Новинарски лекции

Прикриен поттик на насилство за реална закана

на 17. 06. 2015 | |
   

Иако Неделковски не повикал децидно на физичка пресметка или ликвидација на Поповиќ, тој сепак отворено повикува на некаков облик негативна интеракција со него, а токму така бил разбран и од своите фејсбук-следбеници. Со оглед дека Неделковски, на чиј профил овие предлози „паднале“, не покажал никакво каење ниту, пак, осуда на навредливите и заканувачки написи на лицата што коментирале под неговата објава, може да се заклучи дека тој го

Кој спие подолго – дописниците или цензорите?

на 14. 06. 2015 | |
По „главната“ вест за завршувањето на школската година и втората, исто, „главна“ вест“ за отворање на аква-парк, се најде време да се извести и за преговорите во Брисел – во 5 часот попладне. Фото: скриншот   Што се случува во МТВ?, си го поставува прашањето гледачот кој очекува на 10 јуни наутро вест со најава за средбата во Брисел меѓу македонските политички лидери? Тоа е тема на денот, а во

Македонските медиуми „паднаа“ во известувањето за кумановскиот инцидент

на 13. 06. 2015 | |
Ќе дознаеме ли што точно се случи во Куманово? Фото: Ian Bancroft, 23 мај 2015  
  • Македонските медиуми потфрлија во пренесувањето на случувањата поврзани со кумановскиот инцидент, а во јавноста останаа неодговорени низа контроверзи во однос на случувањата.

  • Клучни прашања се: кој e организатор на вооружената група и кои биле мотивите за нејзиното постоење, дали постоеле и од каква природа биле контактите на групата со македонските безбедносни служби.

  Пишува:

За јазикот наш насушен – нашата последна татковина!

на 13. 06. 2015 | |
Фото: Буквар за прво одделение. Извор: Slideshare  

Колку и дали воопшто имаат лектори медиумите, порталите што ги сметаме за барем малку сериозни. Дали ги имаат телевизиите, барем оние со национална концесија? Да не зборуваме за „пижами-агенциите“ и за порталите од само еден човек!

  Пишува: Веле Митаноски   Она што во последно време „се продава“ како „новинарство“ во Македонија, во добар дел од медиумите и во „медиумите“ е под

Стандардно омаловажување, недостига објективност, цaрува пристраност

на 12. 06. 2015 | |
Половина дневник напади врз опозицијата во сите форми. Колаж: СПФМ  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Сител“ од 11.06.2015 година, четврток, 18 часот]

 

Ова е, може да се каже, едно „нормално“ издание на ТВ-дневник на оваа телевизија. Во него стандардно доминираат прилози со омаловажување, недостига објективност, а цaрува пристраност. Можеби затоа и многу често дневниците на оваа телевизија се наоѓаат на оваа страница и се рецензирани

  Пишува: Владо

Како една невистина станува новинарски текст

на 9. 06. 2015 | |
Недостига уште само медиумите да изберат нов претседател на СДСМ. Фото: скриншот. Колаж: СПФМ  

Новинарството не е пуста желба на поединци. Напротив, тоа е сплет на информации, докази и на аргументи кои треба да се потврдат за да може еден напис да се објави

  Пишува: Владо Ѓорчев    Провладините медиуми деновиве упорно ја туркаат темата за наводна смена на претседателот на СДСМ, Зоран Заев. И како на лента,

Јавниот интерес „јавнат“ од власта

на 9. 06. 2015 | |
Фото: Центар за развој на медиумите    

Новинарите работат во атмосфера на цензура и на притисоци, при што загрижувачки размери добиваат пропагандистичкото новинарство и корупцијата на медиумите. Ваква е состојбата во медиумската сфера во регионот, а како што констатираа говорниците на Конференцијата, во Македонија таа, за жал, е најлоша.

  Пишува: Оливера Војновска   Познатиот цитат на третиот американски претседател и автор на Декларацијата за независност на САД, Томас

Агенција за разузнaвање ли е, мало дете ли е?

на 5. 06. 2015 | |
Од шпионски игри преку воени игри до изгубени животи. И после, новинарите виновни. Фото: Агенција за разузнавање и YouTube скриншот. Колаж: СПФМ  

Македонските шпиони и нивните наредбодавци би си направиле услуга и себеси, но и на демократијата во земјава, ако ги остават детските пориви за одмазда по принципот „кому иде“ зад себе и ако прекинат со недоделканите закани за прогон и за судење новинари, чија единствена вина е што

Македонската држава си го заборави претседателот

на 31. 05. 2015 | |
Посетите на Иванов: Азербејџан, Турција, Русија – исток, исток и пак исток. Фото: претседател на РМ   Шефот на државата, Ѓорѓе Иванов, последното интервју го дал за весникот „Дневник“ во август 2014 година, преку кое порачал: „Кога ќе влезете во туѓа игра, не излегувате лесно“. Во оваа, 2015 година, пак, не е спомнат во ниту еден медиум. Ова го покажуваат информациите на неговата официјална веб-страница во делот кој е посветен

Оркестрирана кампања која падна на граматиката

на 31. 05. 2015 | |
Лицето на циничниот национал-шовинизам: ист центар ги пишува графитите, им измислува лажен автор и лажна приказна за да му наштети на политички противник. Фото: скриншот  

Од центарот на владејачката партија, од каде се оркестрираат кампањи против политичките конкуренти, излезе дека мора да научат нешто и од граматиката на албанскиот јазик. Или да најдат барем еден пријател Албанец. А, треба нешто и да повторат околу природата на социјалните мрежи