Новинарски лекции

Преведете сè што можете, а имињата транскрибирајте ги

на 10. 03. 2016 | |
Новинарството има круцијална улога во чување на говорот и на јазикот. Фото: Flickr.com
 

Што би бил новинарот без јазикот? А на што ќе личи јазикот ако бескрајно му дотураме уште и уште туѓи зборови, кои со малку труд би можеле да се преведат?

  Пишува: Лилјана Петрушевска   Медиумскиот простор станува густ и речиси задушлив од брзиот трансфер на информациите. Сите брзаат да соопштат нешто пред јавноста и во

ТВ-дневник: Политичка програма со Груевски во главна улога

на 10. 03. 2016 | |
Испробан рецепт: спомни една иста странска инвестиција во што повеќе прилози и потоа пушти некој да ја нападне опозицијата. Фото: скриншот/колаж  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Канал 5“ во 18 часот на 09.03.2016 година]

 

Ударно, со политичка пропаганда, фалење на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски и со напади врз опозицискиот СДСМ. Ова беше главната слика од овој ТВ-дневник, кој освен партиски прилози, немаше други вести. Она што беше

ТВ-дневник: „Да се остави ВМРО-ДПМНЕ да владее секогаш“

на 6. 03. 2016 | |
Репортер, говори и изјави од една страна, пресечена изјава од друга страна. Фото: скриншот, ефект: funphotobox
 

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Сител“ во 19 часот на 05.03.2016 година]

 

Спинови, воздигнување на власта, прескокнување на цели настани и сегменти од настани кои не ѝ одговараат на онаа „вистина“ што дневникот решил да ја протурка уште пред да се проследат настаните, напади врз вообичаните личности и партии, крајна необјективност, неизбалансираност

Новинарството треба да се изгради од почеток

на 4. 03. 2016 | |
  Се уште во дупка. Фоторепортeри на стадионот на Атлетико Мардид во 1954 година. Фото: elcromaticom, 2014  

На прашањето дали има време за промени и дали медиумските реформи можат да се завршат до 5 јуни за кога се закажани и предвремените парламентарни избори – нашите соговрници беа поделени. На маса се два предлога – оној на Владата и владеjaчката партија  и предлозите на меѓународната заедница, претставени од преговарачот Питер

Черешна се од корен корнеше, медиум се од партија делеше

на 24. 02. 2016 | |
При клиентелистички однос, новинарските стандарди секогаш се „заклани“. Фото: Flickr/Fosim
 

Кризата во медиумскиот систем е облечена во одората на политичката инструментализација, која произлегува од воспоставениот однос на клиентелизам. Затоа, разделбата оди тешко. Ама, таа е неминовна

  Пишува: Зоран Бојаровски   Според една од најцитираните референци кога е во прашање политичката инструментализација и клиентелизмот, делото Comparing Media Systems – Three Models of Media and Politics на Даниел Халин и

Современиот новинарски сензационализам: „тизери“, кич-програма и клик-мамки

на 19. 02. 2016 | |
Овие весници и списанија барем не претендираат на сериозност. Фото: Matthew Yglesias
 

Новите технологии го збогатуваат новинарскиот израз, но и овозможуваат креирање на нови сензационалистички техники кои порано или не беа можни или за нив немаше потреба. Бројните постапки за ширење на „жолтото“ новинарство ја претвораат медиумската сцена во евтин таблоид со кој квалитетното новинарство има сериозни проблеми да се избори.

  Пишува: Силвана Жежова   Насловите на текстовите,

Јуриј Гончарук, украински амбасадор во Македонија: Искрено, јас овде со пропаганда не се занимавам!

на 18. 02. 2016 | |
Јуриј Гончарук, амбасадор на Украина во Македонија. Фото: службена фотографија  

„Според некои стручни проценки, во 2015 година Русија потрошила за пропаганда од 1,5 до 2 милијарди американски долари. Лавовскиот дел од овие трошоци паѓа на информативната војна против Украина. Тоа е очигледно, бидејќи решавањето на „украинското прашање“ (односно окупираните Крим и одделни реони на Доњецката и на Луганската област) под руски услови – е клучна задача на Москва“, вели

МОДЕМ: Строго диригирани пораки на различни фреквенции 

на 17. 02. 2016 | |
„Уредничка конвергенција“ кај провладините медиуми или: што и да гледаш исто ти се фаќа. Фото: pixabay   Трендот на пропагандистичко известување на МТВ 1, МТВ 2, „Сител“, „Алфа“ и на „Канал 5“ во полза на власта, а особено во полза на партијата ВМРО-ДПМНЕ, продолжува, заклучува Институтот за комуникациски студии во последниот извештај од следењето на медиумските содржини.   Пишува: Александар Пешев   Важноста на политичкиот плурализам во медиумите се согледува

Јавниот интерес ја одредува јавноста за трговските друштва

на 17. 02. 2016 | |
Јавниот интерес, па анонимноста. Фото: pixabay   Воспоставувањето баланс помеѓу јавниот и приватниот интерес е клучно, а истиот се постигнува доколку се направи процена за тоа кои податоци се од суштинско значење на веста. Слободниот пристап до информации од јавен карактер е ограничен таму каде што објавувањето на лични податоци би значело повреда на приватноста на лицето чии податоци се објавени.   Пишува: Елена Стојановска   Веста за поврзаноста на

Случајот „Титаник“ неважен, есенцијален изгледот на обвинителките

на 17. 02. 2016 | | sq
Сексизам – уште се занимаваме со тоа. Фото: скриншот, фото ефект: funphotobox  

Практикувањето на сексисзмот во новинарството денес, и тоа не само прикриено, туку отворено и засилено до ниво на полова дискриминација, е недопуштено во современите редакции. Фактот што сексизмот и половата дискриминација сè уште постојат и отворено се практикуваат, и тоа од новинари на највисоки позиции во професијата, покажува колку на таа професија ѝ е потребно прочистување и