03. 2015 | | sq
Цртеж од 1918 година за време на Руската граѓанска војна која го прикжаува Леон Троцки, водачот на Црвената армија, како современ Свети Ѓорѓи на комунизмот како го убива змејот на капитлаизмот со шапка и зборот „контрареволуција“ напишан на руски. Автор: Виктор Дени, СССР, 1918. Фото: Википедија, 2012
 

– Докторе, доаѓаат!

– Многу ли се?

– Да, многу повеќе отколку минатиот пат!

(Дијалог од реклама за проектот „Мој термин“ на